Ga naar de inhoud

Je huis seniorproof maken: 10 tips om je woning aan te passen


Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker sommige dingen worden. Misschien loop je niet meer zo soepel, zie je het niet meer zitten om je tuin te onderhouden of merk je dat het lastig is om van de bank te komen. Je huis seniorproof maken is een absolute must als je lang thuis wilt blijven wonen.

Van een onderhoudsarme tuin tot een traplift. Dit zijn:

10 tips om je huis seniorproof te maken

1. Een onderhoudsarme tuin

Heb je een grote tuin en zie je het niet meer zitten om wekelijks te tuinieren? Dan is het slim om je tuin onderhoudsarm te gaan maken. Zo’n tuin hoeft niet gelijk kaal en saai te zijn – er is ontzettend veel mogelijk. Beperk de voegen, gebruik bodembedekkers en kies de juiste planten. Ook slim om plantenbakken te gebruiken voor je planten. Hierdoor heb je veel minder last van onkruid!

2. Een traplift in huis

Een traplift in huis is ontzettend fijn. Misschien heb je het nu nog niet nodig en ben je goed ter been.  Het is hoe dan ook verstandig om de mogelijkheden alvast te onderzoeken. Kijk of er eentje geplaatst kan worden en/ of plaats er eentje uit voorzorg. Als er dan iets gebeurt – bijvoorbeeld na een val – kan je gelijk de trap al op en ben je niet weken beperkt in het betreden van een andere verdieping. 

3. Koken op inductie

Waarschijnlijk kook je, net als de meeste Nederlanders, op gas. Kijk eens naar de mogelijkheden van het koken op inductie. Dit is een stuk eenvoudiger én beter voor het milieu. Wanneer je merkt dat je wat vergeetachtiger wordt, kan koken op gas zelfs gevaarlijk zijn. Wat als je het gas aan laat staan? Daarnaast wordt een inductie kookplaat alleen heet, als er een pan op staat. Hierdoor heb je veel minder last van brandgevaar!

4. Kies vloerverwarming

Als je binnenkort je vloer vervangt, denk dan ook aan de vloerverwarming. Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt: hoe ouder je wordt, hoe sneller je het koud krijgt. Vloerverwarming is ontzettend comfortabel en daarnaast scheelt het ook weer in je portemonnee door lagere energiekosten. 

5. Voldoende en de juiste verlichting

Als je ouder wordt, gaan je ogen vaak achteruit. Ook kan je sneller gedesoriënteerd zijn in het donker. Het is verstandig om op tijd te zorgen voor de juiste verlichting. Aangezien verlichting ook enorm veel invloed heeft voor de sfeer in huis, is dit ook een leuke klus. Kies een mooie lamp en let op de lichtsterkte! Dimmers zijn aan te raden.

6. Hang rookmelders op

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in Nederland. Gek eigenlijk, dat ze dat nu nog niet zijn. Rookmelders zijn in elk huishouden onmisbaar. Helemaal bij senioren, omdat je dan sneller dingen kan vergeten. Zorg voor goede rookmelders in huis en hang een koolmonoxide-melder op bij de kachel en cv-ketel. Kook je nog op gas? Dan is bij de keuken een gasdetector een slim idee.

7. Basisbehoeften op de begane grond

Woon je in een groot huis? Dan is de kans groot dat je boven slaapt. Het is fijn om in ieder geval een slaapkamer, een wc en een douche op de begane grond te hebben. Mocht je dan niet de trap op kunnen, heb je in wel alle basisbehoeften binnen handbereik. Zo kan je dat verzorgingstehuis nog even uitstellen.

8. Weg met al die drempels!

Wanneer je later met een rollator, rolstoel of schuifelend door het huis wil, worden drempels echt je grootste vijand. Ze zijn sowieso niet heel handig, als je er goed over nadenkt. Weg ermee! Als je toch vloerverwarming gaat leggen, laat dan ook gelijk alle vloeren vlak maken. Twee vliegen in een klap.

9. Een sta-op stoel

We geven toe – het kopen van een sta-op stoel is vaak een grote stap. Het is zo ontzettend handig en als je moeite hebt met het opstaan van de bank of een andere stoel – is dit meubel echt onmisbaar. Een sta-op stoel kantelt automatisch naar voren, waardoor je een beetje op je benen wordt gezet. Goed nieuws: tegenwoordig heb je de meest prachtige designs. Niemand hoeft het te weten. Maar het kan wel, want als je kleinkinderen het weten, zal het vechten worden om een plekje.

10. Start op tijd!

Iedereen moet wennen aan een nieuw interieur. Dit gaat helemaal op voor ouderen. Zorg er daarom voor dat je op tijd bent met het aanpassen van je interieur. Je gaat dan ook met een fijner gevoel de toekomst in: je weet immers dat je huis helemaal seniorproof is. En hoe!

Lees ook:

Meer over: