Ga naar de inhoud

Rijkere mensen vatbaarder voor deze soorten kanker: blijkt uit onderzoek van IKNL

Update:
Kankersoorten inkomens afhankelijk

Recente onderzoeken van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) benadrukken de verbanden tussen sociaaleconomische status en het krijgen van kanker. Lagere inkomensgroepen dragen een onevenredig deel van de last. Terwijl bepaalde kankersoorten juist weer vaker voorkomen bij mensen met een hoger inkomen.

Deze bevindingen, diepgaand geanalyseerd door het IKNL, roepen op tot dringende maatregelen om deze ongelijkheden aan te pakken en een gelijke kans op een gezonde levensduur voor alle burgers te waarborgen.

Welke soorten kanker komen meer voor bij mensen met lagere inkomens en welke soorten kanker bij mensen met een hoger inkomen?

Verband tussen inkomen en kanker bewezen

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Ongelijkheden in kankercijfers en sociaaleconomische status

Het onderzoek wijst uit dat mensen met lagere inkomens gemiddeld 7 jaar korter leven en aanzienlijk minder jaren in goede gezondheid doorbrengen, dan hun welvarender tegenhangers.

Het vaker voorkomen van kanker blijkt hoger te zijn in lagere inkomensgroepen. Risicofactoren zoals roken, gebrek aan lichaamsbeweging en overgewicht spelen prominente rollen.

Kankersoorten die vaker voorkomen bij mensen met hogere inkomens

Intrigerend genoeg blijkt uit de gegevens dat mensen met hogere inkomens vaker worden gediagnosticeerd met specifieke kankersoorten. Dit zijn huid-, borst-, prostaat- en zaadbalkanker, en hersentumoren bij mannen.

Variëteit in kankersoorten en socio-economische achtergrond

Diepgaander onderzoek onthult ook dat het risico op bepaalde kankersoorten hoger is onder mensen met een lager inkomen. Zoals longkanker, leverkanker, maagkanker, hoofd-halskanker en onbekende primaire tumoren.

Opvallend genoeg blijkt de sociaaleconomische status weinig invloed te hebben op het stadium waarin kanker wordt gediagnosticeerd. Alleen bij kankersoorten waarvoor screeningsprogramma’s worden uitgevoerd.

Kanker preventie en toegang tot gezondheidszorg

Het onderzoek benadrukt de invloed van preventieve maatregelen op vroege detectie. Hogere inkomensgroepen zijn meer geneigd deel te nemen aan screeningsprogramma’s en hebben toegang tot gezonde opties.

Beperkte toegang tot gezonde voeding en sportfaciliteiten is een uitdaging voor mensen met lagere inkomens. Hierdoor lopen ze mogelijk een verhoogd risico.

Beleidsaanbevelingen van het IKNL

Het IKNL doet een krachtige oproep aan de overheid om gerichte maatregelen te nemen die de gezondheidsverschillen kunnen verkleinen. Met hierbij bijzondere aandacht voor preventie in lagere inkomensgroepen. Het is essentieel dat beleidsmakers en gezondheidsinstanties samenwerken om toegang tot preventieve zorg en gezonde levensstijlkeuzes te bevorderen, ongeacht de financiële achtergrond van individuen.

Conclusie verband tussen kanker en inkomens

Terwijl het onderzoek van het IKNL de complexiteit van kankerincidentie en sociaaleconomische status benadrukt, biedt het tevens een duidelijke route naar actie. Door het implementeren van inclusieve preventieprogramma’s en het verbeteren van toegang tot gezondheidszorg, kunnen we streven naar een samenleving waarin gezondheid geen privilege is maar een recht voor iedereen, ongeacht hun economische status.

Het IKNL onderstreept het belang van het voeren van een beleid dat deze gezondheidsverschillen kan verkleinen. Het is duidelijk dat er nog veel te doen is om ervoor te zorgen dat iedereen ongeacht zijn of haar inkomen een gelijke kans op een gezonde levensduur heeft.

Kanker in 2032

Prof. dr. Valery Lemmens (lid raad van bestuur IKNL) gaat in op de cijfers in het trendrapport ‘Kanker in Nederland: trends en prognoses tot en met 2032’ en vertelt over de onderliggende oorzaken achter de trends. Daarnaast noemt hij een aantal kansen die er liggen voor kankerpreventie.

Bekijk de video hieronder >>

Bron: NOS, nd

Meer over: