Ga naar de inhoud

Reuzenwormen van wel 65 centimeter gespot

Update:
Reuzenworm

Als het regent, komen er wormen tevoorschijn. Vind jij die vieze, glimmende beestjes maar vies of zelfs eng? Dan hebben we slecht nieuws voor je. In de Noordzee, niet ver van de Nederlandse Waddeneilanden, zijn reuzenwormen gevonden van wel 65 centimeter.

Lees hier alles over deze zeemonsters, beter bekend als reuzenschelpkokerwormen.

Waar komen reuzenwormen vandaan?

Deze gigantische wormen zijn gespot op de Nederlandse zeebodem. En dan niet op 1 plek, maar op 2. Op videobeelden afkomstig van het Friese Front zijn ze te zien in een zeegebied zo’n 80 kilometer ten noorden van de Waddeneilanden en ze zijn aangetroffen bij de Bruine Bank voor de kust bij IJmuiden. Volgens Franse wetenschappers deden ze zo’n 6 jaar geleden de eerste ontdekkingen van deze zeedieren. De reuzenwormen zijn voor het eerst ontdekt in 2017 op een strand in Bretagne, Frankrijk. Dit meldt een artikel van Nature Today.

Alles wat je moet weten over de reuzenschelpkokerwormen

De reuzenwormen, ook bekend als Loimia ramzega, onderscheiden zich door hun imposante grootte. Je herkent de dieren aan hun kenmerkende schelpen. Franse wetenschappers identificeerden en benoemden deze soort als nieuw voor de wetenschap. Ze vernoemden de insecten naar hun reusachtige proporties, afgeleid van het Bretonse woord ‘ramzeg’, wat ‘reus’ betekent.

Het lijkt er sterk op dat deze soort een recente immigrant is in het gebied. De gebieden waar de reuzenwormen zijn gespot, worden doorgaans niet geassocieerd met de aanwezigheid van exotische diersoorten.

Reuzenwormen binnenkort overal in Nederland?

Er bestaat een mogelijkheid dat deze reuzenschelpkokerwormen ook bij onze kust gaan opduiken. De Stichting Anemoon heeft plannen om vrijwilligers van het aanspoelselmonitoring-project te vragen om alert te zijn op deze specifieke soort.

Foto: Canva, Srisakorn van Getty Images

Meer over: