Ga naar de inhoud

Weersverschijnselen, hoe ontstaan de kleuren in de lucht?

Update:

Roze lucht, regenbogen en een prachtige oranje zon. Regelmatig worden we getrakteerd op een prachtige weersverschijnselen. Hoe ontstaat deze kleurenpracht en is dit ‘eigenlijk’ bijzonder?

Hoe ontstaat een regenboog?

Als het regent én de zon schijnt, verschijnt er regelmatig een regenboog. Het verhaal van de pot met goud kennen we allemaal, maar weet je ook hoe een regenboog ontstaat? Een regenboog is boog van verschillende regendruppels in de lucht. Als het regent en de zon schijnt, of als er een hoge luchtvochtigheid is met een felle zon, verschijnt er een regenboog. Het licht dat door de regendruppels schijnt, wordt afgebroken en weerkaatst. Hierdoor verschijnen er verschillende kleuren.

Gek genoeg spreken wij altijd van een regenboog, het is eigenlijk een cirkel. We zien helaas maar de helft, omdat de rest verdwijnt in de grond. Wanneer je in een vliegtuig kun je zien dat het eigenlijk een regencirkel is. Klinkt gek, he? Laten we het op regenboog houden.

Meer weten over weersverschijnselen

Waarom zijn wolken wit, grijs of zwart?

Ook wolken zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Meestal zijn wolken wit of grijs, ze kunnen ook zwart zijn. De kleur van een wolk heeft te maken met de waterdruppeltjes die in de wolk zitten. Hoe meer druppels er in de wolk zitten, hoe grijzer de wolk is. Het zonlicht wordt namelijk door de waterdruppels geblokkeerd. De grote druppels in de wolken houden bijna al het zonlicht tegen. Zo’n (donker) grijze wolk betekent vaak maar één ding: regen. Leg de paraplu alvast maar klaar!

Naast de hoeveelheid waterdruppels, maakt het ook nog uit vanaf welk punt je de wolk bekijkt. Heb je de zon in je rug, dan verschijnt er meestal een witte wolk – ook als hij vol zit met waterdruppels.

Waarom is de lucht blauw?

Als er geen wolken aan de hemel te zien zijn, is de lucht blauw van kleur. Dit komt door de dampkring. Als licht onze dampkring bereikt, wordt het verstrooid door het stof en waterdeeltjes in de lucht. Hierdoor wordt het van nature witte zonlicht, ontleed in verschillende kleuren. Met andere woorden, alle kleuren van de regenboog worden naar de aarde gestuurd. Deze kleuren worden niet in gelijke mate verstrooid. Blauw wordt zestien keer zo veel verstrooid als rood licht. Daarom zien wij een blauwe hemel en zo is de term hemelsblauw ontstaan.

Boeken over: Het veranderen van het klimaat

De suikerspin hemel: 

Suikerspin-hemel

Hoe komt de lucht rood?

Wanneer de lucht rood van kleur is, is er meestal sprake van een hoge luchtvochtigheid. Er hangt dan veel waterdamp in de lucht, waardoor de kleur rood het minst verstrooid wordt en het meest zichtbaar is. Meestal verschijnt een rode lucht in de ochtend, omdat er dan nog niet zoveel stof in de lucht hangt.

Tijdens de zonsopgang staat de zon zeer laag aan de horizon. Het zonlicht van de atmosfeer moet daarom een lange weg afleggen voor het onze ogen bereikt. Het zonlicht stuit hierdoor op veel meer stof en waterdamp. Dit verstrooit bijna alle kleuren, maar rood het minst. Uiteindelijk blijft rood over, waardoor er een rode lucht verschijnt.

Wanneer is de lucht roze?

Zoals we al eerder schreven, worden kleuren verstrooid. Meestal verschijnt de kleur blauw, maar regelmatig is er ook een roze lucht te zien. Als de lucht roze kleurt, komt dit door de reflectie van het zonlicht. Als deze op een bepaalde manier naar de aarde worden gereflecteerd, ontstaat er een roze lucht. Meestal verschijnt de kleur roze voor- of nadat de kleur rood verschijnt.

TIP: zet je zonnebril eens op als je naar een gekleurde lucht kijkt. De kleuren worden zo nóg mooier.

Lees ook:
Tips voor meer vlinders in de tuin
– Vijf tips voor gelukkige kippen in de achtertuin

Meer over: