Ga naar de inhoud

Zó krijg je een vogelvriendelijke tuin

Update:
Vogelvriendelijke tuin

Zit je in de tuin of op je balkon, dan hoor je het rondom fluiten, piepen en fladderen. Volop vogels. Toch hebben de Nederlandse tuinvogels wel een steuntje in de rug nodig. Heb jij een vogelvriendelijke tuin? Tel de vogels in jouw tuin met de jaarlijkse tuinvogeltelling.

Doe mee met de jaarlijkse tuinvogeltelling

Het kwettert erop los in de natuur, maar toch maakt de vogelbescherming zich zorgen over de Nederlandse vogelstand. De mus wordt veel minder gezien dan vroeger, de spreeuw is in gevaar, de merel had de afgelopen jaren last van een dodelijk virus en in de landbouw wordt veel gif gebruikt, waar alle vogels veel last van hebben. Dat houdt de Vogelbescherming onder andere in de gaten met de jaarlijkse tuinvogeltelling, waarbij liefhebbers turven hoe vaak bepaalde soorten in hun tuin voorkomen. Doe je eind januari ook mee? En zorg je ervoor dat de vogels in jouw tuin een veilige plek vinden?

Tegels eruit, gras en kiezeltjes erin

Is je tuin helemaal betegeld? Makkelijk om ‘m netjes te houden, want je trekt er een bezem doorheen en alles is aan kant, maar de natuur doe je hier geen plezier mee. In een tuin vol stenen komen vogels en andere diertjes niet graag. Dus als je een vogelvriendelijke tuin wilt maken, haal je die stenen eruit.

In een stukje gras, ook al is het maar zo klein, vinden merels wurmpjes. Andere vogels voeden zich met de kleine torren en kevers die in het gras wonen. Struiken en planten erbij, wat bloemen voor kleur en geur en je zult zien, met een paar kleine ingrepen heb jij straks een stukje natuur bij je achterdeur.

Plant struiken die beschutting geven

Vogels houden ervan zich te verstoppen, bijvoorbeeld in struiken en heesters. Plant daarom langs de borders struiken die groen blijven, zoals hulst, taxus of klimop. Een beukenhaag is ook een mooie afscheiding. Vallen er blaadjes van de bomen en struiken in je tuin? Veeg die dan een beetje aan de kant, maar gooi ze niet meteen in de groene bak. Juist tussen dorre blaadjes kunnen vogels hun eten bij elkaar scharrelen. Een composthoop in een hoekje van de tuin is een feestelijk buffet voor alle vogels in je tuin.

Plat dak? Dat kan groener

Op het platte dak van de schuur, de bijkeuken of het fietsenhok kun je bakken met vetplanten leggen. Bij het tuincentrum worden speciale geprepareerde bakken verkocht met daarin verschillende soorten vetplanten. Echt onderhoud vragen ze niet, maar ze zorgen er wel voor dat je tuin extra insecten aantrekt. En op die insecten komen weer vogels af. Extra voordeel: een groen dak kan regen opvangen en vasthouden, zodat niet bij elke voorjaarsbui de stoep overstroomt.

Op bessen komen ze zeker af

Heesters, struiken en kleine bomen met bessen of vruchtjes trekken altijd vogels aan. Denk maar aan de lijsterbes, de meidoorn of de vlier, jeneverbes of kornoelje. Ook een rozenstruik, een appelboom of een taxus is voor vogels interessant: ze spotten die lekkere besjes al van verre! Op de website van de Vogelbescherming staat een uitgebreid overzicht van heesters, bomen, struiken en planten waar vogels graag komen dineren.

Nestkastjes aan de gevel in een vogelvriendelijke tuin

Wil je vogels echt welkom heten in je tuin of op je balkon? Hang dan nestkastjes aan de gevel. Elke vogel heeft zijn eigen voorkeur voor nestkastjes, musjes zoeken andere plekken om hun nest te bouwen dan de koolmees of de specht. De plek waar je het kastje ophangt is ook belangrijk: een rustige plek met een goede aanvliegroute en beschut tegen de wind zorgt ervoor dat er zeker broeders belangstelling hebben. Je kunt ook een mandje of netje in de boom hangen met restjes wol en katoen – daar kunnen vogels hun nestmateriaal uit pikken. 

Netjes tuinieren is nergens voor nodig

Tussen onze tips en weetjes vind je ook tips om zelf een moestuin te beginnen. Dat is een leuke hobby en ook daar komen veel vogels op af. Want kijk maar eens wat er gebeurt als je aan het einde van de winter een hoekje van je tuin omspit voor het verbouwen van je eigen groenten.

Vogelvriendelijk tuinieren is een beetje lui tuinieren. Laat uitgebloeide bloemen even staan voor de vogels om de zaadjes eruit te pikken. Snoei ook pas de bloemen van je hortensia’s in de lente. Laat ook dorre blaadjes nog even op de grond laten liggen. Veeg ze desnoods een beetje aan de kant. Juist daarin vinden vogels vaak hun voedsel. Van afgeknipte takken kun je een zogeheten takkenril maken: je stapelt ze in een onopvallend hoekje op elkaar en creëert zo een extra schuilplaats voor insecten, vogels en egels.

Bron: Vogelbescherming.

Meer over: