Ga naar de inhoud

Particuliere beleggers verkopen meer huurhuizen dan ze kopen

Update:
huurhuizen verkopen

De dynamiek op de huizenmarkt is aan het veranderen. Uit recent onderzoek blijkt dat particuliere beleggers steeds meer huurhuizen van de hand doen dan dat ze aankopen. Deze trend, vooral merkbaar in grote steden, heeft geleid tot een afname van het huuraanbod en stijgende huurprijzen.

Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste bevindingen en ontwikkelingen op de Nederlandse huizenmarkt.

Onderzoek toont afname in huuraankopen door beleggers

Onderzoek toont aan dat particuliere beleggers meer huurhuizen verkopen dan kopen. In 2023 verkochten ze 6800 huurhuizen meer dan ze kochten, vooral goedkopere woningen in grote steden.

Data-analyse door woningmarktonderzoekers

Drie onderzoekers bekeken data van het Kadaster over huurwoningen die beleggers kochten en verkochten.

Recordhoeveelheid huurwoningen verkocht in 2023

Volgens het economenvakblad ESB en het FD werden er vorig jaar 11.700 huurwoningen meer verkocht dan gekocht, wat 1% van alle particuliere huurhuizen is.

Omgekeerde trend in huurwoningaankopen

Marc Francke, hoogleraar vastgoed aan de UvA, zegt dat beleggers eerder huizen kochten en verhuurden. Nu is er een omgekeerde trend. De Raad van State waarschuwde eind vorig jaar dat regels van minister Hugo de Jonge ervoor kunnen zorgen dat beleggers huizen verkopen, wat het huuraanbod vermindert.

Verkoop van voormalige huurwoningen stijgt sinds begin dit jaar

Begin dit jaar meldde Pararius dat veel te koop staande woningen voormalige huurhuizen waren. Jasper de Groot, directeur van Pararius, zei dat deze verschuiving van huur- naar koopwoningen de huurprijzen verhoogt. Wat de woningnood alleen maar groter maakt.

Beleggers verkopen goedkopere woningen door nieuwe regels

De onderzoekers zeggen dat beleggers vooral goedkopere woningen in grote steden hebben verkocht, die ze eerder kochten om te verhuren. Francke zegt dat dit komt door de nieuwe regels van De Jonge, waardoor deze woningen minder winstgevend zijn.

Internationale vergelijking

Hoe verhoudt deze ontwikkeling op de Nederlandse huizenmarkt zich tot trends en ontwikkelingen in andere landen? In vergelijking met andere Europese steden is de Nederlandse situatie uniek, maar vergelijkbare trends zijn ook zichtbaar in andere stedelijke gebieden.

Deskundigen uit de vastgoedsector benadrukken de zorgwekkende ontwikkelingen. Ze zien dat de verkoop van huurwoningen door beleggers de huurmarkt onder druk zet en vrezen voor verdere stijgingen van huurprijzen.

Bron: RTL Nieuws

Meer over: