Ga naar de inhoud

Opgebiecht: ‘Hij is niet de vader van mijn kind’

Update:
Opgebiecht: niet zijn vader

In de rubriek ‘opgebiecht’ vertellen onze lezers een diep geheim. Anoniem, want soms is het té gênant voor woorden. Zo spreken we met Rachel* uit Alkmaar (43). “Ik moet iets opbiechten, iets dat me al jaren achtervolgt. Door mijn geheim leid ik momenteel een dubbelleven dat me tot op het bot verscheurt.”

Mijn leven leek zo perfect

Het begon allemaal jaren geleden, toen ik John ontmoette, de man met wie ik nu samen ben. Hij was charmant, liefdevol en de droompartner waarvan elke vrouw dacht dat ze die verdiende. We werden verliefd, trouwden en begonnen aan een nieuw hoofdstuk in ons leven. We kochten al snel samen een huis aan de grachten van Alkmaar, inclusief boot. Alles leek volmaakt. We konden geen genoeg van elkaar krijgen. Mijn relatie was perfect.

Een pijnlijk geheim

Maar er is één geheim dat ons huwelijk overschaduwt. Het geheim was Liam, ons zoontje. John gelooft dat hij de vader is, maar ik weet wel beter. De waarheid is dat Liam niet zijn zoon is. Een pijnlijke waarheid die ik al die tijd voor mezelf heb gehouden, uit angst voor de vernietigende gevolgen die het zou kunnen hebben.

Opgebiecht: kortstondige affaire

Liam is het product van een kortstondige affaire die ik had vlak nadat ik John had ontmoet. Een vergissing, een moment van zwakte dat mijn hele leven overhoop gooide. Maar in plaats van de waarheid te vertellen, heb ik ervoor gekozen om te zwijgen. Ik kon het gewoon niet over mijn hart verkrijgen om John de waarheid te vertellen, wetende hoeveel pijn het hem zou doen. Die affaire stelde niet veel voor. Het was een moment van zwakte. Kan eigenlijk niet eens uitleggen waarom ik vreemd ging. Pure lust moet het geweest zijn toen John voor zijn werk 3 weken naar het Amerika was.

Bang voor de gevolgen

Een paar weken na mijn ‘hete avond’ begon mijn buik te groeien. Er gingen niet gelijk alarmbellen rinkelen. Want ja, het was immers zomer geweest. Ik had ongezond gegeten en gedronken – en de sportschool schoot er ook de afgelopen tijd bij in. Toen mijn buik bleef groeien, heb ik voor de zekerheid een zwangerschapstest gedaan. Daarna nog 1 en nog 1.

Koortsachtig rekende ik terug. Het was verwekt in de periode dat John in het buitenland was. Het kind kon onmogelijk van hem zijn. Wat nu? Ik heb mijn mond gehouden. Liam is geboren en in de loop der jaren zijn John en hij onafscheidelijk geworden. Liam lijkt wel een blauwdruk van de man waarmee ik dat kortstondige avontuur heb gehad. Zijn echte vader weet niets van het bestaan van een zoon.

Wat moet ik nou doen? 

Nu, jaren later, blijft het geheim toch aan me knagen. Ik kan de angst niet langer verdragen, de angst dat mijn leugens ons huwelijk vernietigen als ze ooit worden ontdekt. En toch, de waarheid vertellen lijkt net zo angstaanjagend. Liam is nu een essentieel onderdeel van ons gezin geworden, en ik kan me geen leven meer voorstellen zonder hem. Wat moet ik nu doen?

Moet ik mijn geweten sussen door eindelijk eerlijk te zijn tegen John, ook al betekent dat waarschijnlijk het einde van ons huwelijk? Of moet ik het geheim blijven koesteren en leven met de last van mijn leugens? Mijn hart is verscheurd, en ik weet niet welke weg ik moet inslaan. Wat zou jij doen in mijn situatie?

*namen en foto zijn gefingeerd

Heb jij ook een geheim waar je niemand over durft te vertellen, en wil je dat opbiechten? Mail dan naar onze redactie en wij delen je verhaal (anoniem). 

Meer over: