Ga naar de inhoud

Geheugen- en concentratieproblemen: nieuw probleem na covid-19

Update:
geheugen- en concentratieproblemen

De mist van de pandemie begint langzaam op te trekken, maar er is iets verontrustends gaande in de nasleep van Covid-19. Een toenemend aantal mensen ervaart geheugen- en concentratieproblemen op een alarmerend niveau. 

Huisartsen hebben probleem gemeld

Huisartsen hebben gemeld dat het aantal afspraken voor deze kwesties met maar liefst 24% is gestegen ten opzichte van het vorige jaar. De schijnbaar ongrijpbare aard van deze klachten heeft gezondheidsinstanties zoals de GGD’s en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu doen vermoeden dat we hier mogelijk te maken hebben met het langdurige effect van de corona pandemie.

“In deze opmerkelijke opkomst van geheugen- en concentratieproblemen zijn bijna alle leeftijdsgroepen betrokken, behalve de jongeren. Vooral de 45- tot 74-jarigen lijken hard getroffen te zijn, waarbij het aantal huisartsbezoeken voor deze klachten met maar liefst 40% is gestegen ten opzichte van begin 2020. Een andere groep die het vaakst op zoek gaat naar medische hulp zijn de mensen van 75 jaar en ouder, hoewel de toename in vergelijking met jongere leeftijdsgroepen iets lager is.”

Hoe zijn deze problemen mogelijk ontstaan?

“De grote vraag is: wat veroorzaakt deze onheilspellende opmars van geheugen- en concentratieproblemen? Hoewel er geen definitief antwoord is, zijn er 2 potentiële oorzaken die opvallen. Ten eerste kan het zijn dat de infectie zelf, Covid-19, een impact heeft op het cognitieve functioneren op de lange termijn. Verschillende wetenschappelijke studies hebben reeds aangetoond dat het virus verband kan houden met deze specifieke cognitieve kwesties.”

“Er is nog een andere, minstens zo belangrijke factor. De maatregelen die zijn genomen tijdens de pandemie hebben ons leven radicaal veranderd. Lockdowns hebben ons tijdelijk afgesloten van onze gebruikelijke structuren en sociale contacten, waardoor we geconfronteerd werden met een ongekend isolement.” Wetenschappers van Amsterdam UMC stellen dat deze abrupte veranderingen mogelijk hebben bijgedragen aan de verslechtering van geheugen en concentratie bij mensen die al aan het begin van deze problemen leden.

“Het is een verontrustende ontwikkeling die ons doet afvragen wat de toekomst brengt.” Als geheugen- en concentratieproblemen aanhouden en aanzienlijke hinder in jouw dagelijks leven veroorzaken, is het raadzaam om een arts of specialist te raadplegen.

Meer over: