Ga naar de inhoud

Slechthorend? Wat kun je doen als je last hebt van slecht horen


Heb je last van slechthorendheid? Je bent niet de enige. Naar schatting is één op de tien Nederlanders slechthorend, voornamelijk door lawaaischade en ouderdom. En het is aannemelijk dat het werkelijke aantal nog hoger ligt. Wat kun je het beste tegen gehoorverlies doen? Deze tips helpen je bij problemen met je gehoor. 

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van slecht horen?

Oorzaken van slecht horen zijn niet alleen lawaaischade en ouderdom. Het kan ook gaan om een verstopt oor (door oorsmeer), een oorontsteking, een gescheurd trommelvlies, verkalking van gehoorbeentjes, erfelijkheid en zelfs verkoudheid. Met als gevolg dat je gesprekken veel minder goed volgt. Zeker wanneer je in een rumoerige omgeving bent of met meerdere personen tegelijk praat, zoals op een verjaardag. Je weet dat er iemand praat, maar wat diegene precies zegt is een tweede. Niet fijn!

Hoe moet je je oren schoonmaken?

Als je slecht kunt horen door een verstopt oor met oorsmeer, voorkom je dat de volgende keer door goed schoon te maken. Volgens artsen is het beter om geen wattenstaafjes te gebruiken. Je gehoorgang reinigt zichzelf en zal een teveel aan oorsmeer naar de uitgang sturen. Door kauwen, gapen en praten wordt dit er als het ware uit gemasseerd. Vandaar dat je ineens een stukje oorsmeer kunt zien zitten.

Aanrader: Het beste is om alleen deze restjes te verwijderen met een zakdoekje of washandje. Bij hard en brokkelig oorsmeer kun je af en toe twee druppels sla- of olijfolie in je oor doen. Zo wordt het oorsmeer dunner en komt het vanzelf naar buiten. Blijf je last houden dan is het goed om naar de huisarts te gaan en te controleren of er een prop oorsmeer vastzit. Als dat zo is, kun je het daar laten uitspuiten.

Wat zijn tips bij gehoorverlies?

De belangrijkste tip bij slecht horen, is om je er niet voor te schamen. Zodra je aangeeft dat je slecht kunt horen, kan jouw omgeving daar rekening mee houden. Spreek bijvoorbeeld af dat één persoon tegelijk praat. Dat er rustig en niet te hard wordt gepraat. Er zijn genoeg mensen om je heen die het ook kunnen waarderen als er niet te veel prikkels zijn. Zet ruis zoals televisie, radio en achtergrondmuziek uit.

Ben je op een locatie met veel mensen? Zoek een aparte ruimte of loop even naar buiten om iemand apart te spreken. En heb je twijfels? Vraag of je de ander goed hebt verstaan, of herhaal wat er wordt gezegd. Blijf vooral niet weg van (drukke) feestjes vanwege je gehoorverlies, met deze aanpassingen hoef je het niet te missen. 

Top 10 tips bij slechthorendheid

  1. Bespreek het met je omgeving (schaam je niet);
  2. Praat met één persoon tegelijk;
  3. Spreek rustig en duidelijk;
  4. Maak korte zinnen;
  5. Praat niet te hard;
  6. Zet achtergrondgeluiden uit; 
  7. Ga bij gelegenheden naar een aparte ruimte, rustige(re) plek of naar buiten;
  8. Zorg voor voldoende licht (zo kan je de ander zien praten);
  9. Vraag af en toe of je de ander goed hebt verstaan;
  10. Herhaal wat er wordt gezegd.

Bespreek klachten met de huisarts

Slechthorendheid kan veel invloed hebben op je dagelijkse leven. Bespreek het daarom niet alleen met je omgeving, maar ook met je huisarts, kno-arts of audicien. Je omgeving kan er rekening mee houden, een expert kan met je meekijken naar de mogelijkheden om je gehoor te verbeteren. Zo kun je een gehoortest afnemen en eventueel kijken naar een hoortoestel. Maak je geen zorgen, deze toestellen zijn tegenwoordig vrijwel onzichtbaar achter je oor. Kun je plotseling niet meer horen met één kant? Neem dan onmiddellijk contact op met je huisarts.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Lees ook

Heb je naast slechthorendheid weleens last van ongewenste haargroei (in je oor)? Dit is wat je er het beste tegen kunt doen. Kun je je daarnaast minder goed focussen door slecht horen? Deze tips helpen voor een optimale concentratie.

Meer over: