Ga naar de inhoud

Wat is een normale lichaamstemperatuur en wanneer heb je koorts?

Update:
lichaamstemperatuur.jpeg

Je lichaam voelt warm aan en je voelt je niet zo lekker. Wat is precies koorts? De meeste mensen denken dat een lichaamstemperatuur van 37 graden Celsius ‘normaal’ is. Wanneer ze dan hun temperatuur meten en deze boven de 37 graden Celsius uitkomt, denken velen gelijk aan koorts.

Normaal schommelt de temperatuur van je lichaam tussen de 35,5 graden en 37,8 graden Celsius. Wanneer is er dan eigenlijk sprake van koorts?

Wat is een normale lichaamstemperatuur?

Mensen hebben een gemiddelde lichaamstemperatuur tussen 35,5 °C en 37,8 °C. Let wel op, deze getallen zijn niet exact. Je lichaamstemperatuur kan variëren, afhankelijk van factoren zoals lichaamsbeweging, omgevingstemperatuur, geslacht, gewicht en leeftijd. Over het algemeen is je temperatuur ’s nachts laag, rond 03:00 uur, en ’s avonds hoog, rond 18:00 uur.

Bij inspanning, zoals sporten, kan je temperatuur boven de 38,5 °C stijgen, zonder dat er sprake is van koorts. Bij vrouwen kan de temperatuur meer schommelen, vooral tijdens de menstruatiecyclus. In de 2 weken na de menstruatie is de lichaamstemperatuur lager dan in de 2 weken na de eisprong.

Hoe meet je je lichaamstemperatuur?

Je kunt je temperatuur op verschillende manieren meten, zoals in het oor, mond, oksel of rectaal. Een thermometer geeft nauwkeurig je lichaamstemperatuur op dat moment weer. Wacht echter een half uur na het eten, drinken, roken of baden voordat je je temperatuur meet voor een betrouwbare meting.

Wat als je lichaamstemperatuur afwijkt?

Bij een lichaamstemperatuur boven de 38 °C spreekt men van koorts, meestal als reactie op een infectie. Koorts helpt het lichaam infecties te bestrijden door de groei van virussen en bacteriën te remmen. Koorts is meestal onschadelijk en hoeft niet altijd te worden verlaagd, tenzij er sprake is van ernstige pijn of ongemak.

Als je lichaamstemperatuur lager is dan normaal, kan er sprake zijn van onderkoeling (hypothermie), meestal als reactie op een infectie. Bij een temperatuur onder de 35 °C is er sprake van onderkoeling. Dit komt bijna nooit voor.

Tips voor een afwijkende lichaamstemperatuur

Bij een hoge of lage lichaamstemperatuur zijn er enkele stappen die je kunt nemen:

  1. Voldoende water drinken: Hydratatie is belangrijk, vooral als je zweet door koorts.
  2. Warm bad: Ontspannen in een warm bad kan helpen bij het verhogen van de lichaamstemperatuur.
  3. Rusten: Rust is essentieel voor het herstel van het lichaam.
  4. Koele omgeving: Verblijf in een koele, goed geventileerde ruimte.
  5. Gezond eten: Eet gezonde voeding om je lichaam te ondersteunen bij het herstel.

Conclusie

Het is belangrijk om te begrijpen wat een normale lichaamstemperatuur is en hoe je moet reageren als deze afwijkt. Het meten van je temperatuur kan een indicatie zijn van je algehele gezondheid, maar raadpleeg altijd een arts bij aanhoudende symptomen of twijfel.

Wist je dat? Naast je lichaamstemperatuur, kan je ook je bloedwaardes meten. Uit deze bloedwaardes kan een arts opmaken hoe het met je gezondheid is gesteld of hoe een behandeling aan kan slaan. In veel gevallen worden de ontstekingswaarden bepaald.  Als deze ontstekingswaarden afwijken van de normale waarden, kan er iets aan de hand zijn. Lees in dit artikel meer over ontstekingswaarden.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Foto: Fever van Getty Images

Meer over: