Ga naar de inhoud

Wat is het verschil tussen staar en slecht zien?

In samenwerking met:

Staar wordt vaak afgedaan als ouderdomskwaaltje en veel mensen weten eigenlijk niet precies wat het écht inhoudt. Wat is deze oogziekte, en wat is het verschil met gewoon slecht zien?

Het zijn namelijk twee verschillende dingen, legt Margriet.nl uit.

Vertroebelde lens

Wanneer je staar hebt, betekent dat dat je ooglens vertroebelt raakt. De eiwitten in je ogen veranderen naarmate je ouder wordt, wat als gevolg heeft dat je lens minder helder wordt. Als dat gebeurt, ga je wazig zien. Dingen zijn dan minder scherp, maar ook kleuren zijn bijvoorbeeld minder sprekend. In de nacht heb je hier extra last van.

Drie soorten staar

Er zijn drie soorten staar: ouderdomsstaar, aangeboren staar en staar veroorzaakt door trauma of ziekte. Ouderdomsstaar ontstaat meestal bij mensen boven de 55 jaar oud. Zo’n drie procent van de mensen tussen de 55 en 65 heeft last van staar, en boven de 85 is dit zelfs twintig procent.

Staar door trauma

Toch kan staar ook op jongere leeftijd al ontstaan, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk of ziekte. Je kunt bijvoorbeeld staar krijgen wanneer je hard op je hoog geraakt wordt, een verwonding oploopt aan het hoornvlies, een ongeluk hebt met vuurwerk of aan schadelijk licht wordt blootgesteld.

Aangeboren staar

Kinderen kunnen ook met staar geboren worden, omdat het erfelijk kan zijn. Dit komt bij ongeveer 1 op de 10.000 baby’s voor, wat het een zeldzame oogziekte onder kinderen maakt. Dit is helaas niet te voorkomen of genezen. De kans op het ontwikkelen van staar op latere leeftijd kan wel verkleind worden. Dit kun je doen door niet te roken en niet te veel te drinken, gezond te eten en je ogen te beschermen tegen fel (zon)licht.

Verschil staar en slecht zicht

Veel mensen denken dat ze staar hebben, maar bij de meeste gevallen gaat het gewoon om slechter zicht als gevolg van ouderdom. Het grote verschil tussen staar en slecht zicht is, dat je bij staar áltijd last hebt van wazig zicht. Als je alleen dingen van veraf of juist dichtbij niet goed kunt zien, ben je dus alleen bijziend of verziend, en weet je zeker dat je geen staar hebt. Ook zie je met slecht zicht kleuren niet verminderd fel, terwijl je dit bij staar wel hebt.

Behandeling van staar

Denk je toch staar te hebben? Dan verwijst de huisarts je door naar een oogarts. Bij de oogarts vindt een uitgebreide oogcontrole plaats, waarmee de diagnose gesteld kan worden. Helaas is staar alleen te genezen door middel van een operatie, en niet met medicatie of laseren. Tijdens deze operatie wordt je troebele lens vervangen door een nieuwe, gezonde lens.

Tijd voor een chek-up van je ogen? Lees hier bij wie je het beste terecht kunt.

Let op: Startpagina.nl geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

In samenwerking met:

Meer over: