Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

De leukste dingen om te doen tijdens een dagje Amsterdam

In de rubriek ‘Dagje uit’ lichten we de mooiste bezienswaardigheden en leukste activiteiten uit in een stad in eigen land. Met dit keer een trip naar de hoofdstad. Hoewel Amsterdam onder toeristen bekend staat vanwege drugs en seks, komt menig Nederlander juist voor de fraaie gevelhuisjes, winkelstraten en de oneindige lijst aan goede restaurants.

Heb jij een dagje uit naar Amsterdam in het vooruitzicht? Dit is wat er echt niet mag ontbreken tijdens een dagje Amsterdam.

Bewonder de Amsterdamse grachten

Wandel over de grachtengordel om de eeuwenoude grachtenpanden te bewonderen. Of nog leuker: vaar met een boot over de grachten. Je kunt een rondvaart boeken voor zo’n 16 euro per uur of een privésloepje  zoals de Mokumboot of Sloepdelen vanaf 95 euro voor twee uur. Hier heb je geen vaarbewijs voor nodig. Let wel op dat het in de zomer erg druk kan zijn op het water. Enige behendigheid komt dan goed van pas.

Bezoek een museum

Een museum kan in Amsterdam niet aan je dagactiviteiten ontbreken. Het Stedelijk Museum, Rijksmuseum en Van Gogh Museum zijn het meest bekend. Er zijn nog veel meer opties: voor fotografische kunst ga je naar Foam, voor een filmmuseum naar EYE, voor originele, hedendaagse kunst naar Moco Museum, voor Amsterdamse geschiedenis naar het Anne Frank huis, voor maritieme collecties naar het Scheepvaartsmuseum en voor modeontwerpen naar Tassenmuseum Hendrikje. Houd je van cultuur en staat het dagje Amsterdam wat verder op de planning? Boek dan van tevoren een voorstelling bij de Nationale Opera en Ballet óf het Koninklijk Concertgebouworkest. Deze behoren beide wereldwijd tot de top.  

Bezoek een park

Keuze genoeg. Van het Vondelpark en Rembrandtpark tot het Sarphatipark, Westerpark en Oosterpark. Neem een (picknick)kleed mee, wat hapjes, iets te drinken en geniet van de natuur. In het voorjaar kun je verdwalen tussen de mooie Japanse kersenbloesems in het Bloesempark in het Amsterdamse Bos. En als je dan toch bij het Amsterdamse bos bent, kun je hier meteen een voorstelling bijwonen in het openluchttheater.

Borrel vanaf een dakterras

Amsterdam kent veel dakterrassen waar je kunt genieten van een uitzicht op de stad. Zo heb je onder andere de Skylounge bij het Double Tree Hilton Hotel, Canvas op de 7e verdieping van het Volkshotel, Floor17 op het Ramada Apollo hotel en HOPP op het dakterras van Hotel Casa. Op al deze plekken kun je terecht voor een borrel en bij een aantal ook voor een lunch en/of diner. Bij de A'DAM Tower kun je niet alleen op hoogte borrelen, je schommelt daar op meer dan 100 meter hoogte heen en weer over de rand van het gebouw. Last van hoogtevrees of toch liever de stad van beneden ontdekken? De foodhallen 'De Hallen in West' is een gezellige markthal, waar je bij allerlei sfeervolle eetkramen een borrel en een hapje kunt nemen.

Naar de film

Naast bekende bioscoopketen heeft deze stad ook een ouderwets filmhuis: Het Ketelhuis. Gelegen op het terrein aan de Westergasfabriek. Hier is geen sprake van popcorn en grote zalen, maar intieme ruimtes en nacho’s met een glaasje wijn. Je kunt van tevoren online plekken reserveren of bij binnenkomst een kaartje kopen als er nog stoelen beschikbaar zijn.

Er zijn overigens vaak activiteiten in en rondom het Westerpark en de Westergasfabriek, het is een aanrader om te kijken wat er te doen is tijdens jouw dagje Amsterdam. Wat er in ieder geval is, is een gamehal voor jong en oud: de TonTon Club. Achter de bar kun je tokens halen om te besteden aan de airhockeytafel, de flipperkast of andere Japanse arcade games. Ben je naast speelautomaten ook geïnteresseerd in bordspellen? Dan ben je bij de TonTon Club in het Centrum ook aan het juiste adres. 
    
Heb je activiteiten op je wensenlijst die ver uit elkaar liggen? Naast de metro- en tramlijnen, kun je op verschillende plekken fietsen huren, zoals een OV-fiets bij het station. Of je kunt een elektrische auto huren zoals Car2Go om op verschillende bestemmingen te komen. 

Nog meer steden in Nederland bezoeken? Ook in Utrecht valt er genoeg te zien. 

Bronnen: iamsterdam 
Auteur: Anouk Bruel