Ga naar de inhoud

Waarom is er overal een personeelstekort?

Update:

Records op de arbeidsmarkt. Nog nooit waren er zoveel vacatures en zo weinig werklozen. Horecazaken, Schiphol, de NS en winkels kampen allemaal met te weinig personeel. Hoe dit komt, wat eraan te doen is en wat de leukste banen zijn voor gepensioneerden, lees je in dit artikel.

Waarom zijn er bijna overal personeelstekorten?

Van Schiphol tot je favoriete restaurant om de hoek: bijna elk bedrijf heeft te maken met personeelstekorten. Terwijl onderzoekers dit tekort al jaren geleden voorspelden, valt dit probleem bij veel bedrijven rauw op hun dak. 1 man minder kan bijna elk bedrijf wel missen. Alleen dat er zo weinig personeel te vinden is en dat sommige winkels hun deuren moeten sluiten, had niemand verwacht.

Dit personeelstekort heeft verschillende redenen. De bevolkingsgroei is hier 1 van. We worden steeds ouder en er worden minder kinderen geboren. Omdat de bevolking vergrijst, wordt het steeds moeilijker om vacatures op te vullen. Hierdoor was er voor de coronacrisis al sprake van een personeelstekort. Na de COVID-19 crisis hebben de meeste mensen weer een baan gevonden, waardoor er nu amper werkzoekenden zijn. Door de coronacrisis is de werkdruk bij verschillende bedrijven hoger geworden. Dit leidt tot meer burn-outs en ziekteverzuim, waardoor het personeelstekort opnieuw groter wordt. 

Tot slot: een periode van forse economische groei (daar zitten we nu in), gaat altijd gepaard met meer vraag naar personeel. En dat personeel, is er gewoon niet. Volgens NOS zijn er 133 vacatures per 100 werklozen. Een record. 

Is er een oplossing voor het nationale personeelstekort?

Omdat het personeelstekort te wijden is aan verschillende factoren, is dit probleem niet 1 2 3 op te lossen. Wel doen bedrijven er alles aan om hun vacatures aantrekkelijker te maken. Denk aan het verhogen van lonen, het krijgen van bonussen, het werken van meer uren. Dat laatste puntje heeft veel kritiek opgeleverd. Dit moet namelijk wel lonend zijn en het moet kunnen. Zo zou de overheid kinderopvang gratis kunnen maken, zodat men minder voor parttimefuncties gaat. Het kabinet is momenteel druk aan het kijken naar de mogelijkheden. 

Verder wil de overheid het werken in Nederland aantrekkelijker maken voor buitenlanders. Dit klinkt ideaal, maar door het tekort aan huizen is er geen woonplek voor arbeidsmigranten. Ook is er een grote groep van 1,1 miljoen Nederlanders die geen werk kunnen vinden, maar dit wel willen. Dit zijn vaak mensen die minder hoog opgeleid zijn of een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Er wordt momenteel een programma opgezet om deze groep mensen vaardigheden te leren waardoor ze een waardevolle medewerker kunnen zijn. 

Tot slot wordt er gekeken naar het delen van personeel tussen verschillende bedrijven én meer automatisering. 

10 leuke banen voor gepensioneerden

Je staat er misschien niet vaak bij stil. Maar wist je dat iemand met veel ervaring een zeer waardevolle medewerker is voor een bedrijf? Als gepensioneerde weet je alles van de branche en breng je een hoop kennis mee. Een officiële AOW-gerechtigde leeftijd is zeker geen reden om niet meer te kunnen werken. Er zijn genoeg banen die leuk en uitdagend zijn. Laat je inspireren door de onderstaande functies: 

  1. Leerkracht
  2. Surveillant
  3. Bijlesdocent
  4. (Vrachtwagen)chauffeur
  5. Hovenier
  6. Vuilnisman
  7. Hulp in het ziekenhuis
  8. Administratief medewerker 
  9. Conciërge
  10. Gastheer- of gastvrouw 

Lees ook:

Meer over: