Ga naar de inhoud

Check: is je voorraadkast goed gevuld? Deze handige producten zijn lang houdbaar


 

Wat is het nut van een voorraadkast als we toch bijna dagelijks of iedere week boodschappen doen? Met genoeg voorraad kun je het een week of twee uithouden zonder naar de supermarkt te hoeven. En sommige blikken of pakken in je voorraadkast blijven jaren goed. In dit artikel lees je welke handige producten lang houdbaar zijn en geven we je zeven tips over een handige basisvoorraad voor jouw voorraadkast. 

1. Vers en toch (redelijk) houdbaar

De meeste groente verwelkt en verlept snel, maar winterwortels, bieten, pompoenen, knolselderij en zoete aardappelen houden het wel even uit. Dat geldt natuurlijk ook voor gewone aardappelen. Bewaar ze donker en niet te warm, bijvoorbeeld in de kelderkast of de bijkeuken. Als groente of aardappelen te warm zijn gaan ze uitlopen en worden ze zacht. Aardappelen met kleine uitlopers kun je trouwens wel eten, maar snij die uitlopers dan ruim weg: op de plek van de uitlopers wordt namelijk een giftig stofje aangemaakt.

Verse eieren zijn vier weken houdbaar, het is niet erg om wat ruimer in te slaan. Weet je niet zeker of de eieren in de voorraad nog goed zijn? Dompel ze dan in een schaaltje water. Een vers ei blijft op de bodem van het bakje liggen, een iets ouder ei (maar nog eetbaar) zakt langzaam naar de bodem. Blijft het ei drijven? Gooi maar weg, dan is het bedorven. Je kunt het dan ook niet meer gebruiken om een cake of taart te bakken.

2. Blikvoer lang houdbaar

Natuurlijk, elke voorraadkast heeft een rijtje blikjes staan. Maar welke? Die kleine blikjes tomatenpuree zijn handig voor soepen en sauzen, bijvoorbeeld voor een snelle pastasaus. Maar ook de grotere blikken met tomatenblokjes zijn veelzijdig: soep, saus, lasagne, noem maar op. Kijk ook eens naar andere groente in blik: linzen, bonen, erwten en mais uit blik smaken prima, en ze zijn heel lang houdbaar. Regel ook wat blikken soep of pakjes drinkbouillon. Dat is een snelle maaltijd als je niet helemaal fit bent.

Een paar blikjes vis zijn handig als basisvoorraad: tonijn in blik kan in een pastasaus, een hartige taart of een salade, net als zalm uit blik. Sardientjes? Als je ervan houdt: zijn lang houdbaar en lekker op een boterham! 

Oh, en ragout uit blik is ook heerlijk. Lekker op een boterham of voor in een pasteitje.

Hoelang is blikvoer houdbaar?

Ingeblikt eten is over het algemeen vijf jaar houdbaar. Zelfs na de houdbaarheidsdatum op de verpakking zou het nog veilig zijn om te eten, hoewel dan misschien de smaak wat achteruit is gegaan. Is het blik beschadigd, gedeukt of staat het bol? Dan kun je het beter weggooien, grote kans dat de inhoud niet goed meer is. Vind je groente uit glazen potten lekkerder? Als je ze donker bewaart, is groente uit een pot net zo lang houdbaar als blikgroente. Ga vooral uit van je eigen smaak!

3. Smaakmakers

Azijn, mosterd, ketchup en sojasaus zijn heel lang houdbaar. Bouillonblokjes hebben ook het eeuwige leven. Goed idee om van die smaakmakers wat extra in te slaan bij de supermarkt Denk ook aan andere smaakmakers, zoals olijven (drie jaar houdbaar), blikjes ansjovis, piccalilly of een potje sambal. Eten uit de voorraadkast mag best een beetje lekker zijn! 

4. Peulvruchten

Gedroogde peulvruchten, zoals erwten en linzen, bruine bonen, zijn jaren houdbaar als ze goed worden bewaard. Dat wil zeggen: goed verpakt, zodat er geen beestjes bij kunnen komen, en op een donkere plek. Je zet de bonen een paar uur tot een dag, voordat je ze wilt koken, in een laag water om te weken. Hoe ouder de bonen, hoe langer ze nodig hebben om door het weken weer zacht en eetbaar te worden. Volgens liefhebbers zijn geweekte peulvruchten veel lekkerder dan bijvoorbeeld bonen uit een blik, want ze zijn wat steviger en ze hebben meer smaak. 

Tip: bonen zitten boordevol met proteïnen en zijn dus erg gezond!

5. Pasta en rijst

Rijst en droge pasta zijn lang houdbaar, als ze donker en droog worden bewaard. Maak je een pak macaroni of rijst open, doe de inhoud dan in een voorraadbus die goed afsluit. Om eten uit de voorraadkast lekker en afwisselend te houden, is het een goed idee om een beetje variatie in de voorraadkast te brengen, ook een pak volkorenpasta, pandanrijst of risottorijst op voorraad houden.

Heel handig, zeker voor een snelle maaltijd: couscous en bulghur. Sommige varianten hoeven niet te koken, maar overgoten met kokend water te worden en even te staan. Dat geldt ook voor mihoen en noedels: lang houdbaar, niet duur en in een handomdraai klaar om te eten.

6. Specerijen en kruiden

Specerijen geven elk gerecht smaak én karakter. Fijn om altijd een paar potjes achter de hand te hebben. Wist je dat er tegenwoordig ook ingevroren kruiden worden verkocht? Deze geven vaak een extra bite aan je gerecht. 

7.  Noten en gedroogd fruit

Ook noten en gedroogde vruchten zijn een toevoeging aan verschillende gerechten. Wat dacht je van een salade met gedroogde abrikozen? Of een heerlijk bakje yoghurt met amandelnootjes?

8. Drinken houdbaarheid

De meeste soorten frisdrank zijn lang houdbaar. Denk niet alleen aan flessen fris, ook aan blikjes, want die stapelen makkelijk weg achter in de kast. Een pak vruchtensap is gemiddeld een jaar houdbaar.

Ook handig voor de voorraad: een fles aanlenglimonade. Sommige mensen hamsteren flessen water, maar dat is in Nederland niet echt nodig: het kraanwater heeft een hoge kwaliteit. Natuurlijk is mineraalwater lang houdbaar, dus echt kwaad kan het ook niet.

Houdbaarheid van wijn

Wijn? De meeste rode en witte wijnen zijn goed te bewaren, sommigen zelfs jaren. Nog een goede reden om een lekker glas wijn, uit je voorraadkast, bij het eten te drinken. Let op: champagne en andere mousserende wijnen zijn niet geschikt om maanden te bewaren, drink die maar zo snel mogelijk op. Het liefst binnen twee dagen!

9. Olie en azijn 

Olijfolie is onmisbaar in bijna ieder gerecht. Zorg dat je altijd een fles achter de hand hebt! Sla ook gelijk wat flessen azijn in, want het vermogen van azijn om smaken te veranderen en te transformeren is heel bijzonder. Lekker om je eigen dressings en marinades te maken! 

10. Rest van de voorraad

Wc-papier, keukenrol of servetten is geen slecht idee om op voorraad te houden, soms grijp je zomaar mis. Maar ook van andere spullen is het goed om een reservevoorraadje op te bouwen, denk bijvoorbeeld aan; vaatwastabletten, waspoeder, handzeep, Biotex, chloor of bleek, en een allesreiniger. 

Lees ook:

Bronnen: Voedingscentrum, Foodlog

 

Meer over: