Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Tiny houses: piepklein wonen in een zelfgebouwd slim huis

Wonen op vijftig vierkante meter, in een huisje dat je zelf hebt ontworpen en gebouwd: is dat je droom? Een groeiende groep Nederlanders verdiept zich in de mogelijkheden om te wonen in een tiny house. Zo’n bijzonder klein huisje is milieuvriendelijk en zo goedkoop, dat je je leven anders kunt inrichten. Klein wonen, groot leven!

Tekst gaat verder onder de advertentie

Het idee van de tiny Houses is overgewaaid uit Amerika. Na de economische crisis van 2008 gingen mensen op zoek naar een alternatieve manier om te wonen, zonder een torenhoge hypotheek af te hoeven sluiten. Ook ontstond er veel aandacht voor milieuvriendelijk bouwen. Het resultaat: tiny houses. Het zijn kleine, creatief ontworpen huisjes die niet groter zijn dan vijftig vierkante meter. In de volksmond ook wel kabouterhuisje genoemd, maar daarmee krijgt het niet voldoende eer. 

Compost maken op de wc

Sommige tiny houses zijn verplaatsbaar, ze staan op wielen. Andere huisjes hebben een fundering. Over het algemeen zijn tiny houses zo veel mogelijk zelfvoorzienend. Ze hoeven niet te worden aangesloten op het riool, de waterleiding of het elektriciteitsnet. Op het dak liggen zonnepanelen, een kleine pallet- of een houtkachel houdt het huisje warm en uit de douche stroomt gefilterd water, net als uit de keukenkraan. Dankzij speciale composttoiletten is zelfs geen riolering nodig.

Zelf ontwerpen, zelf bouwen

Veel tiny houses worden door de bewoners zelf gebouwd. Daarbij zijn ze bijzonder creatief. Sommige huisjes worden gemaakt van gerecyclede materialen, om de impact op het milieu klein te houden – en kosten te besparen. Het resultaat zijn mooie en slimme huisjes, vaak door architecten ontworpen, met een uniek karakter.

Regels bij het maken van een tiny house

Wel hebben de bedenkers en de bouwers te maken met regels en voorschriften. In het bouwbesluit zijn eisen vastgelegd waar een huis aan moet voldoen. Daardoor komen bouwers soms in de knel. Neem bijvoorbeeld de eisen waar een trap in huis aan moet voldoen volgens het bouwbesluit. Er is precies beschreven hoe groot en diep de treden moeten zijn, en hoe steil een trap maximaal mag zijn – maar in een kleine ruimte is een trap met kleinere treden, die een stukje steiler gaat, vaak handiger.

Wat zijn de kosten?

Dat ligt er helemaal aan wat voor tiny house er wordt gebouwd, en hoeveel de bewoners zelf doen. Mensen die hun huisje helemaal zelf bedenken en bouwen, en daarbij heel slim en zuinig met materialen om springen, kunnen voor 10.000 tot 20.000 euro klaar zijn. Een tiny house dat in opdracht wordt ontworpen en gebouwd, komt meestal uit op 50.000 euro of meer. Een kant-en-klaar huisje is vanaf 30.000 euro te koop. En dan nog een plekje om ‘m neer te zetten vinden.

Weg met die spullen

Wonen op zo’n klein oppervlak, dat betekent nogal wat. Het begint met ontspullen. Natuurlijk zit een tiny house vol met kasten en slimme bergruimtes, maar toch is dat niet genoeg om de wintersportspullen, oude foto-albums, de dvd-collectie en schoolspullen kwijt te kunnen. Eigenlijk is het wonen in een tiny house het ultieme consuminderen: bewoners moeten goed nadenken wat ze echt nodig hebben om comfortabel te wonen, en welke luxe ze kunnen missen. Die afweging zal voor elke tiny bewoner anders uitpakken. Het resultaat: uniek wonen in een betaalbaar huis dat helemaal naar je eigen wens is gemaakt, met alle kansen om écht duurzaam te leven.

TIP: Om te starten met consuminderen lees je in dit artikel hoe je dit het beste kunt aanpakken. 

Waar kan ik wonen?

Niet elke gemeente staat te springen om tiny houses een plek te geven. Waar loopt het spaak? Waarschijnlijk ligt het aan de relatieve onbekendheid van tiny houses. Het zijn geen recreatiewoningen, het zijn geen woonwagens, dit is iets totaal nieuws.

Toch zijn er in Nederland mensen aan het pionieren met een tiny house. In de gemeente Den Helder is een woonwijk opgezet waar tiny houses een plek krijgen. In het Friese Hardegaryp is een straatje met tiny houses geopend. En in het Gelderse Malden wonen achttien jongeren in een tiny buurtje, met een gezamenlijke moestuin, dolgelukkig dat ze als starter een plek hebben gevonden in deze krappe woningmarkt.

Bronnen: Tiny House Nederland, Marjolein in het Klein
Foto: Blue Monque
Auteur: Sabina Posthumus