Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Kleiner wonen op latere leeftijd voor minder kosten en onderhoud

Nederlanders verhuizen gemiddeld ongeveer 7 keer in hun leven. De eerste huizen zijn vaak klein, dan groot en de laatste klein. Begrijpelijk: de kinderen zijn het huis uit, het onderhouden van de tuin wordt steeds lastiger en waar heb je eigenlijk al die ruimte voor nodig? Kleiner wonen: zó doe je dat en dit zijn de voordelen.

Waar en hoe wil je wonen?

Je hebt besloten om kleiner te gaan wonen. Gefeliciteerd, dit is waarschijnlijk een grote beslissing geweest. Verhuizen is een heel proces. Begin ruim op tijd met de voorbereidingen. Overleg met je partner kinderen, vrienden en familie. Denk goed na over de plek waar je wilt gaan wonen. Dichtbij de (klein)kinderen wonen lijkt erg aantrekkelijk. Maar als dat ver weg is van waar je nu woont, betekent het wel dat je waarschijnlijk een heel nieuw sociaal leven moet opbouwen op de nieuwe plek.

Welke woningen zijn geschikt voor wie kleiner wil gaan wonen?

Als je weet waar je wilt gaan wonen, moet je bedenken wat voor woning je wilt. Wat het beste bij jou past, hangt af van je gezondheid en je persoonlijke voorkeur. 

 • Een appartement

Een appartement is een fijne keuze. Niets voor niets kiezen veel mensen ervoor om na hun pensioen in een luxueus (nieuwbouw)appartement te wonen. Een appartement vraagt weinig onderhoud en ligt vaak centraal. Je leeft dichter bij andere mensen, er is vaak geen tuin (minder onderhoud) en meestal zijn huisdieren niet toegestaan. Zet de voordelen en nadelen goed tegenover elkaar. 

 • Een kleiner huis

Veel mensen ruilen, naarmate ze ouder worden, hun grote huis in voor een kleinere versie. Een klein huis vraagt minder onderhoud en heeft minder trappen. 

 • Een kangoeroewoning

Wil je vlakbij je (klein)kinderen wonen? Een kangoeroewoning is een combinatie van twee (zelfstandige) woningen of wooneenheden onder één dak, vaak een grotere en een kleinere. Je hebt een aparte voordeur, maar deelt verschilllende ruimtes. Op deze manier kan je elkaar helpen en vergezellen als het nodig is. Het klinkt misschien heel aantrekkelijk, maar bedenk goed of dit bij jou past.

6 voordelen van kleiner wonen

Kleiner wonen heeft verschillende voordelen. We zetten de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje.

1. Minder kosten

Na je pensioen val je meestal terug op een inkomen dat veel lager ligt dan toen je aan het werk was. Ook als je flink gespaard hebt, is het altijd verstandig om op je budget te letten. Een groot huis brengt veel kosten met zich mee, een kleinere woning is veel goedkoper:

 • Een lagere hypotheek
  Als je een kleinere woning hebt, ben je minder kwijt aan een hypotheek. Je hebt hierdoor een minder grote financiële druk en houdt meer geld over. Dit geld kan je weer goed gebruiken voor andere (leuke) zaken.
   
 • Minder hoge vaste lasten
  Bij een kleinere woning zijn je vaste lasten minder hoog. Zo is de energierekening vaak lager omdat je minder te verlichten en verwarmen hebt. Ook je verzekeringen zijn minder hoog.
   
 • Tot slot geef je minder geld uit aan overbodige boodschappen
  In een groot huis kon je tien pakken pasta kwijt, in een kleiner huis aanzienlijk minder. Hoe vaak heb je boodschappen weggegooid die over de datum waren? Dit zal nu veel minder gebeuren. Al met al bespaar je zo enorm veel kosten.

2. Meer gemak

Een tuin onderhouden is op latere leeftijd niet voor iedereen weggelegd en het is fijner als bepaalde winkels in de buurt zitten zodat je niet te ver hoeft te lopen. Kies daarom voor een appartement in het centrum. Het onderhoud van een kleinere woning vraagt minder moeite en alles wat je nodig hebt, ligt bij je in de buurt.

3. Makkelijk en snel schoonmaken

Een klein huis is gemakkelijk schoon te houden. Hoe minder oppervlakte, hoe sneller je klaar bent. Geef maar toe, schoonmaken is niet je favoriete bezigheid. Hoe fijn zou het zijn als je jouw hele huis binnen een paar uur hebt schoongemaakt?

4. Minder rommel

Hoe kleiner je huis, hoe minder spullen je hebt. Hoe minder spullen, hoe minder de kans op rommel. Als je groot woont, ben je vaak geneigd om veel spullen te bewaren. In een kleine woning heb je minder spullen en behoudt je overzicht.

5. Je raakt niets meer kwijt (althans, minder snel…)

Waar had je de autosleutels ook alweer neergelegd? En je bankpas? Op zolder, in je slaapkamer of ergens in de hal? Wanneer je een kleine woning hebt, liggen al je spullen binnen handbereik. Wel zo handig, helemaal voor sloddervossen of als je merkt dat je geheugen je soms in de steek laat.

6. Bescheiden wonen is duurzamer

Kleiner wonen heeft niet alleen een positief effect op de kosten en meer vrije tijd. Bescheiden woningen zijn ook milieuvriendelijker, want ze zorgen voor minder energieverbruik in vergelijking met grotere huizen.

Wil je het nog een stapje verder? Een groeiende groep Nederlanders verdiept zich in de mogelijkheden om te wonen in een tiny house. Een huis van vijftig vierkante meter, die je zelf hebt ontworpen en gebouwd. Zo’n bijzonder klein huisje is milieuvriendelijk en zo goedkoop, dat je je leven anders kunt inrichten. Klein wonen, groot leven!

Auteur: Ilse Bloemendal