Ga naar de inhoud

Sedumdak: maak zelf je dak groener met dit stappenplan

Update:
Sedum dak groen

Je ziet het steeds vaker. Sedum daken. En vooral bij huizen waar onlangs een uitbouw is gemaakt, zie je steeds meer groen. Hoe zit het met deze nieuwe groene trend?

Voorheen zagen we groendaken voornamelijk bij kantoorpanden of villa’s, nu ook op het dak van het tuinhuis of de serre. Wist jij dat zo’n dak zomers verkoeling geeft? Overweeg je ook zo’n populair dak te nemen? Lees er hier meer over.

Een groen dak eenvoudig in 4 stappen (met subsidie)

Sedum is een verzamelnaam voor vetplantjes. Deze plantjes zijn inheems, maar groeien ook in veel andere landen in de wereld. Sedum is bestand tegen extreme weersomstandigheden en groeit daarom goed op daken, droge zonnige plekken en in rotstuinen. Sedum daken zijn daarom dé perfecte oplossing voor meer verkoeling tijdens hete zomerdagen en voor een goede vochtopname tijdens een zomerse stortbui in ons land.

Sedumdak voor een betere leefomgeving voor dieren en mensen

Een sedumdak is niet alleen mooi, maar haalt ook CO2 uit de atmosfeer. Het is daarnaast ook nuttig voor de biodiversiteit: door de voedingsstoffen die de bodembedekkers geven aan de insecten. En sedum dakbedekking draagt ook bij aan het koeler houden van de lucht in bijvoorbeeld versteende gebieden. Overweeg je een sedumdak te nemen? Kijk dan wel eerst met een deskundige naar jouw opties, want niet elk dak is geschikt voor bedekking. 

Er zijn een paar belangrijke aandachtspunten voor je enthousiast aan de slag gaat: Zorg ervoor dat de dakconstructie stevig genoeg is om het groendak te dragen. Controleer ook waar de afvoerleidingen voor regenwater zitten en waar eventuele elektriciteitsleidingen zich bevinden, zodat deze goed bereikbaar blijven. En dan kun je met het aanleggen beginnen.

Stappenplan sedumdak aanleggen

1. Maak het dak goed schoon

Alvorens je een groendak installeert is het belangrijk om het dak goed schoon te maken en watervrij. Dit betekent dat al het vuil zoals bladeren, takjes en stenen verwijderd moet worden. Ook plassen water moeten van het dak geveegd worden. Het is niet nodig om het dak droog te maken. Pas goed op met scherpe voorwerpen die het dak beschadigen.

2. Breng de wortelwerende folie aan (optioneel)

In bijna elke situatie begin je met het aanbrengen van wortelwerende folie op het dak. Je kunt deze stap overslaan als de dakbedekking zelf al wortelwerend is. Of als je een dubbelzijdige wortelwerende drainage gebruikt. Gewoon bitumen is niet wortelwerend. Let erop dat je het gehele dak bedekt met de folie en dat je de vellen minimaal 15 centimeter laat overlappen. 

3. Plaats de drainagelaag

Na het aanbrengen van de wortelwerende folie plaats je een drainagelaag. De drainagelaag bestaat uit een substraat van bijvoorbeeld grind, lava of gebroken dakpannen. Dit zorgt voor een goede waterafvoer. Leg de laag ongeveer 4-5 cm dik op het dakoppervlak en druk het voorzichtig aan. De drainagelaag zorgt er ook voor dat de wortels van de planten niet in contact komen met de wortelwerende folie en geen schade aanrichten.

4. Plaats het groen

Nu is het tijd om het sedum op het dak te plaatsen. Hierbij kun je kiezen uit verschillende opties, zoals sedumcassettes, sedummatten of zaad. Sedumcassettes zijn kant-en-klare modules met daarin verschillende soorten sedumplantjes. Deze zijn eenvoudig op het dak te plaatsen en vormen al snel een mooi geheel. Sedummatten zijn matten waarop al diverse soorten sedum gezaaid zijn. Je kunt ze zo uitrollen over het gehele dak. Zaaien kan natuurlijk ook, maar dit vergt wel wat meer geduld en tijd.

TIP: Let er bij het plaatsen van het groen op dat er geen luchtbellen ontstaan onder de matten of cassettes. Druk alles goed aan en zorg dat alles goed op elkaar aansluit.

10 populaire sedum vetplanten:

  1. Sedum spectabile (hemelsleutel)
  2. Sedum acre (muurpeper)
  3. Sedum album (wit vetkruid)
  4. Sedum spurium (rood vetkruid)
  5. Sedum rupestre (rotsvetkruid)
  6. Sedum kamtschaticum (goudsedum)
  7. Sedum reflexum (tripmadam)
  8. Sedum sexangulare (zespunt)
  9. Sedum dasyphyllum (vetkruid)
  10. Sedum hispanicum (Spaans vetkruid)

Met de 4 stappen heb je jouw groene dak aangelegd en is het genieten geblazen van alle voordelen die een groen dak biedt. Vergeet niet om regelmatig onderhoud te plegen en te bemesten, zoals het verwijderen van onkruid en het controleren van de waterafvoer. Zo blijft jouw groene dak er mooi uitzien en geniet je er jarenlang van.

Er zijn gemeenten die verlenen subsidie voor aanleg groen dak

TIP: Wist je dat je bij veel gemeenten subsidie kunt krijgen voor het aanleggen van een groendak? Gemeenten bieden deze subsidie vanwege de vele voordelen van groene daken. De subsidie kan oplopen tot wel 40 euro per vierkante meter, afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Controleer vooraf wat de mogelijkheden zijn in jouw gemeente. 

Sedumdak: stappenplan om een groendak te maken

Bronnen: Topgroen, Zandcompleet.

Meer over: