Ga naar de inhoud

Gele komkommer ‘lange gele’ maakt langverwachte terugkeer in Amsterdam

lange gele komkommer Bron: © Canva. Volgend jaar liggen de gele komkommers weer in de winkels.  

De gele komkommer, ooit hét handelsmerk van Amsterdamse haringkarren en buurtwinkels, staat op het punt een terugkeer te maken. Decennialang was de felgekleurde variant geliefd in de hoofdstad, totdat hij in de jaren 60 en 70 werd verdrongen door zijn groene broer uit Engeland. Nu, dankzij een aantal bevlogen initiatiefnemers, krijgt de ‘Amsterdamse lange gele’ een 2e kans. Hoe leuk!

Nieuwe aanplant gele komkommer in Osdorp

De gele komkommer verscheen voor het eerst op de markt in de 19e eeuw. Het was vooral een geliefd product in Amsterdam, waar hij al snel een vast onderdeel werd van het straatbeeld. Met name bij haringkarren en in lokale kruidenierszaken. Deze variëteit werd lokaal geteeld en stond bekend om zijn zachte smaak en opvallende kleur. Tot ver in de 20e eeuw bleef de gele komkommer populair.

Groene variant makkelijker te telen

De gele komkommer verdween uit beeld toen bleek dat de groene variant makkelijker te telen was. De groene komkommer was minder gevoelig voor ziektes én goedkoper in productie. Daardoor is de traditionele gele variant steeds zeldzamer, totdat hij vrijwel volledig van het toneel verdween.

De herintroductie van de Amsterdamse gele komkommer komt op initiatief van Robin van Asteren en zijn team. Binnenkort starten zij met het verbouwen van deze vergeten groente in de ‘Wereldgroente Tuintjes’ in Osdorp. De zadenbank van de Universiteit van Wageningen leverde 60 zaadjes van 3 verschillende gele komkommerrassen, waarmee het project nu officieel van start gaat.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

Van Asteren geeft toe dat hij zelf nog nooit een gele komkommer heeft geproefd. “Dat gaat hopelijk volgend jaar gebeuren”, zegt hij optimistisch. “We beginnen nu met vermeerderen. Dan vullen we volgend seizoen hopelijk de eerste potten met de échte Amsterdamse lange gele.”

Met deze stap is een stukje culinaire geschiedenis in ere hersteld. Amsterdam krijgt een traditioneel streekproduct terug dat jarenlang onterecht in de vergetelheid raakte.

Bronnen:

AT5, Hal West Amsterdam

Meer over: