Ga naar de inhoud

Prins Harry tijdens rechtszaak: ‘Het Britse medialandschap moet veranderen’

Update:
prins Harry paparazzi rechtszaak

Deze week stond prins Harry in de rechtszaal tegenover het Britse mediaplatform The Daily Mirror. Hij beweert dat deze krant jarenlang zijn telefoon heeft gehackt en afgeluisterd. 

Prins Harry heeft een diepgewortelde haat tegen tabloids en heeft aangegeven dat hij het medialandschap wil veranderen. Bewijs voor het afluisteren heeft de prins niet, maar mogelijk heeft de krant bewijzen gewist. De Prins hoopt de zaak te winnen op basis van ‘rechtvaardigheid’: voor de jarenlange jacht op roddels over de koninklijke familie.

Haat naar media sinds de dood van prinses Diana

De vete tussen Harry en de roddelpers begon al in zijn jeugd. Hij werd al jong geconfronteerd met opjagende camera’s. Zijn moeder, prinses Diana, probeerde hem en zijn broer hier zoveel mogelijk tegen te beschermen. Na haar dood verschoof de obsessieve aandacht van de pers direct naar de 2 zoons: William en Harry.

De tekst gaat verder onder de afbeelding >>

Prins werd op 16 jarige leeftijd al bestempeld door roddelpers

Harry houdt de pers medeverantwoordelijk voor de dood van zijn moeder, die op de vlucht was voor paparazzi toen ze betrokken was bij een auto-ongeluk. Zijn afkeer van de media werd versterkt toen zijn ouders scheidden en er pikante details uitlekten via tabloids.

En ook Harry werd op 16 jarige leeftijd bestempeld door de roddelpers. Zo werd hij in zijn jeugd ‘wild child’ genoemd door dezelfde pers. Er zijn in de loop der tijd verschillende incidenten met hem gemeld in het verleden, waaronder een incident waarbij hij een fotograaf sloeg. Of die keer dat Harry tijdens een verkleedfeestje waar hij in een nazi-kostuum verscheen. Daarvan werden ook uitvoerig berichten over gedeeld in de media.

Met eigen Netflix-serie kon de prins zelf de regie te pakken

Harry beweert dat The Daily Mirror destijds voicemailberichten tussen hem en zijn ex-vriendin Chelsy Davy heeft afgeluisterd. Mede op basis van die roddels kwam er toen ook een einde aan die relatie. De vete met de pers bleef doorgaan en werd niet minder, eerder meer tijdens zijn relatie met Meghan Markle. Het stel werd dag en nacht achtervolgd door de roddelpers.

Harry en Meghan brachten vorig jaar een eigen Netflix-serie uit. De critici noemden het hypocriet, aangezien Harry eerder de media-aandacht verafschuwde. Voor Harry was het een manier om zo zelf de regie te pakken voor al hun media-optredens. Eerder dit jaar kwam ook zijn boek ‘Spare‘ uit met memorabele momenten uit het leven van de royal.

Broer William ontving grote som geld voor afluisterschandaal

Harry heeft verklaard dat hij zijn levenswerk ervan wil maken om het Britse medialandschap te veranderen. Hij wil een einde maken aan de dealtjes en schikkingen tussen het koningshuis en de pers. Hij wil de praktijken van tabloids stoppen. Het is zeer uitzonderlijk dat een lid van het koningshuis een vete met de pers in de rechtszaal uitvecht. Harry’s broer William zou in 2020 een aanzienlijke som geld hebben ontvangen van The Sun om een afluisterschandaal geheim te houden, en Harry wil daar een einde aan maken.

Uitspraak rechtszaak later dit jaar

Het verhoor van Harry in de zaak is nu afgerond. De komende weken worden getuigen gehoord, evenals 4 andere eisers die beweren te zijn afgeluisterd door The Daily Mirror. De uitspraak wordt later dit jaar verwacht.

Bron: RTL, Elle, Entertainment tonight.

Meer over: