Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Vermoeidheid verminderen door vitamines en mineralen

Voel jij je vaak moe en futloos? Ga je op tijd naar bed, maar word je niet uitgerust wakker en kom je overdag energie tekort? Als je erg vermoeid blijft is het tijd voor actie! Deze verschillende vitamines en mineralen laden de accu in je lijf weer op.

Vermoeidheid of gewoon slaaptekort

Iedereen is wel eens - om verschillende redenen - moe. Als je bijvoorbeeld een keer weinig geslapen hebt, is er geen reden tot paniek. Vaak helpt het dan om één of twee nachten goed (door) te slapen. Een slaaptekort kun je namelijk inhalen. In de meeste gevallen gaat vermoeidheid vanzelf weer over. Pas als de vermoeidheid langer dan drie maanden aanhoudt, is het verstandig om contact te zoeken met je huisarts.

Wat zijn de oorzaken van vermoeidheid?

Vermoeidheid kan verschillende lichamelijke- en psychische oorzaken hebben. De kans op vermoeidheid kan toenemen als je last hebt van een slaapstoornis, als er spannende zaken spelen in je leven of als je last hebt van een depressie, of burn-out. Vermoeidheid kan ook ontstaan door lichamelijke factoren, bijvoorbeeld roken, ziektes, medicijngebruik, over- of ondergewicht, te weinig lichaamsbeweging en een ongezond voedingspatroon.

Symptomen vermoeidheid

 • Een vermoeid gevoel in je hoofd en lichaam
 • Concentratie verlies
 • Neerslachtige gedachtes
 • Prikkelbaarheid
 • Nergens zin in of energie voor hebben
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Het niet toekomen aan je dagelijkse bezigheden
 • Chagrijnig

Vitamines en mineralen die helpen tegen vermoeidheid

Genoeg slaap, bewegen en gezonde voeding zijn belangrijk om je fit te (blijven) voelen. Een gezonde en gevarieerde voeding bevat voldoende vitamines en mineralen, zoals: 

 • B-vitamines (B2, B3, B5, B6, foliumzuur (B11) en B12)
 • Vitamine C
 • IJzer
 • Magnesium
 • Kalium
 • Koper
 • Vitamine D
 • Multivitamine

Waarom is lichamelijke energie belangrijk?

Bij alles wat je doet gebruik je energie. Je lichaam krijgt meer energie door een gevarieerd eetpatroon met voldoende mineralen of vitamines. Ook door het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen stijgt je energieniveau. Hieronder zie je welke voedingsmiddelen dat zijn:

Vitamine       Voedingsmiddel

B1                 Varkensvlees, volkorenbrood, zilvervliesrijst
B2                 Broccoli, melk, ei
B3                 Noten, varkensvlees, vis
B5                 Rundvlees, aardappelen, melk
B6                 Bananen, bruinbrood, noten
B8                 Noten, sojabonen, eieren
C                   Kiwi, sinaasappel, rode paprika, aardappelen

Mineraal       Voedingsmiddel

Chroom         Volkorenbrood, groenten, vlees
IJzer              (Rood) vlees, bruinbrood, appelstroop
Koper            Chocolade, lever, garnalen
Mangaan       Granen, rijst, noten
Molybdeen    Peulvruchten, granen, noten
Zink               Vlees, vis, brood

Waarom krijg je van deze voedingsmiddelen meer energie?

Er zijn verschillende oorzaken: B-vitamines zorgen vooral voor de verbranding van koolhydraten in onze voeding: daar krijg je (meer) energie van! Magnesium gaat stress tegen, waardoor er minder energie verloren gaat. IJzer zit in hemoglobine, de rode kleurstof in ons bloed en dat zorgt voor het transport van zuurstof door het lichaam. Als je een tekort aan ijzer hebt, ben je sneller vermoeid. Vitamine C zorgen ervoor dat ijzer uit de voeding beter wordt opgenomen. Zo versterken alle vitamines elkaar. Koper maakt ook onderdeel uit hemoglobine, waardoor je je fitter voelt. Verder gaat Kalium vermoeidheid tegen. Daarnaast is vitamine D belangrijk voor je weerstand. 

Tot slot zijn multivitaminen een goede aanvulling voor een gevarieerd voedingspatroon.

Overige tips bij een tekort aan energie

 1. Ga op tijd naar bed en zorg voor genoeg slaap. Een goede nachtrust is essentieel;
 2. Drink geen koffie voordat je gaat slapen;
 3. Zet een uur voor het slapengaan al je elektronische apparaten uit;
 4. Kijk naar je stressniveau. Hoe meer stress, hoe minder goed je kunt ontspannen. Vind je dat lastig? Lees dan eens een mindfulness boek of training
 5. Zorg daarnaast voor voldoende lichaamsbeweging: minimaal 30 minuten per dag. Wat dacht je van een wandeling tijdens je lunch of na het diner? Daarnaast is die frisse buitenlucht ook goed voor je.
 6. Tot slot is een gezonde levensstijl van groot belang. Probeer zo gezond mogelijk te eten, zo min mogelijk te roken en gebruik met mate alcohol.
 7. Overweeg eens te testen of je een vitamine tekort heb doormiddel van bloedonderzoek.

Lees ook

Hoe merk je of je een tekort hebt aan magnesium? En hoe zorg je ervoor dat je genoeg magnesium binnenkrijgt? Dit zijn de tekenen en symptomen bij een tekort aan magnesium!

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Bron: Voedingscentrum, Vitamine-info
Auteur: Ilse Bloemendal