Ga naar de inhoud

Verpleger ontslagen: klokkenluider over misstand in de zorg

Update:
Verpleger ontslagen om mistanden in de zorg

Een verpleger uit Sittard is ontslagen nadat hij, zonder toestemming, een patiëntendossier downloadde. Hij deed dit in de hoedanigheid van klokkenluider. Zijn actie werd, inclusief zijn consequente ontslag, door de rechter goedgekeurd op grond dat hij te ver was gegaan. Dit wilde hij aan het licht brengen.

Het incident

De verpleger, werkzaam in een verzorgingstehuis, kwam onder verdenking van malafide praktijken de instelling binnen. Overtuigd van deze vermeende misstanden, besloot hij bewijs te verzamelen door onrechtmatig toegang te verkrijgen tot het systeem en een patiëntendossier te downloaden.

Hoewel hij dit deed met het doel om het probleem aan te stippen, werd zijn actie niet op prijs gesteld. Hij werd betrapt tijdens zijn illegale downloadpoging en als direct gevolg ontslagen op staande voet.

Wat wilde hij aan het licht brengen?

Niet eens met besluit om patiënt niet meer te eten geven

De verpleger werkte al 6 jaar bij deze instelling. In mei van vorig jaar stond zijn afdeling voor een uitdagende situatie toen een 87-jarige bewoonster, waarvan werd vermoed dat ze niet lang meer te leven had, onderwerp werd van discussie. Op verzoek van haar dochter werd besloten om de vrouw niet langer voedsel en water toe te dienen, met als doel haar dood op een humane wijze te versnellen.

De verpleger en zijn collega’s waren echter verdeeld over deze aanpak

Ze konden zich niet vinden in deze methode en distantieerden zich ervan. De reden was dat de vrouw eerder aan verpleegkundigen had aangegeven niet te willen sterven.

De verpleger weigerde vervolgens verdere betrokkenheid bij de behandeling. In een brief aan zijn werkgever verklaarde hij: “Ik zal geen verdere zorg verlenen aan de betreffende cliënt en afstand houden van elk contact met zowel de cliënt als haar familie.”

Rechtszaak en uitspraak

Niet bereid zijn ontslag zonder strijd te accepteren, stapte de verpleger naar de rechter. Hij verdedigde zijn actie door te stellen dat hij een misstand aan het licht wilde brengen en als klokkenluider recht had op bescherming.

Desondanks was de rechter het hier helemaal niet mee eens en vond dat de verpleger te ver was gegaan in zijn acties. De rechter stelde dat de verpleger zich bewust had moeten zijn van de regels met betrekking tot het inzien van patiëntendossiers. Die regels zijn opgezet om de privacy van de patiënten te beschermen.

Mistanden in de zorg in de media

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Belang van privacy en juiste procedures

Het oordeel van de rechter benadrukt dat het inzien van patiëntendossiers zonder toestemming een ernstige schending is van de privacywetgeving. Ondanks de goedbedoelde intentie van de verpleger, rechtvaardigt dat volgens de rechter het overtreden van de privacywetgeving niet.

De verpleger had volgens de rechter andere stappen moeten nemen om zijn vermoedens aan te kaarten. Er wordt expliciet aangegeven dat voor het melden van vermoedelijke misstanden in de zorg specifieke procedures en kanalen bestaan. Het is belangrijk om juridische repercussies te vermijden door deze te volgen.

De einduitspraak en de gevolgen

Als resultaat van de rechtszaak blijft het ontslag van de verpleger van kracht. De einduitspraak versterkte dat de verpleger bewust had moeten zijn van de privacyregels en noodzakelijke kanalen om aan zijn vermoedens aandacht te besteden. Dit incident dient als een cruciale herinnering aan alle ziekenhuismedewerkers om de juiste kanalen te volgen bij het melden van onregelmatigheden. Uiteindelijk dienen medewerkers in de zorg, net als de verpleger in de Sittard-se zaak, voorzichtig te zijn om hun motieven te laten aligneren met de legale en ethische restricties van hun beroep.

Lees-tip: klokkenluider in de jeugdzorg

Online je medisch dossier inkijken

Bekijk de video met uitleg over het online inzien van je eigen medisch dossier >>

Bron: AD

Meer over: