Ga naar de inhoud

Batterij snel leeg? TU Delft heeft een oplossing. Wij geven 10 handige tips

Update:

Is de batterij van je telefoon snel leeg? Dit kan aan je telefoon, batterij of aan jezelf liggen. Van apps verwijderen tot een energiebesparingsmodus: 10 tips om de batterijduur van je telefoon te verlengen. Ontdek hier wat de grootste stroomvreters zijn en hoe je een smartphone het beste oplaadt! 

Lees hier ook meer over de nieuwe ontdekking van het verlengen van de batterijduur van onderzoekers van TU Delft.

Waarom gaat mijn mobiel zo snel leeg?

Dat een smartphonebatterij zo snel leeg gaat, ligt waarschijnlijk aan de leeftijd van je mobiel. Smartphones hebben helaas niet het eeuwige leven. Hoe langer batterijen meegaan, hoe minder goed ze het doen. Dit ligt aan de batterijcapaciteit, deze wordt minder na elke oplaadbeurt. Ook intensief telefoongebruik zorgt voor een batterij die snel leeg gaat. Het kijken naar een film, het luisteren naar je favoriete muziek of videobellen.

Hoe werkt een mobiele batterij precies?

Lithium-ion batterijen worden het meest gebruikt in mobiele telefoons. Een batterij levert stroom omdat er zowel positief als negatief geladen deeltjes van de min pool naar de pluspool bewegen. In een lithium-ion batterij gaan er positieve lithium-deeltjes door een scheidinglaagje met gaatjes, die gevuld zijn met vloeistof waar zout in zit. De negatieve deeltjes gaan via een draad buiten de batterij en dat drijft bijvoorbeeld jouw telefoon aan. Op een gegeven moment zijn alle positieve en negatieve deeltjes naar de pluspool bewogen. Dan geeft de batterij geen stroom meer. Dan moet je hem weer opladen – en dan gaat alles precies de andere kant op. Door een reactie tussen de vloeistof en de minpool ontstaat een beschermlaagje. Die is heel belangrijk, want die zorgt voor dat de batterij vaak kan ontladen en opladen, voordat hij het niet meer doet. Maar dat beschermlaagje gaat na een tijdje kapot, dan moet het zich weer opnieuw vormen door positieve deeltjes op de nemen, die vervolgens blijven vastzitten. Zo blijven er steeds minder deeltjes over voor het opladen en ontladen zelf. Hierdoor raakt je batterij sneller op.

Nieuw onderzoek TU Delft: batterijen gaan wel 2 keer langer mee

Onderzoekers van TU Delft hebben een manier gevonden om batterijen tot wel 2 keer langer mee te laten gaan. Aan de vloeistof in het beschermlaagje hebben ze in plaats van 1 zout, 5 of meer verschillende zouten toegevoegd. Dat zorgt ervoor dat het beschermlaagje zich op een meer stabiele manier kan vormen, zodat het langer heel blijft. Er komen minder positieve deeltjes in te zitten, waardoor de batterij een stuk langer meegaat. Hoeveel langer dit is, wordt nog getest. Volgens TU Delft maakt deze ontdekking de weg vrij voor andere ontwikkelingen om batterijen nog beter te maken.

Helaas kunnen we nog geen gebruik maken van deze geniale ontdekking. Niets is zo vervelend als een lege telefoon. Met deze 10 tips verleng je de batterijduur van je telefoon!

1. De helderheid van je telefoonscherm

De helderheid van je telefoonscherm heeft effect op de batterij. De meeste telefoongebruikers hebben hun helderheid heel hoog staan. Om de batterijduur van je telefoon te verlengen, is het slim om de helderheid van je telefoonscherm zo laag mogelijk te zetten. Je ziet dat je telefoon gelijk een stuk langer meegaat. 

2. Zeg gedag tegen zware apps

Grote apps verbruiken veel batterij. Ga daarom naar de instellingen van je telefoon en zoek naar opslagruimte. Hier zie je in een overzicht welke apps veel geheugen innemen. Hoe meer geheugen, hoe meer batterijverbruik. Verwijder de apps die je weinig tot niet gebruikt en je batterij gaat minder snel leeg.

3. Schakel je gps, bluetooth en locatievoorzieningen uit

Bijna iedereen laat onnodig zijn GPS en bluetooth aan staan. Wanneer je dit aan hebt staan, gaat je telefoon constant op zoek naar nieuwe verbindingen. Dit is ook het geval bij je locatievoorzieningen. Deze functie heb je meestal nodig voor Google Maps, Kaarten, het delen van je live-locatie. Schakel deze functies altijd uit als je ze niet nodig hebt.

4. Schakel wifi uit wanneer je het niet nodig hebt 

Ga je de deur uit? Schakel dan altijd je wifi uit. Als deze functie staat ingesteld, gaat je mobiel om de paar seconden zoeken naar een nieuwe verbinding. Ook dit kost veel batterijcapaciteit. Schakel wifi daarom zo veel mogelijk uit. 

5. Zet je mobiel in een donkere modus

Tegenwoordig zijn alle mobiele telefoons uitgerust met een donkere modus, ook wel de dark mode genoemd. Als je je telefoon in deze modus zet, wordt alles zo donker mogelijk weergeven. Dit kost je batterij minder energie, waardoor deze langer meegaat.

6. Verkort de vergrendelingstijd

Elke telefoon wordt automatisch vergrendeld. Deze seconden of minuten wordt ook wel een scherm time-out genoemd. Stel deze vergrendelingstijd zo kort mogelijk in om onnodig batterijverbruik te voorkomen.

7. Zet de push notificaties uit

Een berichtje hier, een berichtje daar. Zonder dat je het doorhebt ontvang je tientallen berichtjes per dag. Bij het ontvangen van elk bericht krijg je een melding op je telefoon. Zet deze zogeheten push notificaties uit om de batterijduur van je telefoon te verlengen.

8. Ga slim om met je batterij

Wanneer je mobiel bijna leeg is, doe je hem aan de oplader. Logisch, maar doe dit niet te snel en te vaak. Laad je mobiel alleen maar op als hij bijna leeg is (lees: onder de 10%) en laat hem daarna niet te lang in de oplader zitten. Doe je dit wel, dan maak je je batterij sloom of kapot.

9. Zet je mobiel op vliegtuigstand of energiebesparingmodus

Is je batterij écht bijna leeg? Zet hem dan op vliegtuigstand. Dan maakt je mobiel nergens meer verbinding mee. Ideaal als je geen oplader in de buurt hebt en niet wil dat je batterij snel leegloopt.

Of kies voor de batterijbesparingmodus. In de energiebesparingsmodus wordt de hoeveelheid energie die je iPhone of iPad gebruikt, verminderd wanneer de batterij bijna leeg is. Het maakt de telefoon wel iets trager en het scherm minder helder. 

10. Koop een nieuwe batterij

De batterijcapaciteit gaat achteruit naarmate de telefoon ouder wordt. Hier is – helaas – niets tegen te doen. Het enige wat je kunt doen is het aanschaffen van een nieuwe batterij. Laat dit altijd bij een specialist doen.

Lees ook:

Meer over: