Ga naar de inhoud

Talkshow Marcel & Gijs start met 611.000 kijkers

Update:
Talkshow

De talkshow Marcel& Gijs moest nog beginnen of er was in medialand al een hoop reuring rond het programma. Wat hebben die ex-BNNVARA knakkers, die de tv-hit Vandaag Inside de zomermaanden moeten vervangen, opeens te zoeken op volkszender SBS6? Het grote geld? 611.000 kijkers waren nieuwsgierig naar de eerste aflevering. Onder hen VI-er Johan Derksen die het programma wel kan waarderen.

Wat de kijkers precies mochten verwachten van Marcel (van Roosmalen) & Gijs (Groenteman) bleef tot de uitzending vaag. Journalist/schrijver Marcel van Roosmalen en schrijver/programmamaker Gijs Groenteman bespreken in de show de actualiteit en de waan van de dag. Net zoals Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee dat op hun manier doen in Vandaag Inside. Dat 3-tal is er even van tussen om op adem te komen van tv-relletjes over kaarsen, tafelgast premier Mark Rutte en het benoemen van alles wat mis gaat in Nederland.

Marcel dekte zich vooraf in met: “We hebben onszelf wijsgemaakt dat een talkshow maken geen hogere wiskunde hoeft te zijn. We mogen falen.”

De droge humor moet het doen

Bij BNNVARA presenteerde het 2-tal het praatprogramma Media Inside. Als je dat waardeert, dan waardeer je ook Marcel & Gijs. Het duo heeft zich daarvoor alleen in een nieuw decor genesteld. Het format sluit verder naadloos aan bij wat de mannen bij BNNVARA neerzetten. De droge humor van het Marcel en Gijs  moet het doen. Er komen (nog) geen verrassende onderwerpen aan bod. De show kabbelt voort op items als het koningshuis, madeliefjes, een VVD congres en een boek van sportverslaggever Joep Schreuder.
Heb je het journaal gezien, dan weet je ongeveer waar Marcel en Gijs het over gaan hebben. Marcel laat nog wat lachwekkende filmpjes zien, die hij van zijn commentaar voorziet en als klap op de vuurpijl krijgt hij de gelegenheid om zijn eigen boek te promoten. Geen zaken om voor op te blijven.

Vaste roedel BNN’ers van stal 

Dat geldt ook voor gasten die aanschuiven. Oude bekenden worden van stal gehaald. Max-voorman Jan Slagter komt een vredespijp roken om daarmee zijn ruzie met Gijs bij te leggen leggen. Je vraagt je af: wie interesseert het. En VVD kamerlid Thierry Aartsen maakt een domme opmerking over het niveau van de SBS6 kijker. De komende uitzendingen kun je de vaste roedel BNN’ers bij Gijs en Marcel aan tafel verwachten. “Niet echt spraakmakende tv; zeg maar gerust een beetje zoutloos, vlees noch vis”, aldus ondergetekende. 

Met een glimlach

Johan Derksen kan de talkshow wel waarderen. Tegenover Shownieuws laat hij weten hij dat hij met een glimlach heeft gekeken. Derksen was al fan van het 2-tal. Hij beweert zelfs de man te zijn geweest die Marcel en Gijs bij SBS naar binnen heeft geloodst. ‘Er werd gedacht dat ze niet bij SBS zouden passen. Dat blijkt een misvatting.’ Derksen denkt dat ze het gaan redden op 6. “Ze doen waar ze goed in zijn.” Hun grootste probleem wordt volgens Derksen spraakmakende gasten aan tafel krijgen. 

Tekst gaat onder de afbeelding verder >>

‘Wat een geweldig programma’

De première van de talkshow trok 611.000 kijkers. TV kijkend Nederland reageert op Twitter verdeeld. De meningen variëren van: ‘Marcel & Gijs is nu al slaapverwekkend. Ik ga wel Netflixen.’ tot ‘Marcel had zich hiervoor niet moeten lenen. Gijs moet helemaal van de buis.’ en ‘Marcel & Gijs gezien. Gelijk de laatste keer. Wat ongelooflijk dom en kinderlijke humor.’ Maar ook: ‘Marcel & Gijs is echt cult, wat een geweldig programma.’ en ‘ Superleuk programma. Er valt wat te lachen, beetje niveau, beetje zelfspot, minder domme seksgrappen à la Vandaag Inside.’

Marcel & Gijs is tot augustus elke werkdag van 21.30-22.30 te zien op SBS6. Dan keren Genee, Van der Gijp en Derksen weer terug met Vandaag Inside.

Meer over: