Ga naar de inhoud

Kunstmatige alvleesklier bewezen oplossing voor diabetes type 1

Update:
Kunstmatige alvleesklier diabetes

Een doorbraak voor mensen met diabetes type 1: de kunstmatige alvleesklier zorgt voor betere bloedsuikerwaarden en een hogere levenskwaliteit. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in The Lancet. Patiënten ervaren minder hinder in het dagelijks leven, mede dankzij de uitvinding van Robin Koops, die het apparaat in zijn schuur ontwikkelde.

Hoe werkt de kunstmatige alvleesklier?

Het is een geavanceerde technologie met persoonlijke impact. De creatie van machinebouwer en diabetes type 1 patiënt Robin Koops, bewijst een stabielere bloedsuikerwaarde te creëren. Dit unieke systeem, dat zowel insuline als glucagon reguleert, onderscheidt zich door het vermogen om zowel hoge als lage bloedsuikerwaarden te normaliseren.

Onderzoek bij diabetes patiënten

Meer dan 75 mensen met diabetes namen deel aan dit onderzoek, wat voor het eerst op grote schaal de effectiviteit van het apparaat aantoont. De innovatie wordt gezien als een significante stap voorwaarts. Dit ondanks de afwezigheid van een controlegroep in de studie, iets wat toekomstig onderzoek zal aanpakken.

Desalniettemin is het leven van patiënten zoals Anneke van Haren drastisch veranderd. Waar ze eerder dag en nacht bezig was met haar diabetesbeheer, kan ze nu genieten van een ‘normaal leven’.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Toekomst van de kunstmatige alvleesklier

Hoewel de kunstmatige alvleesklier veelbelovende resultaten oplevert, zijn er ook uitdagingen, zoals het fysiek dragen van het apparaat en het uit handen geven van controle over bloedsuikerbeheer. Ongeveer 10 tot 15 procent van de gebruikers vindt dit moeilijk.

Ondertussen werken onderzoekers en ontwikkelaars hard aan verdere studies, met de hoop dat de positieve bevindingen bijdragen aan een bredere vergoeding door zorgverzekeraars.

Het Diabetes Fonds, sterk betrokken bij de ontwikkeling, ziet dit als een belangrijke innovatie voor het verbeteren van de kwaliteit van leven van diabetici. De toekomst ziet er hoopvol uit, met plannen voor uitgebreider onderzoek en mogelijke opname in het basispakket van zorgverzekeraars in de komende jaren.

Ontwikkelaar Robin Koops aan het woord

Diabetespatient Robin Koops vertelt tijdens het ontwikkelingsproces over de kunstmatige alvleesklier.

Bekijk de video hieronder >>

Robin Koops vertelt over de kunstmatige alvleesklier

Bron: nos

Meer over: