Ga naar de inhoud

‘Chemtrails’ in de lucht: is dat gevaarlijk?

Update:

Deze week waren er uitzonderlijk veel witte strepen in de lucht te zien, wat tot allerlei zorgen leidden. Zo gaan er geruchten over ‘chemtrails’: dat de sporen die vliegtuigen achterlaten vol gevaarlijke, chemische stoffen zitten. Hoe gevaarlijk zijn deze sporen?

En waarom zijn er nu meer dan normaal?

Witte vliegtuigstrepen: Chemtrails

Het klopt dat de witte strepen die je soms in de lucht ziet komen door vliegtuigen. Het is bekend dat deze strepen veroorzaakt worden door condens in de lucht. De motor van vliegtuigen laat uitlaatgassen achter, die veel waterdamp bevatten. Die waterdamp mengt zich weer met de lucht, waardoor er een condensspoor ontstaat. Hoe hoger de luchtvochtigheid op een dag, hoe duidelijker deze sporen te zien zijn, omdat de waterdamp dan langer in de lucht blijft hangen. Op droge dagen verdampen ze sneller.

Chemtrails: zijn de strepen gevaarlijk?

Er gaan theorieën rond dat de condenssporen van vliegtuigen veel gevaarlijke, chemische stoffen bevatten. In deze theorie worden de sporen ‘chemtrails’ genoemd en bevatten ze niet alleen water en CO2, maar andere, geheime chemicaliën die slecht voor ons zouden zijn. Zo is men bang dat er medicijnen, virussen of gifstoffen in zitten. Wat de theorie versterkt, is dat sommige vliegtuigen niet te zien zijn op Vliegtuigradar24.nl, terwijl er wel een condensspoor in de lucht te zien is. Hierdoor gelooft men dat dit vliegtuigen met een geheime missie van de overheid waren.

‘Geen chemicaliën’

Rico Schroder, metereoloog van Weeronline, ontkracht deze complottheorie over chemtrails in De Telegraaf. “Een vliegtuig laat wel viezigheid achter, en stoot CO2 uit, maar de sporen bevatten geen chemicaliën.” Dat sommige vliegtuigen niet op de radar te zien zijn, kan inderdaad: sommige vliegtuigen kiezen ervoor hun locatie niet vrij te geven. Die vliegtuigen bevatten bepaalde transponders die niet opgevangen kunnen worden door de radars. Maar dat deze vliegtuigen slechte bedoelingen hebben, klopt niet. Volgens experts is het onmogelijk om virussen of medicijnen via chemtrails te verspreiden. Deze bevinden zich namelijk zo hoog in de lucht, dat ze daar simpelweg zouden oplossen.

Kortom: het kan inderdaad dat er de afgelopen week meer strepen in de lucht te zien waren, maar dit is niet gevaarlijk. Dit kwam simpelweg door de hoge luchtvochtigheid die ervoor zorgde dat de strepen langer en beter te zien waren.

Meer over: