Ga naar de inhoud

Hoge internet- en telefoonrekening na vakantie in buitenland voorkomen

Update:
Hoge telefoonrekening bellen in het buitenland

Hoge internet- en telefoonrekeningen tijdens buitenlandse vakanties, daar zit je echt niet op te wachten. Met deze simpele tips is het helemaal niet nodig.

Voorkom hoge kosten door bewust om te gaan met ‘roaming-kosten’: dat zijn de kosten voor het gebruik van het netwerk van een buitenlandse provider. Zo doe je dat:

Controleer of je bundel geldig is in het buitenland

Binnen de EU zijn de ‘roaming-tarieven’ gelukkig de laatste tijd flink gedaald en gebruik je jouw eigen Nederlandse internetbundel zonder extra kosten. Let wel goed op: buiten de EU gelden de gunstige regels niet altijd. Zo gelden ze niet in landen als Noorwegen, Turkije en Zwitserland.

Controleer daarom voor je op vakantie gaat altijd eerst de voorwaarden bij je eigen provider. Sinds de Brexit vallen het Verenigd Koninkrijk en Gibraltar ook niet meer onder de EU-regels, bekijk of je bundel daar geldig is.

TIP: In grensgebieden kan je smartphone ongemerkt overschakelen naar een naburig niet-EU-land, wat hoge kosten kan veroorzaken. Kies daarom handmatig een netwerk om onnodige hoge internet- en belkosten te voorkomen.

Op zee en in de bergen hoge internet- en telefoonkosten

Op zee, in internationale wateren en in de bergen zijn de gunstige regels vaak ook niet van toepassing. Je telefoon maakt dan verbinding via een satelliet-netwerk en dat heeft hoge internet- en telefoonkosten als gevolg. Vanaf 1 juli 2022 zijn consumenten wel beter beschermd en zijn providers verplicht om over onverwachte hoge kosten in deze gebieden te informeren.

Gebruik gratis wifi en voorkom hoge internet- en telefoonkosten

Om kosten te beheersen, beperk je dataverbruik en maak zoveel mogelijk gebruik van gratis wifi. Overweeg een lokale prepaid-simkaart voor lagere tarieven. Schakel dataroaming alleen in wanneer nodig en houd je dataverbruik in de gaten.

Let op de internet- en telefoonkosten, vooral buiten de EU waar gesprekken en data vaak apart in rekening worden gebracht. Controleer de tarieven voor je bestemming bij je provider en controleer je smartphone-instellingen, vooral dataroaming en VPN-verbindingen, voor een probleemloos gebruik internet en bellen het buitenland.

Met deze tips geniet je zorgeloos van je buitenlandse reizen zonder onaangename verrassingen bij thuiskomst. Veel plezier en een fijne vakantie gewenst!

Bekijk in deze video’s hoe je de dataroaming uitschakelt op iPhone en Android

Meer over: