Ga naar de inhoud

Dit is het verschil tussen Euro 95 en 98 benzine


Pak jij eigenlijk standaard dezelfde benzine bij het tankstation, en vraag je je daarbij wel eens af wat het verschil tussen Euro 95 en Euro 98 eigenlijk is (behalve de prijs)? Is de 1 beter dan de ander en welke kan ik het beste kiezen?

We zochten het uit naar aanleiding van de vraag van een gebruiker van GoeieVraag.

Verschil tussen Euro 95 en 98

Het verschil tussen de twee benzinesoorten zit ‘m in de klopvastheid. Deze klopvastheid wordt aangegeven met het octaangetal: hoe hoger het octaangetal, hoe kloptvaster de benzine. Dat betekent dus dat Euro 98 klopvaster is dan Euro 95. Er wordt alleen in naam naar octaan verwezen: dit zit niet echt in de benzine.

De meeste benzine auto’s rijden prima met Euro 95, maar sommige oude auto’s of sportauto’s rijden met Euro 98. Die kunnen ook echt niet met een lagere klopvastheid rijden. Dit heeft te maken met het zelfontbrandingsmechanisme van de motor. Euro 98 heeft een hogere temperatuur en druk nodig om te ontvlammen dan Euro 95. Niet elke motor kan dat. En als de benzine in de motor te vroeg of te laat reageert met de lucht, dan kan de motor vervuilen of beschadigen. Een hogere klopvastheid kan daarentegen geen kwaad, maar het kost wel meer.

Verschil tussen E10 en E5

Je hebt misschien bij tankstations wel eens gezien dat er tegenwoordig ook E10 en E5 vermeld staat. E10 verwijst naar Euro 95 en E5 verwijst naar Euro 98. Sinds 2019 is het namelijk zo dat benzine in de eerste plaats wordt aangeduid met de hoeveelheid bijgemengde bio-ethanol. Bio-ethanol is een alcohol dat gemaakt wordt door fermentatie van suiker, maïs of tarwe en is een vorm van hernieuwbare energie. Bij E10 is het maximaal tien procent, en bij E5 is het maximaal vijf procent (maar in de praktijk vaak nul). 

Welke heb ik nodig?

Weet jij niet of jouw motor geschikt is voor Euro 95 of 98? Meestal staat deze informatie in de tankdop van je auto. En zo niet, dan kun je natuurlijk altijd even op internet opzoeken welke benzine jouw motor nodig heeft. Bel bij twijfel altijd de verkoper of fabrikant van je auto.

Heb je de verkeerde benzine getankt? Dat is balen! Daar kun je niet mee rijden, want dan beschadig je mogelijk de motor. Onderneem de volgende stappen:

  1. Heb je de auto nog niet gestart? Zet hem dan in neutraal en duw de auto naar een rustige plek. Bel hier de pechhulp, zodat zij de tank leeg kunnen pompen.
  2. Heb je de auto wel gestart? Zet deze dan uit en volg vervolgens stap 1.
  3. Ben je al aan het rijden? Dan is de kans groot dat je motor al snel gaat sputteren en/of stilvalt. Zet zo snel mogelijk de auto langs de kant en bel pechhulp.

Heb jij een vraag waar je een betrouwbaar antwoord op wil, of heb je zin om iets nieuws te leren? Kijk dan eens op GoeieVraag!

Meer over: