Ga naar de inhoud

Clownseczeem wat is dit? Ook bekend als dermatitis perioralis

Update:
Clownseczeem

Achter de naam “clownseczeem” schuilt een mysterieus huidprobleem dat vooral vrouwen treft. Clownseczeem, ook wel bekend als dermatitis perioralis, is een huidaandoening waarbij zich puistjes en roodheid rondom de mond voordoen. Ondanks de grappige bijnaam ‘clown’, is er weinig leuks aan deze vorm van eczeem. 

Wat is clownseczeem of dermatitis perioralis?

Dermatitis perioralis is een veelvoorkomende huidaandoening die vaak wordt verward met acne. Het treft voornamelijk vrouwen in de leeftijdsgroep van 16 tot 45 jaar, maar mannen kunnen er ook last van hebben. Deze aandoening wordt gekenmerkt door rode bultjes en puistjes rond de mond, neus en soms de ogen. Soms lijkt het, door de vele roodheid rondom de mond, op een clownsmond. Hoewel het onschadelijk is, kan het cosmetisch storend zijn en psychologische stress veroorzaken. 

Volgens sommige dermatologen wordt dermatitis perioralis beschouwd als een variant van rosacea of een verergering van seborroïsch eczeem door blootstelling aan zonlicht. De karakteristieke verschijning, die lijkt op een clownsmond, onderstreept deze associatie. In recente jaren merken dermatologen vaker huidaandoeningen zoals dermatitis perioralis op bij patiënten. Deze toename zou mogelijk toe te schrijven zijn aan overmatig gebruik van huidverzorgingsproducten en make-up.

Hoe krijg je clownseczeem?

Deze aandoening wordt vaak veroorzaakt door het gebruik van crèmes of zalven in het gezicht die corticosteroïden (bijnierschorshormonen) bevatten. Hoewel deze steroïden bedoeld zijn om ontstekingen te verminderen, kunnen ze paradoxale reacties veroorzaken en leiden tot de ontwikkeling van dermatitis perioralis.

Andere mogelijke oorzaken zijn het gebruik van zware gezichtscrèmes, hormonale factoren en bepaalde cosmetica.

Waar komt de naam ‘dermatitis perioralis’ vandaan?

Het betekent letterlijk ‘ontsteking van de huid rond de mond’.  De term “dermatitis perioralis” beschrijft de locatie en aard van de huiduitslag. “Dermatitis” verwijst naar een ontsteking van de huid, terwijl “perioralis” aangeeft dat de uitslag zich bevindt rond de mond (peri- = rond, ora = mond). De naam geeft een beschrijving van de specifieke plaats van de huiduitslag, wat nuttig is bij het identificeren en diagnosticeren van de aandoening. 

Wat zijn de symptomen van dermatitis perioralis?

De meest voorkomende symptomen zijn rode bultjes en puistjes rond de mond, neus en ogen. De huid kan ook jeuken en branderig aanvoelen. In sommige gevallen kan de uitslag zich verspreiden naar de wangen en voorhoofd. Naast de mond kan een vergelijkbare uitslag soms ook rond de ogen verschijnen, wat bekend staat als dermatitis periocularis (periocularis = rond de ogen).

Hoe ziet clownseczeem eruit?

Bekijk de video hieronder. De tekst gaat onder de video verder >>

Hoe kom je van dit eczeem af?

Het stopzetten van het gebruik van corticosteroïden op het gezicht en het volgen van een door een arts voorgeschreven behandelingsplan zijn cruciale stappen in het effectief beheren van dermatitis perioralis. Het vermijden van triggerende factoren, het gebruik van milde reinigers en hydratatie met ongeparfumeerde moisturizers dragen ook bij aan het herstel.

Is het besmettelijk?

Nee, dermatitis perioralis is niet besmettelijk. Het is een inflammatoire huidaandoening die vaak wordt geassocieerd met bepaalde aanjagers en het gebruik van bepaalde huidverzorgingsproducten. Het kan niet worden overgedragen van persoon op persoon door direct contact.

Behandeling

In de meeste gevallen wordt dermatitis perioralis behandeld met een gel of crème die metronidazol of erytromycine bevat. Deze topische medicijnen spelen een cruciale rol bij het beheren van de ontstekingsreactie en het verminderen van de symptomen van de aandoening.

Het gebruik van deze specifieke ingrediënten is gericht op het herstellen van de huidbalans en het bevorderen van een effectieve genezing. Het is belangrijk om deze voorgeschreven medicatie consistent en volgens de aanwijzingen van een dermatoloog te gebruiken om optimale resultaten te bereiken. Bij ernstige gevallen of aanhoudende symptomen kan de arts alternatieve behandelingsplannen overwegen.

Hoe lang duurt het voordat je genezen bent?

De duur van het herstel varieert en is afhankelijk van factoren zoals de ernst van de aandoening en de gekozen behandeling. Verbeteringen kunnen echter binnen enkele weken na het starten van de behandeling optreden.

Clownseczeem, het klinkt grappiger dan het is

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Kan dermatitis perioralis terugkeren na behandeling?

In sommige gevallen keert dermatitis perioralis terug. Vooral als de oorzakelijke factoren niet volledig zijn aangepakt. Het is belangrijk om de voorgeschreven behandeling te voltooien, eventuele activerende factoren te vermijden en regelmatig follow-up afspraken met de dermatoloog bij te wonen om de voortgang te evalueren en eventuele terugval snel aan te pakken.

In de zoektocht naar helderheid over dermatitis perioralis hopen we dat dit artikel een waardevolle bijdrage heeft geleverd aan het begrip van deze aandoening. Raadpleeg altijd een dermatoloog voor persoonlijk advies en een gerichte aanpak van dermatologische zorgen.

Startpagina.nl verstrekt geen medisch advies; gebruikers wordt aangeraden professioneel medisch advies in te winnen voor gezondheid gerelateerde kwesties.

Meer over: