Ga naar de inhoud

Noorderlicht deze dagen in Nederland te zien

Update:
Noorderlicht wanneer zien

Het spectaculaire natuurverschijnsel van het noorderlicht, dat normaal gesproken enkel in de hoger gelegen delen van de wereld zichtbaar is, is deze week mogelijk weer in Nederland te bewonderen. Heb je het poollicht vorige keer gemist, mis het dan nu niet. Lees in dit artikel wat het is en wanneer je het beste kan kijken.

Wordt het weer een grote noorderlicht-show?

De verwachting is dat diverse kleuren, waaronder groen, rood en andere tinten, de komende nachten het donkere luchtruim sieren. Dit unieke fenomeen staat ook bekend als aurora borealis en poollicht.

35 jaar geleden vond er ook een grote noorderlicht-show plaats in Nederland. In maart 1989 was het te zien aan de hemel. Download vandaag nog een aurora app op je telefoon en mis het dit voorjaar niet.

Krachtige zonnevlam is veroorzaker van poollicht

Een krachtige zonnevlam die het magnetische veld rondom de aarde raakt is de veroorzaker ervan. Het resultaat is een prachtige lichtshow van kleur in gordijnachtige stroken in de lucht.

De precieze impact van de zonnevlam en de daaruit voortvloeiende effecten op onze atmosfeer zijn moeilijk exact te voorspellen, wat het onzeker maakt of we het fenomeen deze week ook echt gaan zien.

  • Er zijn dus geen harde beloften. De hemel afspeuren de komende dagen kan natuurlijk geen kwaad.

Duimen voor mooi weer, zodat je het Noorderlicht kan zien

Een ander aspect dat de zichtbaarheid van het noorderlicht beïnvloedt, is het weer. Bewolking vormt een significante barrière voor het waarnemen van dit natuurverschijnsel. Zelfs als de lichteffecten ons bereiken, belemmert een bewolkte hemel het zicht ernstig.

Weerexperts laten dan ook weten dat ondanks de potentieel gunstige omstandigheden in de atmosfeer, lokale weersomstandigheden een spelbreker zijn voor iedereen die het noorderlicht graag met eigen ogen ziet.

Wanneer is het noorderlicht het beste te zien?

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het waarnemen van deze ontzagwekkende lichtshow, is het advies om de komende dagen de hemel goed in de gaten te houden.

  • De kans dat je het natuurverschijnsel het beste kan zien is vanavond en dinsdag, omdat het op de meeste plekken in Nederland helder weer is.

Houd de lucht komende dagen in de gaten

Het noorderlicht, met zijn dansende kleuren en mystieke uitstraling, heeft al eeuwenlang mensen gefascineerd en geïnspireerd. Het idee dat dit natuurschoon nu mogelijk ook boven Nederlands te zien is, is voor velen een spannende gedachte.

Een geomagnetische storm bereikte vorig jaar in februari ook de aarde. Dit maakte het mogelijk om het noorderlicht in Nederland te zien en te fotograferen.

Koen en Martijn legde het natuurfenomeen vast, bekijk hier de beelden >>

Bekijk hier ook nog in Jip en Janneketaal waar het noorderlicht precies door ontstaat en lees verder >>

Waar kan je het noorderlicht in Nederland het beste zien?

De komende dagen is de kans het grootst om het licht te zien in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Dit zijn de beste opties. Vooral op heldere nachten en het liefst zo ver weg van stedelijke licht. De Waddeneilanden zijn het meest favoriet en daar heb je ook de minste lichtvervuiling.

Maar voor de beste kans om het noorderlicht te zien moet je echt naar Scandinavië. De Scandinavische landen liggen het dichtst bij de noordpool. In Noorwegen, Finland, Zweden en IJsland zijn de omstandigheden gunstiger dan bij ons.

Bron: Leidschdagblad. Hoofdfoto: Gerard Lipold, Pexels voor Canva.

Meer over: