Ga naar de inhoud

De moderegels van de koninklijke dames

Update:
Moderegels koningshuizen

De wereld van koninklijke mode is doordrenkt van traditie en elegantie, waarbij elke koninklijke familie haar eigen unieke stijl en voorschriften heeft. Toch houden koninginnen en de prinsen zich wel aan voorschriften. Lees hier meer over de koninklijke moderegels.

Koninklijke mode heeft strikte richtlijnen en voorschriften

Wat koninklijke mode onderscheidt, zijn de strikte richtlijnen en voorschriften die de royals van generatie op generatie doorgegeven. Elk koninklijk lid moet zich houden aan specifieke dresscodes bij verschillende gelegenheden, zoals formele evenementen, koninklijke ceremonies en officiële bezoeken. De dresscodes variëren, afhankelijk van de aard van het evenement, de tijd van de dag en de culturele normen van het gastland.

Smaak en voorkeur voor mode per lid verschillend

De smaak en voorkeur van de individuele leden beïnvloedt de mode die ze dragen gelukkig wel. Sommige leden staan erom bekend dat ze de voorkeur geven aan meer eigentijdse en gedurfde ontwerpen. De meest bekende was Diana. Voor ons is het modekoningin Máxima.

Toch wordt van alle koninklijke leden verwacht dat ze zich met waardigheid en respect kleden, passend bij hun rol als vertegenwoordigers van de monarchie. Daarbij spelen modeontwerpers een grote rol, lees verder.

Modeontwerpers spelen een cruciale rol

Modeontwerpers spelen een cruciale rol in het vormgeven van koninklijke mode door het creëren van op maat gemaakte kledingstukken en ‘couture’ collecties die voldoen aan de hoge verwachtingen van de koninklijke familie. Deze ontwerpers zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van hun vakmanschap, esthetiek en daarnaast ook hun vermogen om te voldoen aan de unieke behoeften van koninklijke klanten.

De koninklijke mode is niet alleen een uiting van persoonlijke stijl. Het is ook een belangrijk cultureel en historisch fenomeen dat de pracht en praal van de monarchie weerspiegelt. Het draagt bij aan het imago en de identiteit van koninklijke families over de hele wereld.

De bekende modeontwerpers kennen de moderegels

De meest bekende modeontwerper die de Koninklijke moderegels van binnen en buiten kent is Stewart Parvin. Jarenlang kleedde hij koningin Elizabeth. De tijdloze en verfijnde ontwerpen hielpen de koningin om haar kenmerkende stijl te handhaven, terwijl ze toch bij de tijd bleef. De ontwerper is niet van het podium vertrokken na de dood van de koningin, want koningin Camilla is ook geen onbekende voor de ontwerper.

De tekst gaat verder onder de Instagram-berichten >>

Een andere veelgeprezen ontwerper is Angela Kelly, die niet alleen bekend staat om haar elegante creaties, maar ook als de persoonlijke kledingadviseur van de koningin. Haar nauwe samenwerking met koningin Elizabeth heeft geleid tot enkele van de meest iconische looks van een monarch.

Bekijk hieronder het Instagram-account van Angela Kelly en lees verder >>

Opkomende ontwerpers

Voor de jongere generatie royals zijn er ook opkomende ontwerpers die indruk maken met hun frisse en eigentijdse stijl. Catherine Walker, die vaak wordt geassocieerd met prinses Diana, blijft een favoriet voor prinses Kate Middleton vanwege haar tijdloze en vrouwelijke ontwerpen.

Internationale ontwerpers

Kate Middleton gekleed in Erdem. (Foto: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Kate Middleton zien we ook vaak in creaties van het modehuis Erdem (zie bovenstaande foto) . De keuze voor Erdem toont haar veelzijdige stijl en haar vermogen om zowel traditionele als eigentijdse looks te dragen.

Daarnaast zijn er ook internationale ontwerpers die de koninklijke familie kleden voor speciale gelegenheden. De Nederlandse ontwerper Jan Taminiau kleed koningin Máxima voor verschillende koninklijke evenementen, waaronder haar trouwjurk en ook ontwierp hij de jurk voor haar kroning.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

Moderegels voor behoud publiek imago

De keuze van een modeontwerper voor een koninklijk lid is niet lichtvaardig, aangezien de kleding die ze dragen een belangrijk onderdeel is van hun publieke imago. Elk ontwerp is zorgvuldig overwogen om ervoor te zorgen dat het zowel voldoet aan de traditionele verwachtingen als een eigentijdse uitstraling heeft.

Af en toe een dagje even niet de regels volgen

De outfits van de koninginnen en prinsessen mogen gedurfd zijn. Toch moeten de dames zich bij officiële gelegenheden strikt aan kledingvoorschriften houden. Vrouwen kiezen dan vaak voor elegante jurken (terwijl mannen de voorkeur geven aan formele pakken). Een nette broek is ook acceptabel voor dames.

Hoewel casual kleding zelden voorkomt bij koninklijke verschijningen, hebben sommige leden, zoals Kate Middleton, de neiging om af en toe de regels te buigen, zij het alleen op zeer informele dagen. Toch vermijden koninklijke dames over het algemeen het dragen van spijkerbroeken, en damesjassen moeten minstens tot knielengte reiken.

Modeontwerpers spelen dus een cruciale rol in het definiëren van de stijl van koninklijke leden en het handhaven van de pracht en praal van de koninklijke familie. Hun creaties zijn niet alleen mode, maar ook een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed en de geschiedenis van de monarchie.

Opvallend veel gebruik van kleur in koninklijke mode

Een van de meest opvallende kenmerken van koninklijke mode is het gebruik van kleur. Koningin Máxima staat bekend om haar gedurfde keuzes, waarmee ze zich onderscheidt in de menigte. Ze is ook niet voor niets onze modekoningin.

Tijdens het staatsbezoek van de Spaanse koning droegen Koningin Leatizia en Koningin Máxima beiden opvallende kleurrijke outfits. Vanuit de strikte moderegels kleuren de dames opvallend buiten de lijntjes.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

En toch blijven de moderegels ook hier weer van toepassing: zowel de jurken als de jassen dragen ze tot over de knie. Máxima weet daarbij keer op keer weer op te vallen. Bekijk hieronder de outfits die de koningin droeg tijdens het staatsbezoek van het Spaanse koningspaar.

Lees verder onder het Instagram-bericht >>

Hoeden zijn een vast onderdeel

Koningin Máxima draagt meestal een hoed tijdens haar werkbezoeken. (foto: Patrick van Katwijk/Getty Images)

Hoeden zijn een vast onderdeel van de koninklijke garderobe, vooral bij officiële evenementen. De koninginnen zien we vaak met elegante hoeden en haarstukjes, zowel overdag als ’s avonds. Tiara’s zijn ook voorbehouden aan speciale gelegenheden zoals; koninklijke huwelijken, staatsbanketten, galadiners, officiële ontvangsten en andere formele ceremonies. Het dragen van een tiara is een traditie die teruggaat tot vele generaties en blijft een belangrijk onderdeel van koninklijke etiquette en protocol.

Prinses Amalia draagt een tiara tijdens het staatsbanket >>

Wanneer leden van de koninklijke familie op reis gaan, hebben ze een speciale reisoutfit: een volledig zwarte outfit, of ze nu op weg zijn naar een informele bijeenkomst of een formele aangelegenheid.

Koninklijk schoeisel is meestal comfortabel

Schoenen zijn een belangrijk onderdeel van de outfit voor royals en worden zorgvuldig gekozen om zowel stijlvol als functioneel te zijn. Hier zijn enkele regels met betrekking tot schoenen voor koninklijke leden:

Ondanks het belang van stijl, is comfort ook een prioriteit voor royals. Lange periodes van staan en lopen zijn vaak vereist tijdens officiële evenementen. De pumps voor de dames moeten comfortabel genoeg zijn om deze activiteiten te ondersteunen.

Ook hier geld weer: elke gelegenheid vraagt om een ander paar schoenen. Bij formele evenementen zie je vaak elegante en gepolijste schoenen, terwijl bij informele gelegenheden meer casual schoenen acceptabel zijn. Voor dames zijn pumps de norm bij koninklijke aangelegenheden. De hoogte van de hakken moet matig zijn om comfortabel te kunnen lopen en staan gedurende langere tijd.

Geen blote tenen in pumps

Bij formele evenementen zie je altijd pumps met gesloten tenen. Schoenen moeten passen bij de rest van de outfit en kunnen worden aangepast aan de kleuren van de kleding. Neutrale kleuren zoals zwart, bruin, navy en beige zijn vaak populair vanwege hun veelzijdigheid en klassieke uitstraling.

  • Hoewel sommige versieringen zoals subtiele gespen of delicate details acceptabel kunnen zijn, worden schoenen met overdreven decoratie meestal vermeden, vooral bij formele gelegenheden.

Moderegels: geen glitters voor de prinsessen

Naast de algemene moderegels zijn er ook specifieke voorschriften voor de jonge leden van de koninklijke familie. Jongens zijn vaak gekleed in korte broeken en overhemden met een kraag, terwijl meisjes traditionele jurken dragen, zonder glitters.

  • Nagellak is subtiel voor koninklijke vrouwen. Ze dragen hun nagels kort en eventueel met een neutraal lakje.
  • Een belangrijke regel is om make-up subtiel te houden en niet te overdrijven.
  • Verder is verzorgd haar een absolute vereiste, waarbij sommige leden, zoals Kate Middleton, hun haar regelmatig föhnen om hun verzorgde look te behouden.
  • En om de handen bezig te houden en ongewenste handdrukken te voorkomen, dragen vrouwen vaak een clutch (een klein tasje) bij zich.

Door deze strikte maar elegante moderegels blijven de dames van de koninklijke families trouw aan hun erfgoed en dragen ze bij aan de verfijnde uitstraling die ze zo kenmerkend maakt. Hun stijl is niet alleen een uiting van persoonlijke voorkeur, maar toont ook van respect voor de eeuwenoude tradities.

Bron: Star Insider. Hoofdfoto: RVD

Meer over: