Ga naar de inhoud

Gelukkig getrouwd: meer huwelijken én minder echtscheidingen

Update:

De trouwbranche heeft het razend druk deze zomer. Iedereen wil, door de uitgestelde trouwerijen tijdens coronatijd, nu in het huwelijksbootje stappen. En er zijn óók nog eens steeds minder echtscheidingen. Zijn we nu echt gelukkig getrouwd? Is de nieuwe generatie gewoon beter in getrouwd zijn of is er iets anders aan de hand?

Volgeboekte trouwlocaties, we zijn bijna gelukkig getrouwd

Trouwlocaties en wedding planners zitten dit jaar compleet volgeboekt. Alle uitgestelde trouwerijen van de afgelopen 2 jaar worden ingehaald en in 1 zomer gepropt. Daardoor lijkt het misschien alsof er meer mensen trouwen dan normaal, dat valt wel mee. Er wordt simpelweg heel veel ingehaald. Dat betekent ook dat bepaalde trouwlocaties al tot en met 2024 volgeboekt zijn. Best lastig, als je ook graag in het huwelijksbootje wil stappen.

Ander soort huwelijken en gelukkig getrouwd

Daarom probeert de trouwbranche het idee van een winterbruiloft aantrekkelijker te maken, zodat meer mensen dit jaar nog kunnen trouwen. Al jaren is trouwen in de lente en zomer het meest populair. Logisch, want dan is er de meeste kans op goed weer, en je wil natuurlijk niet dat je prachtige bruidsmake-up verregent. Maar de trouwbranche is van mening dat een huwelijk in de winter net zo mooi kan zijn: als je het binnen houdt, heb je altijd goed weer. Bovendien kun je het winterthema extra sprookjesachtig maken met bijvoorbeeld sneeuwmachines. Vanwege de drukte in het trouwseizoen, wijken veel koppels nu uit naar de winter en neemt het aantal huwelijken buiten het ‘gewone’ seizoen ook toe.

Minder echtscheidingen

Zoveel huwelijken, betekent dat ook dat er meer echtscheidingen op de loer liggen? Nee hoor, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS). Daar is te zien dat het aantal echtscheidingen in de afgelopen zeven jaar alleen maar afneemt. Zo eindigden in 2021 zo’n 25,6 duizend huwelijken in een echtscheiding, een aantal dat al sinds 1980 niet meer zo laag is geweest. Er is een aantal oorzaken voor deze daling aan te wijzen.

Zo wonen steeds meer jonge stellen samen voordat ze trouwen. Hierdoor hebben ze al een goed idee of hun relatie op de lange termijn gaat werken of niet. Als ze dan uiteindelijk trouwen, is het risico een stuk minder groot. Hoe jonger mensen trouwen, hoe groter de kans dat ze weer uit elkaar gaan, blijkt uit cijfers. De jongere generatie trouwt een stuk later of helemaal niet (al lijkt dat deze zomer misschien niet zo). Zo kiezen veel stellen ervoor om ongehuwd samen te wonen of om voor een geregistreerd partnerschap te gaan.

Meer over: