Ga naar de inhoud

Vrouwelijke gezondheidsklachten verdienen meer aandacht

Update:
Gezondheidsklachten van vrouwen

Vrouwen krijgen te vaak niet de erkenning die ze verdienen in de medische wereld, volgens demissionair minister Pia Dijkstra. Het is hoog tijd voor verandering, met miljoeneninvesteringen in onderzoek.

Tienduizenden vrouwen lijden onnodig, omdat hun gezondheidsklachten niet serieus genomen worden.

Investeringen voor een eerlijker medische wereld

De medische sector staat voor een transformatie, als het aan Pia Dijkstra ligt. Met een financiële impuls wil de demissionair minister van Medische Zorg een schijnwerper zetten op de gezondheidsklachten van vrouwen. Het is een domein dat decennialang onderbelicht is gebleven. Vrouwen worden niet alleen in werksituaties of maatschappelijk over het hoofd gezien; ook als het op gezondheid aankomt, krijgen hun klachten niet de aandacht die ze verdienen. “Vrouwen worden over het algemeen niet erg serieus genomen”, benadrukt Dijkstra. Deze erkenning is een belangrijke stap richting gelijkheid binnen de gezondheidszorg.

Bekijk hier het gesprek met Pia Dijkstra. De test gaat onder de video verder >>

Een toekomst waarin vrouwen wél gehoord worden

De beslissing van Dijkstra om miljoenen te investeren in onderzoek naar vrouwelijke gezondheidsklachten is een cruciale stap. Het markeert het begin van een nieuw tijdperk waarin de medische wereld ook de gezondheidsissues van vrouwen serieus neemt. Deze investering biedt hoop voor tienduizenden vrouwen die tot nu toe in de schaduw stonden, doordat hun klachten werden genegeerd of gebagatelliseerd. Het is een boodschap aan de medische gemeenschap: het is tijd om te veranderen en gelijke zorg voor iedereen – ongeacht geslacht – te garanderen. Dit geldt ook voor hormoon-gerelateerde klachten.

Dat dit al langer speelt bewijst onderstaande video. De tekst gaat onder de video verder >>

Foutieve diagnoses door andere symptomen

Mannen en vrouwen kunnen verschillende gezondheidsproblemen ervaren, en soms leidt dit tot foutieve diagnoses vanwege uiteenlopende symptomen. Hieronder enkele voorbeelden:

  1. Bij een hartaanval kunnen symptomen bij mannen klassieker zijn, zoals druk op de borst en pijn in de linkerarm, terwijl vrouwen mogelijk subtielere indicatoren vertonen, zoals vermoeidheid, kortademigheid, misselijkheid en rugpijn.
  2. Depressie kan zich anders manifesteren bij mannen, met meer externe symptomen zoals prikkelbaarheid en riskant gedrag, terwijl vrouwen mogelijk meer interne signalen ervaren, zoals verdriet, vermoeidheid en schuldgevoelens.
  3. Auto-immuunziekten kunnen bij mannen atypische symptomen vertonen, terwijl vrouwen over het algemeen een hoger risico hebben op ziekten zoals lupus en reumatoïde artritis.
  4. Mannen hebben mogelijk meer kans op een beroerte op jongere leeftijd, terwijl vrouwen na de menopauze een verhoogd risico lopen, en de symptomen kunnen variëren.
  5. Schildklieraandoeningen komen minder vaak voor bij mannen, maar kunnen symptomen veroorzaken zoals vermoeidheid, gewichtsverlies of spierzwakte. Vrouwen ervaren vaker schildklieraandoeningen, vooral tijdens zwangerschap of menopauze.

Deze variaties benadrukken het belang van gendergevoelige benaderingen in de gezondheidszorg. Zorgverleners moeten op de hoogte zijn van deze verschillen om effectieve zorg te bieden, en patiënten moeten hun symptomen duidelijk communiceren en indien nodig doorvragen bij hun zorgverleners.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Bron: AD. Foto: Prostock Studio voor Canva

Meer over: