Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Zakkenrollen voorkomen: tips om ze te herkennen

In samenwerking met:

De temperaturen lopen op we trekken er massaal op uit met het mooie weer. Ook mensen met slechte bedoelingen gaan meer op pad, de kans dat je tijdens een dagje in de stad een zakkenroller tegenkomt is een stuk groter. Goed op je waardevolle spullen letten is extra belangrijk. Hoe herken je een zakkenroller in de menigte?

Margriet.nl vertelt hoe je zakkenrollers herkent en voorkomt dat jouw waardevolle spullen gestolen worden. 

De tekst gaat door onder de advertentie

Steeds meer gevallen van zakkenrollen

Tijdens de coronapandemie was het een tijdje rustiger in ons land. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er normaal gesproken jaarlijks zo’n 15.000 gevallen van zakkenrollen zijn, maar in 2021 nam dit af tot 5700 gevallen. Nu de maatregelen weer opgeheven zijn en mensen er weer op uit gaan, neemt ook het aantal zakkenrollen weer toe. 

Hoe herken je zakkenrollers?

Omdat er steeds meer zakkenrollers zijn, is het fijn als je ze kunt herkennen. Dat kan nog weleens lastig zijn, omdat de trucjes per stedentrip elke keer anders zijn. Er is gelukkig goed nieuws: zakkenrollers zijn, als je goed oplet, te herkennen. Zo vertelt zakkenrollerpakker Jaime van Gastel aan RTL Nieuws dat zakkenrollers opvallen omdat ze vaak een andere houding aannemen: “Ze zijn geconcentreerd bezig en gaan vaak in groepjes van 2 of 3 te werk. Eentje rolt, de anderen schermen af.”

Een bekende tactiek die veel zakkenrollers gebruiken is afleiding. De rollers proberen je af te leiden door een praatje te maken, je een hand te geven of een goocheltruc te doen. Terwijl jij bezig bent met deze persoon, kan een ander er vandoor gaan met je portemonnee of andere waardevolle bezittingen. Je aandacht op je omgeving is tijdelijk verslapt, wat de zakkenrollers genoeg kansen geeft om hun slag te slaan. Zakkenrollers kiezen hun slachtoffers bewust uit. Mensen die veel alcohol gedronken hebben zijn een goed slachtoffer, omdat zij minder alert zijn. Dat maakt het een stuk makkelijker om toe te slaan. 

Zakkenrollen voorkomen

Om veilig een dagje weg te gaan en het risico dat je zakken gerold worden te verkleinen zijn er tips die je kunt toepassen. Wij zetten ze voor je op een rij: 

4 tips tegen zakkenrollen:

  1. Let altijd goed op je omgeving, ook als je bijvoorbeeld op het terras zit. Leg je telefoon of portemonnee niet vol in het zicht op tafel. Let je eventjes niet op? Dan kunnen ze zomaar weg zijn. 
  2. Maak oogcontact met mensen om je heen. Grote kans dat je ook oogcontact maakt met een zakkenroller. Die merkt dat jij alert bent en ziet jou minder snel als potentieel slachtoffer. 
  3. Bewaar spullen niet in je jas- of broekzakken. Hier kunnen zakkenrollers gemakkelijk bij, zeker als jij even niet oplet. Stop ze liever in een binnenzak of in een tas. 
  4. Schaf een anti-diefstal rugzak aan. De vakjes en ritsen hierin zitten goed verstopt, waardoor het voor een zakkenroller moeilijk is om deze snel te vinden en openen. Ook zijn deze tassen vaak gemaakt van speciaal materiaal dat moeilijk open te snijden is. Zo zijn je spullen extra veilig!

Bron: CBS, RTL Nieuws

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet.nl

In samenwerking met: