Ga naar de inhoud

Koningsdag 2024: Emmen kleurt oranje! Bekijk alvast de route

Update:
Koningsdag 2024

De tijd vliegt en voor je het weet is het weer Koningsdag. Zaterdag 27 april bezoekt de koning met zijn gezin en andere leden van de Koninklijke familie Emmen. Deze Drentse stad kleurt dan helemaal oranje. Het wordt een feest voor iedereen en ‘Vanuit het hart’. Emmen bereidt zich voor op Koningsdag.

Shownieuws – Late Editie – Bouke loopt Koningsdag-route

Bekijk de uitzending hieronder terug en kom meer te weten over de Koningsdag-route in Emmen.

De tekst gaat onder de video verder >>

Koningsdagviering vanuit 3 thema’s: ruimte, energie en trots

De kern van Koningsdag in Emmen heeft dit jaar 3 essentiële thema’s: ruimte, energie en trots. Deze begrippen zijn diep verankerd in het hart van de Emmenaren, wat tot uiting komt in het Koningsdag-logo dat een vlinder toont, samengesteld uit 3 harten. Dit symbool weerspiegelt het streven van Emmen om 27 april aanstaande, tijdens het bezoek van de Koning en zijn familie, een boodschap van oprechtheid over te brengen, rechtstreeks vanuit het hart.

Emmen heeft een speciale relatie met vlinders

Vlinders hebben van oudsher een bijzondere betekenis voor de stad Emmen. Bovendien is de vlinder een geliefd symbool voor iedereen. Zeg maar een vriend voor alle mensen, net zoals Koningsdag een dag is voor en van alle leeftijden en achtergronden. “Het logo, een vlinder gevormd door 3 harten met een trotse houding, vertegenwoordigt ons verleden, heden en onze toekomst. Het symboliseert ruimte, energie en trots, de 3 kernthema’s die Emmenaren koesteren voor Koningsdag,” aldus burgemeester van Emmen, Eric van Oosterhout.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

Voorbereidingen op Koningsdag in volle gang

De voorbereidingen voor het Koninklijke bezoek zijn al een paar maanden in volle gang. Enthousiaste Emmenaren, van inwoners tot het bedrijfsleven, werkten meer dan 500 ideeën uit voor deze dag. Van gezellig een kopje koffie drinken met de Koninklijke familie tot het tonen van moderne technologieën tot kunst, dans en muziek. Het wordt een gevarieerd programma ‘vanuit het hart’.

‘Doedelen’ voor de koning, doe je mee?

Inwoners van de gemeente Emmen mogen bijdragen aan Koningsdag door ‘doedels’ (eenvoudige tekeningen) te maken en in te leveren. De ingestuurde doedels drukt de organisatie op Koningsdag op vlaggen, banners en de loper waar de koninklijke familie die dag over loopt. Gemeente Emmen streeft ernaar om Koningsdag gezamenlijk vorm te geven. Iedereen mag daarom meedoen met doedelen. Ook jij!

Doedels zijn eenvoudige tekeningetjes met slechts een paar pennenstreken. De ingezonden doedels geven de aankleding van Koningsdag een persoonlijk tintje. Zij om mee te doen? Je kan vanaf de Koningsdag website van Emmen doedelen. Het is helemaal vrij aan jou wat je tekent: als het maar iets is dat de koning straks kan zien, of iets moois dat je associeert met de stad Emmen.

Bekijk hieronder de uitleg over doedelen en raak geïnspireerd >>

Programma en route Koningsdag 2024

De koning en zijn gezelschap blijft tijdens koningsdag in de stad. Ze maken geen uitstapje naar de omringende dorpen of buitenwijken. Hiervoor is deze dag te kort en er is in het centrum van Emmen voldoende te zien en te beleven.

Willem-Alexander, Máxima, Amalia en Ariane bij het Koningsdagsconcert in Ahoy Rotterdam (2023). Foto: RVD.

Van Oosterhout: “Tijdens dit bezoek laten we het beste van onszelf zien en laten we de koninklijke familie gastvrij kennismaken met de veelzijdigheid van de stad Emmen en haar mooie straten en pleinen. Koningsdag wordt echt benut om de trots van de inwoners op hun stad en de regio onder de aandacht te brengen. En natuurlijk krijgen de pleinen en omliggende straten een opfrisbeurt.”  

De Drentse maat tijdens Koningsdag

Het gemeentebestuur van Emmen kiest voor om een kleiner budget. De 4 miljoen euro die Rotterdam vorig jaar uitgaf gaan ze in Drenthe niet uitgeven. Drenthe koopt alles voor dit evenement zoveel mogelijk lokaal in. Dit kan in inkoopkosten aanzienlijk schelen. “We gaan voor de Drentse maat”, aldus de burgemeester.

Sjaal van FC Emmen ligt klaar voor de koning

Leuk weetje: voor de koning ligt al een clubsjaal van FC Emmen klaar. Mocht de Drentse voetbalclub ook dit jaar weer een kampioensfeest geven (op 29 april 2022 werd FC Emmen voor het eerst kampioen van de Eerste divisie), dan zit er niets anders op voor Willem-Alexander: dan moet (mag) hij natuurlijk de kampioenschaal uitreiken. En dan natuurlijk het liefst in dit T-shirt!

Grootschalig en gratis evenement voor iedereen

Nadat de Koninklijke familie hartelijk is ontvangen, barst het feest los op diverse locaties in de stad. Met een indrukwekkende line-up van Nederlandse topartiesten wordt Emmen dit jaar prominent gemarkeerd op de kaart. Dit festival is bedoeld voor alle leeftijden, is gratis toegankelijk en begint om 13.00 uur en eindigt om ongeveer 01.00 uur ’s nachts.

De line-up van Nederlandse artiesten tijdens Koningsdag 2024:

  • A-Fever: The ultimate ABBA tribute
  • Tino Martin
  • Smeltkroes
  • Kraantje Pappie
  • La Fuenta
  • Emma Heesters
  • Pappa di grazzi
  • Buurman en Buurman show
  • Hard to get
  • The roussers
  • Yes-r

De route die de Oranjes lopen in Emmen

Koningsdag in Emmen start met een Welkom van de Koninklijke familie op het Noorderplein. Via het Marktplein wandelt het koninklijke gezelschap richting het Rensenpark. Vanaf daar gaan ze langs de Grote Kerk via ‘Wildlands’ naar het Raadhuisplein. Daar sluiten de Oranjes het bezoek feestelijk af.

Burgemeester Eric van Oosterhout is enthousiast over de route. Lees in dit Instagram-bericht wat hij erover zegt, en lees verder >>

Herinner je je deze koningsdag nog?

Het is geen primeur dat het koningshuis provincie Drenthe bezocht tijdens Koningsdag 2023. In 2002 bezocht namelijk prinses Beatrix, toen koningin Beatrix, de Drentse steden Hoogeveen en Meppel, ter gelegenheid van Koninginnedag.

Koning Willem-Alexander zit dit alweer meer dan 10 jaar op de troon. We vieren het elk jaar op zijn eigen verjaardag. Deze steden bezocht de koning het afgelopen 10 jaar, bekijk de foto’s:

Van noord tot zuid en van oost tot west: feest in het hele land

Van noord tot zuid en van oost tot west zijn er door het hele land diverse evenementen, waaronder vrijmarkten, concerten, optochten en sportwedstrijden. Mensen komen samen om te feesten, te dansen, te genieten van heerlijk eten en drinken, terwijl ze zich onderdompelen in de rijke Nederlandse cultuur en tradities.

Schrijf je in voor de Startpagina nieuwsbrief en je krijgt de laatste updates over de activiteiten rondom Koningsdag 2024 en andere actuele onderwerpen. 

Koningsdag, de nationale viering in Nederland

Koningsdag is de feestelijke nationale viering in Nederland ter ere van de verjaardag van Koning Willem-Alexander op 27 april. Het is een jaarlijks terugkerend evenement. Als 27 april op een zondag valt, dan vieren we Koningsdag op de dag ervoor. Deze Nederlandse feestdag staat bekend om zijn kleurrijke, vaak oer-Hollandse festiviteiten en heeft vanwege het uitbundige karakter een grote aantrekkingskracht op jong en oud en trekt jaarlijks duizenden toeristen van over de hele wereld.

Bronnen: RTV Drenthe, Dagblad van het Noorden, Koninklijk Huis.
Foto’s: RVD

Meer over: