Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Apothekers lijden onder agressieve patiënten

Apothekers die hun werk neerleggen: het gebeurt steeds vaker. Je denkt waarschijnlijk dat dit komt door een groot personeelstekort en de hoge uitstroom van jonge werknemers. Maar de waarheid is nóg minder fraai. Apothekers hebben steeds vaker te maken met agressieve patiënten en daar zijn ze klaar mee. Waar komt dit vandaan?

Tekst gaat onder de advertentie verder.

Grote peiling onder apothekers in Nederland

Apothekers hebben steeds vaker te maken met agressieve patiënten, blijkt uit onderzoek van de apothekersorganisatie KNMP. Zij hielden deze maand een grote peiling onder de Nederlandse apothekers. Hier deden 850 van de 2000 apotheken in Nederland aan mee. Ruim 75% heeft dagelijks te maken met agressie. Ongeveer 40% geeft aan wekelijks last te hebben van fysieke en verbale agressie.

Waar komt deze agressie vandaan?

Schokkende cijfers dus. Waar komt deze agressie vandaan? De meeste patiënten schieten uit hun slof omdat hun medicijn niet op voorraad is. Ook een lange levertijd kan woede opwekken. Bij een tekort aan medicijnen wordt er altijd een alternatief geboden. Dit is vaak de goedkoopste variant. Fijn, zo’n andere oplossing, zou je denken. In praktijk blijkt deze boodschap in slechte aarde te vallen.

Hoe lost dit probleem zich op?

Het tekort aan medicijnen kan grotendeels opgelost worden door de zorgverzekeraars in Nederland. Maar het aanpassen van het beleid is niet voldoende, geven de apothekers aan. Het personeelstekort, de toenemende werkdruk en de uitstroom moet en ook aandacht krijgen.

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal