Ga naar de inhoud

Magneetvissers speuren in Amsterdamse grachten naar goud en schroot

Update:
magneetvissen

Magneetvissers, ze komen uit heel Nederland en zelfs België om hun geluk te beproeven in de Amsterdamse grachten. Daaruit tillen ze voor kapitalen aan oud ijzer, maar ook horloges, gouden ringen en wapens uit de middeleeuwen boven water.

De magneetvissers zijn graag geziene gasten in Amsterdam vertelt Jan Duurt Dijkman uit Hoogeveen aan AT5. Hij reist voor zijn hobby regelmatig helemaal vanuit Drente af naar Amsterdam.
“We krijgen thee en koekjes aangeboden. Een restaurant trakteerde zelfs een keer op een maaltijd.”

Kostbare horloges en gouden ringen

Een kluis met dure horloges, gouden ringen of een dolk uit de middeleeuwen, je kunt het zo gek niet noemen of de magneetvissers tillen het boven water.
Dijkman beweert dat het hem daarvoor niet is te doen. De boel schoon maken en mensen helpen, daar draait het bij hem om.

De tekst gaat onder de video verder >>

Magneetvissers in Amsterdam

Vindersloon van 10.000 euro

Tientallen personen heeft hij al geholpen met het terugvinden van hun waardevolle spullen. Mensen plaatsen een oproep op Facebook en de magneetvissers trekken er op uit.

Zo loofde een kunsthandelaar 10.000 euro uit voor het terugbrengen van antieke wapens, die van hem waren gestolen. De magneetvissers gingen dagenlang massaal op jacht naar de buit.

Magneetvissers vinden de gekste dingen

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Inzameling voor zieke baby 

Aan de Kinkerstraat haalden ze onlangs op 1 dag maar liefst 40 fietsen en 2 scooters uit de gracht. Dat was voor Amsterdamse begrippen een bescheiden vangst zegt Dijkman. Enkele jaren geleden steunden de schatzoekers met ruim 6.000 euro de behandeling van een zieke baby met een hersentumor.

Gevonden spullen recyclen

Alle vondsten worden gerecycled. Zitten er bruikbare spullen tussen dan doneren ze deze aan bijvoorbeeld Oekraïense vluchtelingen.

Magneetvissers en hun grote vangsten

Bekijk de video hieronder >>

Bron: AT5

Meer over: