Ga naar de inhoud

Nationale Tulpendag 2024 op het Museumplein in Amsterdam

Update:
Nationale Tulpendag

Zaterdag 20 januari is het Nationale Tulpendag. Het is de feestelijke start van het nieuwe (snij)tulpenseizoen en dat vieren we op het Museumplein in Amsterdam. Het plein ziet er straks uit als een grote gekleurde zee van bloemen. Meer dan 200.000 tulpen kleuren het plein en daarvan mag jij een gratis bosje mee naar huis nemen.

Sinds 2012 wordt Nationale Tulpendag ieder jaar gevierd op de 3e zaterdag van januari. Zo ziet het evenement eruit:

Wanneer groeien tulpen (in Nederland)?

Wanneer groeien tulpen? Tulpen groeien normaal gesproken van maart tot mei. De exacte bloeiperiode varieert, afhankelijk van factoren zoals het weer en de specifieke soort tulpen. Over het algemeen mag je verwachten dat tulpen beginnen te bloeien in maart en hun bloei voortzetten tot eind mei.

Het officiële tulpenseizoen start de 3e zaterdag van januari. Nationale Tulpendag markeert het begin van het (snij)tulpenseizoen. De populaire voorjaarsbloem is vanaf dan volop verkrijgbaar in diverse soorten, vormen en kleuren.

Het evenement is een initiatief van Nederlandse tulpenkwekers (TPN), die samen met vrijwilligers, familie en vrienden de prachtige pluktuin realiseren.

Thema Nationale Tulpendag is dit jaar ‘Let’s Dance!’

De Nationale Tulpendag 2024 is een kleurrijk evenement met een gigantische pluktuin gevuld met meer dan 200.000 tulpen en daar zitten vast en zeker ook een paar koninklijke planten tussen.

Het thema van Nationale Tulpendag 2024 is ‘Let’s Dance!‘, wat terug te zien is in het tuinontwerp en tal van verrassingen. Het evenement opent om 13 uur heel toepasselijk met een dj: de bekende Nederlandse dj Hardwell.

Voor de extra Hollandse sfeer zorgen de vrijwilligers en een dweilorkest. Het orkest speelt bekende Nederlandse nummers, waaronder het favoriete ‘Tulpen uit Amsterdam’.

De pluktuin is ook vanaf een loopbrug te bewonderen, waardoor je de omvang van de tuin goed ziet. Het is de ideale achtergrond voor een leuke selfie met vrienden en familie. Deel je genietmoment via sociale media met de hashtags #tulpentijd, #tijdvoortulpen, #startpagina.nl.

Pluk je eigen boeket tulpen tijdens de Nationale Tulpendag 2024

Na het bezoek aan het Museumplein mag iedereen vanaf 13.00 uur gratis een bos tulpen plukken om mee naar huis te nemen en nog lang van te genieten. De tulpenpluktuin is een echte (internationale) publiekstrekker, het is raadzaam om op tijd aan te sluiten voor het plukken. Kom op tijd dan maak je de meeste kans op een gratis bosje. Voor bezoekers geldt een maximum van 20 tulpen per persoon. Neem geen eigen tasje mee naar de pluktuin. Elke bezoeker krijgt een biologisch afbreekbaar tasje dat gemaakt is voor deze bosjes.

Verzorging van je eigen bosje tulpen thuis

Vergeet niet bij thuiskomst de tulpen eerst 1 uurtje ingepakt in de vaas te zetten, zodat ze zich volzuigen met water. Wat te doen met de bollen aan je tulpenbosje? De bol heeft alle energie gegeven om de tulp te laten stralen. Je laat de bol aan de tulp zitten in de vaas met een klein laagje water. Of je snijdt de bol schuin van de steel af en zet de tulpen in een vaas met voldoende schoon water.

Tulpen groeien nog enkele centimeters door, dus kies een hoge vaas. Snijd ongeveer 1,5 cm van de steel af en houd de tulpen uit de buurt van de fruitschaal en felle zon. Vul de vaas regelmatig bij, want tulpen drinken veel. Lees ook: Zo geniet je extra lang van jouw tulpen!

Bron: Tulpen Promotie Nederland

Meer over: