Ga naar de inhoud

Ook mensen krijgen vogelgriep, moeten we ons zorgen maken?

Update:
vogelgriep

De vogelgriep beperkt zich niet langer alleen tot vogels en andere diersoorten. Ook wij kunnen er mee worden besmet. De symptomen van vogelgriep bij mensen variëren van mild tot zeer ernstig: rode ogen, ooginfectie en aantasting van de luchtwegen. Patiënten kunnen ernstig ziek worden en zelfs sterven.

Vogelgriep na contact met een besmette melkkoe

Reden genoeg voor viroloog Marc van Ranst, de Belgische Jaap van Dissel, om aan de bel te trekken. Hij waarschuwt voor de gevaren van vogelgriep bij mensen, naar aanleiding van een besmetting in de Verenigde Staten. De vogelgriep is daarmee geen vogelvirus meer en verspreidt zich onder zoogdieren. Een persoon in de VS testte positief op vogelgriep na contact met een besmette melkkoe

Vogelgriep vermenselijkt

Van Ranst geeft aan dat de overdracht van het vogelgriepvirus van dier op mens, in het geval van een koe op een mens, een zorgwekkende ontwikkeling is. Wat blijkt is dat het virus zich aanpast en makkelijk andere zoogdiersoorten besmet, wat leidt tot uitbraken binnen de diersoort. 

Van Ranst verwijst naar grote uitbraken onder nertsen en zeeolifanten. “De besmetting van een mens door een koe vermenselijkt het virus”, aldus Van Ranst.

Beter voorbereid op eventuele virusuitbraak

Klassieke antivirale middelen bieden bescherming tegen het virus. Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat het vogelgriepvirus resistentie heeft opgebouwd tegen deze middelen. Er is er geen specifiek vaccin beschikbaar.

De viroloog wijst erop dat er al veel onderzoek is gedaan naar griepvirussen waarmee ervaring is opgebouwd met antivirale middelen en vaccins voor gelijkaardige virussen. Dit betekent dat we beter voorbereid zijn dan bij de uitbraak van het coronavirus.

Lees verder onder video >>>

Snel ingrijpen wanneer nodig

Hoewel het besmettingsrisico volgens de Amerikaanse autoriteiten laag is, blijft Van Ranst bezorgd. “We moeten het virus nauwlettend volgen en snel ingrijpen wanneer nodig.”

De waarschuwing van Van Ranst komt op een moment dat er wereldwijd toenemende zorgen zijn over de verspreiding van vogelgriep onder zowel vogels als zoogdieren, en de risico’s voor de menselijke gezondheid.

Bronnen: Welingelichte Kringen, P-Magazine. Foto: John Shepherd voor Canva

Meer over: