Ga naar de inhoud

Een tussenjas kiezen die geschikt is voor jouw figuur

Update:

Het najaar is begonnen, en dat betekent dat het tijd is voor de ‘tussenjas’. De naam zegt het al; een jas die je tussen 2 seizoenen draagt. In dit geval wanneer het te warm is voor een winterjas, maar te fris voor een dunne zomerjas. Om een enorme zoektocht te voorkomen, beantwoorden we de vraag: welke tussenjas past bij jouw figuur?

Tussenjassen die passen bij jouw figuur: 9 tips

1. Volle heupen en smalle taille

Heb je brede heupen en een duidelijke taille? Dan mogen deze best een beetje aandacht krijgen. Een jas met het accent op de taille zorgt ervoor dat jouw heupen worden benadrukt en je vrouwelijke vormen terugkomen, zonder dat je te breed lijkt. Een voorbeeld van een goede tussenjas voor brede heupen is een trenchcoat (regenjas) of een parka met tailleriem.

Heb je wat vetophoping op je heupen ofwel lovehandles (zwembandjes)? Dan wil je deze misschien juist niet benadrukken. Ga dan voor een langere jas die recht loopt en geen tailleriem heeft.

2. Zandloper figuur

Voor het zandloperfiguur is een jas die in de taille aansluit een goede keuze. Zoek naar stijlen met een ceintuur of een getailleerde pasvorm die je rondingen accentueert. Een trenchcoat of een wikkeljas met een gedefinieerde taille doet wonderen om je figuur optimaal te laten zien.

3. Peervormig figuur

Als je een peervormig lichaam hebt, wat betekent dat je heupen breder zijn dan je borsten, kies dan voor een jas die de aandacht naar boven trekt. Een jas met schouderdetails of versieringen helpt om je verhoudingen in balans te brengen. Een poncho of een jas met een A-lijn vorm is ook een goede keuze, omdat het over je heupen valt en een meer gebalanceerd silhouet creëert.

4. Appelvormig figuur

Voor mensen met een appelvormig figuur, waarbij je middengedeelte het breedste deel van je lichaam is, is een jas die de illusie van een gedefinieerde taille wekt de beste optie. Een jas met een ceintuur of een gestructureerde taille helpt om rondingen te creëren en definitie toe te voegen aan je figuur. Vermijd volumineuze of oversized stijlen, die je groter doen lijken dan je bent.

5. Jas voor een rechthoekig lichaam

Als je een rechthoekige lichaamsvorm hebt, waarbij je buste, taille en heupen allemaal relatief even breed zijn, heb je de vrijheid om te experimenteren met verschillende jasstijlen. Kies voor jassen met details zoals ruches, plooien of riemen om dimensie toe te voegen en de illusie van rondingen te creëren. Een getailleerde jas met een nadrukkelijke taille helpt ook om een vrouwelijkere vorm te creëren.

6. Brede of smalle schouders?

Om de aandacht weg te houden bij brede schouders, kun je het best een jas met een laag uitgesneden hals kiezen. Zo lijken je schouders optisch smaller, dan wanneer je een jas draagt met een hoge sluiting. Mocht je het te fris vinden om met een V-hals de deur uit te gaan, dan vul je ‘m eenvoudig op met een mooie sjaal. Om het lichaam in balans te houden, kun je printjes en patronen op het bovenlichaam beter vermijden.

Bij smalle schouders en/of een smal bovenlichaam, kies je het best voor een tussenjas met schoudervulling of pofmouwen. Er zijn veel leren jassen en spijkerjassen in dit model te vinden, die ideaal zijn voor het najaar. Ook jassen met capuchons en aanwezige kragen doen het goed voor jou.

7. Lange of korte benen?

Vrouwen met lange benen worden vaak jaloers aangekeken, maar lopen zelf ook tegen het probleem aan: welke tussenjas past bij mijn figuur? Toch is het een stuk eenvoudiger, een langer lichaam kan een lange of halflange jas gemakkelijk aan. Een trenchcoat of een mantel die tot net boven of onder de knie valt, staat bij jouw figuur erg goed. 

Beschik je juist niet over een paar lange benen? Een V-hals kan niet alleen de focus op brede schouders weerhouden, maar laat je ook optisch langer lijken. Een andere tip bij korte benen is om ook een jas te dragen in een kort model. Zo laat je zoveel mogelijk van je benen zien en ‘verdrink’ je niet in je eigen jas. Er zijn genoeg korte jassen; van een gewatteerde tussenjas tot een suède of wollen exemplaar. 

8. Grote of kleine borsten?

Bezit je over een grote cupmaat en wil je dat liever niet accentueren wanneer je een jas draagt? Ga dan in ieder geval niet voor een jas met zakjes op de borst of details op dezelfde hoogte. Breng de aandacht juist naar de taille of ga voor evenwicht met een lange, rechte jas.

Heb je kleine borsten? Bij een losvallend model jas valt dit vaak niet op. Daarnaast zijn jassen met details op borsthoogte dan juist precies wat je nodig hebt.

Bij een nieuwe jas past een nieuwe ‘look’. Dit zijn de beste tips voor een make-over bij jezelf. Lees ook tips voor een nieuwe winterjas voor elk figuur

9. Waar kun je nog meer rekening mee houden bij het kiezen van een tussenjas?

Behalve inzicht in je lichaamsvorm zijn er nog een paar andere factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een tussenjas. De lengte van de jas is belangrijk, omdat die je figuur kan verlengen of verkorten. Als je aan de korte kant bent, kies dan voor een jas die net boven de knie valt om de illusie van lengte te creëren. Als je langer bent, ga dan voor een langere jas, die over je kuiten valt voor een meer dramatische look.

Als het gaat om kleuren en patronen, ga dan voor datgene waar je je zelfverzekerd in voelt en wat je persoonlijkheid uitstraalt. Klassieke neutrale kleuren zoals zwart, marineblauw en camel zijn tijdloos en veelzijdig, maar wees niet bang om te experimenteren met felle kleuren of prints, als dat meer jouw stijl is.

Nu je weet welke tussenjas bij jouw figuur past, is het tijd om voor de nieuwste damesmode te gaan winkelen!

Bronnen: FashionChick, Libelle

Meer over: