Ga naar de inhoud

Bespaartips groen: vaste planten toch goedkoper dan eenjarige planten

Update:
Vaste planten in potten beter dan eenjarige planten

Als je je tuin jaarlijks opfleurt met violen, petunia’s, vlijtige liesjes en meer van die vrolijke eenjarige planten weet dat je elk jaar opnieuw naar het tuincentrum moet voor nieuwe. Voor mensen met een krappe portemonnee is dat niet echt slim. Wist je dat je net zo makkelijk vaste planten in potten zet? In dit artikel lees je waarom dit goedkoper, slimmer én duurzamer is.

Vaste planten of eenjarige planten

De aankoop van vaste planten is misschien iets hoger dan die van eenjarige planten. Toch betaalt zich dit op de lange termijn terug door de besparingen op jaarlijkse aankopen, onderhoudskosten en de waarde van de tijd en moeite die je bespaart.

Vaste planten lijken duurder, maar zijn goedkoper

  • Eenjarige planten koop je elk jaar opnieuw, wat resulteert in jaarlijkse uitgaven. Deze kosten stapelen zich op, vooral als je een groot aantal planten nodig hebt om je tuin op te fleuren.
  • Vaste planten in potten hebben een langere levensduur. Logisch, omdat ze jaar na jaar terugkeren. Eenmaal geplant, blijven ze groeien en bloeien zonder dat je ze elk jaar hoeft te vervangen. Dit bespaart niet alleen geld op de lange termijn, maar ook tijd en moeite.

Vaste planten hebben minder onderhoud nodig

  • Naast de aankoopprijs vereisen eenjarige planten vaak ook meer onderhoud. Omdat ze slechts 1 seizoen meegaan, moeten je ze regelmatig bemesten en bewateren. Eenjarigen zijn ook veel kwetsbaarder. Zonder jouw volledige aandacht en zorg gaan ze sneller dood.
  • Vaste planten hebben over het algemeen minder onderhoud nodig dan eenjarigen. Ze zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden en vereisen minder water en meststoffen. Dat betekent meer tijd om te genieten van je tuin in plaats dat je er voortdurend in bezig bent.

Kies de juiste potgrond en potten

Voor vaste planten in potten is het essentieel om hoogwaardige potgrond te gebruiken. Kies een mix die goed doorlatend is en rijk aan voedingsstoffen. Zo geef je je planten de beste kans om te gedijen en te groeien.
Ontdek hier onze tips voor geschikte potgrond.

Met vaste planten in potten kun je niet alleen geld besparen, maar ook genieten van een prachtige tuin die elk jaar opnieuw tot leven komt.

Hoe maak ik een minituin?

Zet een aantal vaste planten bij elkaar in een pot en je hebt op je balkon meteen een minituin. Geef de planten de juiste ruimte in de potten. Kies altijd een pot waarbij het groen lekker ruim kan wortelen. Geef het na het verpotten de eerste keer ook wat extra water met plantenvoeding.

Bekijk hier de video met nog meer inspiratie en lees daarna verder >>

Turf afgraven vernietigd natuurgebieden

Er is nog een belangrijke reden om voor vaste planten te kiezen: het milieu. Terwijl veel mensen op dit moment duizenden viooltjes en afrikaantjes kopen in tuincentra, belanden die vaak na een paar weken alweer in de kliko.

Dit is niet alleen zonde van het geld, maar ook van het milieu. Biologen en ecologen waarschuwen namelijk voor het gebruik van potgrond met turf. Turf wordt afgraven in natuurgebieden, vooral in de Baltische staten en Scandinavië.

Door potgrond met turf te vermijden draag je bij aan het behoud van kostbare grond.

Zet vaste planten in potten in het najaar in je tuin

Om ervoor te zorgen dat je vaste planten de winter overleven in hun pot, is het belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Voordat de vorst toeslaat, verplaats je de potten in het najaar naar een beschutte plek, zoals een garage of schuur. Je kunt ze ook bedekken met een dikke laag stro of speciale isolatiehoezen om ze te beschermen tegen bevriezing.

De beste tip is: zet ze in de tuin in het najaar. Dan geef je de vaste plant grond onder zijn voeten. Uiteindelijk is de volle grond in je tuin de beste plek voor alle planten. Planten wortelen nu eenmaal het liefst in de aarde.

Zet je ze liever niet binnen in de winter of heb je geen tuin? Kijk of je er een saai gemeenteperk mee kan vergroenen. Met een niet al te lage vorst heb je er het komend voorjaar weer een paar prachtige aanwinsten bij in je tuin en sta je minder duur compost af aan je kliko.

Besparen op vaste planten?

TIP: Om vaste planten voordeliger te kopen is het stekken van planten of een stekjesbibliotheek een goede optie. Daar ruil of koop je voor een klein bedrag leuke vaste planten voor binnen en buiten.

Welke vaste planten kan ik kopen voor in potten?

Maar wat zijn nu precies de leuke vaste planten voor in potten? Hier zijn enkele van onze favorieten:

  • Lavendel: Beeld je in: de geur van lavendel die je begroet elke keer als je op je balkon stapt. Deze charmante plant trekt niet alleen vlinders en bijen aan, maar zorgt ook voor een rustgevend aroma waar je elke dag van kunt genieten.
  • Hosta: Voor de schaduwrijke hoekjes van je balkon is er de gracieuze hosta. Met zijn weelderige bladeren in verschillende tinten groen schittert hij zelfs bij slecht weer.
  • Sedum: Deze vetplant komt in allerlei kleuren en texturen en gedijt prachtig in potten, klaar om je balkon te transformeren in een miniatuurwoestijnlandschap. Dit zijn ook planten die goed tegen droogte kunnen, als je veel weg bent.
  • Heuchera: Met zijn betoverende paarse bladeren voegt heuchera een vleugje drama toe aan je buitenruimte. Deze plant gedijt in zowel zon als schaduw.
  • Salie: Salie is een prachtige vaste plant met aromatische bladeren en bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Deze plant vereist weinig onderhoud.
  • Vrouwenmantel: Vrouwenmantel staat bekend om zijn opvallende, groene bladeren en kleine, geelgroene bloemen. Het is een uitstekende keuze voor potten vanwege zijn robuustheid en aantrekkelijke uiterlijk.
  • Zonnehoed: Zonnehoed, ook bekend als de Echinacea, is een populaire vaste plant met opvallende bloemen in verschillende kleuren, waaronder roze, paars en wit. Het gedijt goed in potten en ook deze vaste plant trekt veel vlinders en bijen aan.
  • Ridderspoor: Ridderspoor is een prachtige vaste plant met hoge, kleurrijke bloemaren die verticaal omhoog groeien. Het houdt van een zonnige plek.
  • Kattenkruid: Kattenkruid is een gemakkelijk te kweken vaste plant met zachte, grijsgroene bladeren en kleine, paarse bloemen. Deze plant heeft een lange bloeiperiode. Het trekt alleen wel echt katten aan.
  • Astilbe: Astilbe staat bekend om zijn pluizige, bloeiende bloemen en varenachtige bladeren. Het gedijt goed in vochtige omstandigheden.

Door te kiezen voor vaste planten in plaats van eenjarige planten voor je terras of balkon, geef je niet alleen je pinpas meer rust, maar ook de grond in Estland, Letland en Litouwen.

Hoofdfoto: Laurence Berger (Canva)

Meer over: