Ga naar de inhoud

Griepvirus verdwenen door corona-aanpak

Update:
Griepvirus

Wat een onverwacht positief gevolg van de coronamaatregelen: het influenza B/Yamagata-virus lijkt voorgoed van de wereldkaart geveegd. Sinds het voorjaar van 2020 is dit griepvirus niet meer waargenomen.

Dit fenomeen brengt hoopvol nieuws mee voor de effectiviteit en mogelijk ook de prijs van toekomstige griepvaccins.

Impact op griepvaccins

Door de verdwijning van het influenza B/Yamagata-virus kunnen griepvaccins aanzienlijk verbeteren. Vaccinmakers moesten tot voor kort altijd gokken welke griepstammen in het komende seizoen het meest dominant zijn. Het B/Yamagata-virus was een van de 4 hoofdstammen die vaak in vaccins werden opgenomen. Nu dit virus van de radar is verdwenen, kan de samenstelling van vaccins aangepast worden. Dit leidt mogelijk tot krachtigere of goedkopere griepvaccins. Een win-win voor zowel producenten als de gebruikers.

Bekijk in onderstaande video de uitleg door een expert over griep en het griepvaccin. Tekst gaat onder de video verder >>

Is dit griepvirus voorgoed weg?

Hoewel het een boeiende tijd is voor de wetenschap, blijft de vraag: is dit griepvirus echt voorgoed verdwenen? Wetenschappers benadrukken dat de afwezigheid van waarnemingen sinds het voorjaar van 2020 een goed teken is, maar absolute zekerheid hebben ze niet. Griepvirussen staan bekend om hun veranderlijkheid en het vermogen om terug te komen in nieuwe vormen. Toch is de huidige situatie veelbelovend en biedt het perspectieven voor de ontwikkeling van toekomstige griepvaccins.

Zijn we voorbereid op een nieuwe pandemie?

Is Nederland eigenlijk wel klaar voor een nieuwe pandemie? In een interview met Metronieuws stelden epidemioloog Alma Tostmann en arts-microbioloog Jean-Luc Murk dat een nieuwe pandemie onvermijdelijk is. De natuur verandert constant en met die veranderingen komen nieuwe virussen en bacteriën. “Ik ben er vrij zeker van dat er weer een pandemie komt, maar wanneer, dat weet niemand”, aldus Murk. De mate van onze voorbereiding baart hen zorgen.

In deze video wordt uitgelegd wat een pandemie inhoudt. Tekst gat onder de video verder >>

Voorbereiden met lessen uit het verleden

De vraag is niet óf er een nieuwe pandemie komt, maar wanneer. Deze onzekerheid maakt het lastig om voorbereidingen te treffen, maar volgens Murk en Tostmann moeten we vooral leren van het verleden. De COVID-19 pandemie heeft ons waardevolle lessen geleerd over het belang van testen, quarantaine, en contactonderzoek. Deze basisprincipes van virusbestrijding zin ook bij toekomstige pandemieën cruciaal. “Je kunt je niet voorbereiden op alle mogelijke scenario’s, maar er zijn algemene principes die je goed kunt voorbereiden”, zegt Tostmann. Het gaat erom dat we deze principes begrijpen en in staat zijn snel en flexibel op te schalen.

Samen sterk tegen infectieziekten

Samenwerking binnen de hele zorgketen is essentieel. Als er iets is wat we van COVID-19 geleerd hebben, dan is het wel dat een efficiënte respons een gecoördineerde aanpak vereist. Door nu te investeren in de kennis van infectieziekten, onze reactiesnelheid te verbeteren, en de samenwerking binnen de gezondheidszorg te versterken, staan we sterker tegenover de dreiging van toekomstige pandemieën.

Bron: BD, Metronieuws. Foto Igor Vershinsky by Canva

Meer over: