Ga naar de inhoud

Let op je vakantiegeld: geef het niet in 1 keer uit: tips!

Update:
Vakantie geld budgetteren
In samenwerking met: Wallet Support

Het vakantiegeld komt eraan en velen kijken reikhalzend uit naar het jaarlijkse extraatje op hun bankrekening. Maar voordat jij het nu al gaat uitgeven, is het verstandig om vooraf eerst goed na te denken wat je er precies mee gaat doen. Gooi het niet over de balk met impulsaankopen. Budgetteer je vakantiegeld!

Jacoba Wallet – bekend van ‘Waar doen ze het van’ – geeft tips

Jacoba Wallet, bekend van het NPO televisieprogramma ‘Waar doen ze het van‘ heeft veel ervaring op het gebied van budgetcoaching en -beheer. Ze helpt dagelijks mensen met hun financiën. Speciaal voor de lezers van Startpagina geeft ze gratis besparingstips en deelt ze andere handige financiële informatie. De tip voor deze maand is: budgetteer je vakantiegeld.

Jacoba Wallet. (Foto: Wallet Support)

Hier zijn enkele slimme tips van onze budgetcoach Jacoba Wallet, bekend van het televisieprogramma ‘Waar doen ze het van?’

Geef het uit aan dingen waar je echt blij van wordt

Jacoba ziet dat veel mensen hun vakantiegeld al uitgeven voordat het op hun bankrekening staat. En dat vindt ze erg onverstandig. “Omdat mensen weten dat hun vakantiegeld eraan komt, bestellen ze vaak al vooraf spullen, ook op afbetaling. Of ze rekenen zich rijk en geven in 1 keer hun geld uit aan nepaanbiedingen van frauduleuze prijsvechters. Tegen de tijd dat ze dan hun vakantiegeld gestort krijgen verdwijnt het in een gat.”

“De kans is daarnaast ook groot dat de vakantie, die dan nog moet aanvangen, nog meer gaat kosten. Want we weten allemaal dat er vaak nog uitgaven bijkomen, zoals leefgeld.” 

Denk goed na over wat voor vakantie 

“Het is verstandiger om eerst na te denken waaraan je jouw vakantiegeld het liefst aan uitgeeft”, zegt Jacoba. “Is dat een reis of ga je liever dagjes weg. Hou je van kamperen of verblijf je liever in een hotel? Als je niet van kamperen houdt en je hebt het niet breed kijk of je in plaats van een hotel een huisje kan boeken. Vaak is een vakantiehuisje goedkoper dan een hotel.”

“En als je dan toch kijkt voor een huisje, misschien is het dan leuk om het huisje te delen met een vriend of familieleden. Vaak is het goedkoper om een groter huisje te boeken met meer mensen. Of kies voor 5 losse dagjes weg in plaats van een heel weekend in een hotel. Zo hou je veel langer het vakantiegevoel vast.”

Geef je vakantiegeld uit aan abonnementen

“Je kan er ook voor kiezen niet op vakantie te gaan. In plaats van een week in een huisje te zitten kan je er ook voor kiezen om een museumjaarkaart aan te schaffen. Daar geniet je dan het hele jaar van en niet alleen in de zomermaanden. Je kan met je budget ook een abonnement nemen op een zwembad. Er zijn baden die bieden een seizoenkaart aan. Leuk om er met je (klein)kinderen naartoe te gaan.”

Andere alternatieven voor een vakantie aan huis zijn:

  1. Thuisblijven en een ‘staycation’ houden.
  2. Dagtochten maken naar nabijgelegen bezienswaardigheden.
  3. Kamperen in de natuur.
  4. Een stedentrip maken naar een nabijgelegen stad.
  5. Een fietstocht maken naar verschillende bestemmingen.
  6. Een wellnessweekend boeken.
  7. Deelnemen aan een retraite voor ontspanning en reflectie.
  8. Een avontuurlijke activiteit ondernemen, zoals kanoën in een mooi waterrijk gebied.
  9. Picknicken in een park.
  10. Vrijwilligerswerk doen in binnen- of buitenland.

Ga op vakantie buiten het seizoen

Denk ook, voordat je je vakantiegeld gestort krijgt, alvast na over wanneer je op vakantie gaat. Kies de juiste periode. Heb je geen thuiswonende kinderen meer? Kijk dan of je op vakantie kan buiten het seizoen en buiten de schoolvakanties. Ga ook niet weg rond Pinksteren en Hemelvaart. 

Los met een deel van je vakantiegeld je schulden af

Kijk voordat je met je vakantiegeld jezelf rijk rekent of je nog aflosverplichtingen hebt hebt zoals schulden bij de bank of betalingsachterstanden bij een webwinkel.

Jacoba: “Zo ja, dan adviseer ik mensen altijd om het bedrag van het vakantiegeld te splitsen in delen. Reserveer bijvoorbeeld 1/3 deel voor een betaalbare vakantiereis, 1/3 deel om je schulden en achterstanden mee af te lossen en 1/3 deel voor onvoorziene kosten in de toekomst.”

Jacoba benadrukt het belang van dit verantwoord splitsen en uitgeven van vakantiegeld: “In de maanden van het vakantiegeld krijgen mensen met een krappe beurs het even ruimer. Dan ligt het gevaar op de loer dat het geld snel verdampt. Dan is het extra belangrijk om goed te kijken wat je met dat extra geld doet.”

  • Let op dat je niet al je vakantiegeld alleen gebruikt om mee op vakantie te gaan, of juist alleen je schulden mee af te lossen.

Ga wel op vakantie, juist met een krappe beurs

Jacoba waarschuwt mensen met een krappe beurs: “Heb je weinig te besteden, dan is het gewone leven vaak al zwaar genoeg. Ga je dan je vakantiegeld alleen gebruiken om je schulden mee af te lossen, wordt het leven een beetje uitzichtloos. Het is juist voor deze mensen fijn als ze hun vakantiegeld juist wel voor een deel uitgeven voor een fijne vakantie. Ben je na je vakantie ook meer uitgerust en kan je beter met tegenslagen omgaan.”

Profiteer van de juiste aanbiedingen, vermijd impulsaankopen

Voorkom impulsieve aankopen, adviseert Jacoba: “Er zijn mensen die rennen meteen naar de winkels om hun vakantiegeld daar uit te geven aan dingen die ze normaal niet kunnen betalen. Kijk daar echt mee uit. Voorkom dat je nog voor je vakantie aanbreekt alles al hebt geconsumeerd.

Wat wel leuk is, is jezelf of je partner te trakteren met bijvoorbeeld een heerlijk parfum of fotocamera. Daar doe je lang mee en dat zijn van die producten waar je normaal geen geld aan kan uitgeven.”

Vroeg je vakantie boeken voor meer voorpret

Weet je na het budgetteren wat je kan uitgeven voor een vakantiereis, ga dan alvast rondkijken voor aanbiedingen. “Let wel op betrouwbare last minute aanbieders van vakanties en kijk bijvoorbeeld bij vakantieveilingen”, tipt Jacoba. “Door alvast een mooie vakantie te boeken heb je langer voorpret en een lichtpuntje om naar uit te kijken.”

Kortom: besteed je vakantiegeld dit jaar verstandig, zo houd je na je vakantie nog iets over voor onvoorziene uitgaven en dan kan je zonder stress terugkijken op je zomervakantie. Misschien hou je zelfs nog een klein budget over voor het maken van een mooi fotoboek van je vakantie. Hier alvast 10 tips om je vakantiegevoel vast te houden.

Wanneer krijg ik vakantiegeld en hoe hoog is het?

Het vakantiegeld is minimaal 8% van je bruto jaarsalaris van het afgelopen jaar. Je werkgever betaalt je vakantiegeld minstens 1 keer per jaar uit. Op je loonstrook staat hoeveel vakantiegeld je krijgt. Voor de meeste werknemers is dit in mei of juni.

Je krijgt ook vakantiegeld als je een uitkering ontvangt. Je vakantiegeld heet dan vakantietoeslag. De uitkeringsinstantie spaart voor jou het vakantiegeld op. Meestal ontvang je de vakantietoeslag in mei.

Zoek hulp als je financieel niet meer rond komt

Lukt het jou niet om op een verstandige manier je vakantiegeld uit te geven? Komt dit door grote financiële problemen? Neem dan vrijblijvend contact op met Jacoba via info@walletsupport of neem contact op met het Nibud of een Sociaal Wijkteam in jouw gemeente. Zij helpen je graag!

Hart van Nederland: Wat doen mensen met hun vakantiegeld?

Bekijk de uitzending hieronder terug >>

In samenwerking met: Wallet Support.

In samenwerking met: Wallet Support

Meer over: