Ga naar de inhoud

Prinses Margriet brengt bezoek aan inloophuis voor kankerpatiënten

Update:
Prinses Margriet Toon Hermans Huis Sittart

Prinses Margriet der Nederlanden brengt maandag 12 juni een bezoek aan het Toon Hermans Huis in Sittard. Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum. Dit huis was 1 van de pioniers in Nederland, opgericht eind jaren ’90, als een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. ‘Dit is een plek om lief te hebben.’

Koninklijk bezoek tijdens 25-jarig jubileum Toon Hermans Huis

Tijdens haar bezoek krijgt Prinses Margriet informatie over de belangrijke rol van het Toon Hermans Huis Sittard als centrum voor ondersteuning en begeleiding bij leven met en na kanker. Ze krijgt een rondleiding en gaat in gesprek met zowel gasten als vrijwilligers van het huis.

Prinses Margriet opende recent het nieuwe pand van woonzorgorganisatie Huis ter Leede in Leerdam. Dit energiezuinige nieuwbouwcomplex is speciaal gericht voor de zorg voor kwetsbare ouderen. De prinses kreeg ook daar een rondleiding en ging in gesprek met bewoners en medewerkers.

Inmiddels zijn er 81 centra voor leven met kanker in Nederland

Sinds de oprichting van het Toon Hermans Huis in Sittard in 1998 zijn er in heel Nederland nu 81 centra actief die zich richten op leven met en na kanker. Deze centra, die werken met goed opgeleide vrijwilligers, bieden informele psychosociale zorg als aanvulling op de reguliere medische behandeling. Alle centra zijn aangesloten bij de landelijke koepelorganisatie IPSO. Jaarlijks ontvangen meer dan 125.000 mensen in Nederland de diagnose kanker. De afgelopen 25 jaar is de behandeling van kanker aanzienlijk verbeterd, wat vaak heeft geleid tot een verhoogde levensverwachting.

‘Dit is een plek om lief te hebben’

Directeur van het Toon Hermans Huis, Huub Gubbels, verheugt zich naast het bezoek van de prinses ook enorm op de benefietavond. Gubbels: “Het 25 jarig bestaan van ons Huis is een feestelijke gelegenheid. In al die jaren hebben enorm veel mensen hier steun gevonden. Voor hen is het ‘een plek om lief te hebben’.” Deze uitspraak, die stamt uit een songtekst van de naamgever van het Huis, Toon Hermans, vormt de rode draad door de avond. Want naast het Maastrichts Salonorkest, Lissa Meyvis en Heidi Pittie betreedt ook ras-Sittardenaar Cyrille Niël het podium, waarbij een prachtig lied van Toon Hermans zeker niet ontbreekt.

Bronnen : Toon Hermans Huis Sittart, Rijksoverheid, Koninklijkhuis.

Meer over: