Ga naar de inhoud

Scheten: waarom stinken ze toch zo?

Update:
Stinkende scheten

Natuurlijke gasontsnappingen uit ons achterwerk zijn eigenlijk best gezond. Scheten, dagelijks laten we gemiddeld zo’n 10 tot 20 van deze ‘luchtige begroetingen’ los. Gelukkig ruiken ze niet allemaal naar bedorven eieren, maar soms, onder speciale omstandigheden, ruiken ze gewoon vies.

Of jouw winden als bloemetjes ruiken of eerder naar een stinkdier, hangt nauw samen met wat je eet. Ontdek hoe je dit verandert door gewoonweg je eetgewoonten bij te schaven.

Gezond spijsverteringssysteem

Het laten van een wind is eigenlijk een heel normaal onderdeel van een gezond spijsverteringssysteem. Onze voeding bevat stoffen die niet volledig worden opgenomen in het darmkanaal en worden vervolgens in de dikke darm verwerkt door bacteriën, wat resulteert in gasproductie. De meeste van deze ‘luchtige ontsnappingen’ vinden ’s nachts plaats. Merk je plotseling een toename in het aantal of een verandering van geur in je winden? Dan is het misschien tijd om je voedingsgewoonten eens kritisch te bekijken. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen namelijk de gasproductie laten ruiken als een onaangename verrassing. Ontdek het geheim van een geurloos gastro-avontuur!

Zwavelrijke lekkernijen

De geur van een penetrante wind wordt vaak vergeleken met de aroma’s die vrijkomen bij rotte eieren, en die vergelijking is niet toevallig. Rotte eieren verspreiden namelijk een zwavelgeur, waardoor scheten na het eten van zwavelrijke lekkernijen ook niet bepaald als een bloemenweide ruiken. Denk hierbij aan vlees en, jawel, eieren. De zwavel in deze voedingswaren wordt afgebroken in het spijsverteringsstelsel, wat resulteert in onwelriekende sulfiden. Zelfs knoflook en bepaalde wijnen met sulfieten, samen met gedroogde vruchten, kunnen zorgen voor deze wat minder aangename reactie.

Fodmaps

Ook de beruchte fodmaps, bepaalde koolhydraten, dragen bij aan een walmende gasproductie. Omdat deze koolhydraten lastig worden verteerd, belanden ze onverteerd in de dikke darm. Daar aangevallen door darmbacteriën ontstaat er een gas met een onaangename geur. Het blijft raden welke fodmaps verantwoordelijk zijn voor jouw luchtige presentatie, aangezien de lijst van deze koolhydraten eindeloos is en gevoeligheid hiervoor niet bij iedereen hetzelfde is. Via een fodmap-dieet kun je door uitsluiting echter ontdekken welke producten de meeste klachten teweegbrengen.

Vezelinname

Een andere voedingsstof die je scheten een onaangename geur kan geven, zijn vezels. Hoewel vezels essentieel zijn voor een gezonde spijsvertering, kan een schommelende inname leiden tot een wat onsmakelijke gasproductie. Vooral de overgang van een vezelarm dieet naar een vezelrijk dieet kan resulteren in een winderige situatie. Het kost vaak enkele weken voordat je darmstelsel zich aanpast aan de verhoogde vezelinname. Neem daarom de tijd en bouw je vezelinname geleidelijk op tot de aanbevolen hoeveelheid voor een geurige spijsvertering.

Medicijnen

Naast het eten dat je naar binnen schuift, kunnen ook andere brouwsels in je maag-darmstelsel bijdragen aan stinkende scheten. Het is niet bepaald een geheim dat medicijnen zoals pijnstillers, maagzuurremmers, diarree-remmers, chemotherapie, multivitaminen en vezelsupplementen niet bepaald een bloemengeur achterlaten.

Weetjes over scheetjes

  1. Snelheid van een scheet: Scheten reizen met een indrukwekkende snelheid van ongeveer 30 cm per seconde. Dat is sneller dan veel mensen kunnen rennen!
  2. Dieren laten ook scheten: Mensen zijn niet de enige wezens die scheten laten. Dieren, van olifanten tot honden, hebben ook hun eigen winderige momenten. Walvissen staan zelfs bekend om het produceren van extreem krachtige scheten onder water.
  3. Gemiddeld aantal scheten: Hoewel het aantal scheten per persoon kan variëren, laat de gemiddelde volwassene ongeveer 500 ml gas per dag ontsnappen, verdeeld over zo’n 10 tot 20 scheten.
  4. Vluchtige samenstelling: Naast stikstof en zuurstof bevat een scheet ook kleine hoeveelheden andere gassen zoals waterstof, methaan en koolstofdioxide. Het specifieke aroma hangt af van de aanwezige bacteriën en voedingsstoffen in het spijsverteringsstelsel.
  5. Helende werking?: Sommige culturen geloven dat het inademen van scheten gezondheidsvoordelen kan hebben. Er zijn zelfs historische verslagen van artsen die patiënten adviseerden om winden in te ademen voor therapeutische doeleinden.

Meer over: