Ga naar de inhoud

Longkanker, ook als niet-roker kun je het krijgen

Update:
longkanker

November staat in het teken van longkanker. Wereldwijd wordt deze maand extra aandacht geschonken aan de bewustwording rondom longkanker, bekend als Lung Cancer Awareness Month. Hoe vaak komt longkanker voor in Nederland?

Het is een belangrijke periode omdat longkanker nog steeds een verwoestende impact heeft op velen. In Nederland is longkanker zelfs de meest voorkomende vorm van kanker die tot overlijden leidt, waardoor vrijwel iedereen wel iemand kent die met deze ziekte te maken heeft gehad.

Hoe vaak komt longkanker voor in Nederland?

  • Elk jaar wordt bij meer dan 14.500 mensen in Nederland longkanker vastgesteld.
  • Het is daarmee de 3e meest voorkomende vorm van kanker. Bij zowel mannen als vrouwen staat het op die ranglijst.
  • Ongeveer 69% van deze gevallen omvat niet-kleincellige longkanker, terwijl kleincellige longkanker goed is voor 12% van de diagnoses.
  • De rest van de gevallen behoort voornamelijk tot een groep tumoren waarbij geen specifieke weefseldiagnose is vastgesteld. Deze groep omvat meestal patiënten in stadium I die behandeling ondergaan met radiotherapie, maar ook patiënten in stadium IV die enkel ondersteunende zorg ontvangen.
  • In 2020 was er een lichte daling in incidentie als gevolg van de Covid-pandemie.
  • Het voorkomen van longkanker hangt sterk samen met het rookgedrag van 20 tot 30 jaar geleden. Binnen Nederland is er een aanzienlijke variatie in incidentie afhankelijk van de regio. De Nederlandse Kankeratlas biedt een gedetailleerd overzicht van de incidentiecijfers per geslacht en locatie. Volgens een rapport uit eind 2022, getiteld ‘Trends & prognoses tot en met 2032’, wordt voorspeld dat de incidentie van deze ziekte stijgt naar 8526 nieuwe gevallen per jaar bij vrouwen en 8145 bij mannen.
  • De sterftecijfers blijven hoog, ondanks de vooruitgang in behandelingen. Deze cijfers benadrukken de dringende behoefte aan meer onderzoek, vroege detectie en verbeterde behandelmethoden.

Ook niet rokers kunnen longkanker krijgen

Een van de misvattingen over longkanker is dat het alleen voorkomt bij rokers. Dat is helaas niet waar. Longkanker komt ook voor bij mensen die nooit gerookt hebben. Het ontstaat door ongewenste veranderingen in cellen, bekend als mutaties of translocaties.

Enkele veelvoorkomende varianten zijn EGFR, ALK, BRAF, ROS1 en MET.

Doelgerichte therapieën worden vaak toegepast als behandeling voor deze varianten, waardoor de overlevingskansen vergroten. Dit betekent voor veel patiënten een verlenging van hun levensduur, maar het brengt ook een onzekerheid met zich mee.

Longkanker is een complexe ziekte

Longkanker is een complexe ziekte die zich ontwikkelt wanneer cellen in de longen ongecontroleerd beginnen te groeien. Deze abnormale groei vormt een tumor en kan zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. Het is een van de meest voorkomende vormen van kanker wereldwijd en staat bekend om zijn complexe behandeling en impact op het leven van patiënten.

Een bijzonder aspect van longkanker is de diversiteit ervan. Niet elke vorm van longkanker is hetzelfde. Er zijn verschillende subtypen die gebaseerd zijn op de cellulaire kenmerken en genetische veranderingen.

Naast de eerder genoemde mutaties hierboven, zijn er andere opvallende aspecten zoals PD-L1-expressie, een biomarker die kan helpen bij het bepalen van de behandeling met immuuntherapie.

De complexiteit van deze ziekte vereist een op maat gemaakte aanpak voor elke patiënt.

November longkankermaand

In deze maand worden verschillende initiatieven genomen om aandacht te vestigen op longkanker. Informatie over de ziekte wordt verspreid, ervaringen van patiënten gedeeld en ondersteuning van patiëntenorganisaties zoals Longkanker Nederland benadrukt.

Op 29 november 2023 is er een themamiddag, specifiek gericht op thymomen. Deze bijeenkomst biedt een platform voor steun, informatie en het delen van ervaringen.

Longkankermaand

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Bron: Longkankernederland

Meer over: