Ga naar de inhoud

Koningsdag: 10 oranje drankjes én hapjes

Update:

Koningsdag is toch 1 van de leukste feestdagen in Nederland. Deze dag vieren we de verjaardag van onze koning en daar hoort natuurlijk ook lekker eten en drinken bij. Oranje is de kleur van de dag en daarom hebben wij voor jou 10 heerlijke oranje gerechten op een rij gezet.

Of je nu gaat picknicken in het park, een barbecue organiseert of gewoon thuis geniet van een feestelijk diner, deze gerechten zijn perfect voor elke gelegenheid. Dus laat je inspireren en maak van Koningsdag een culinair feestje met deze heerlijke oranje drankjes én hapjes!

10 oranje drankjes voor Koningsdag

1. Oranjebitter

Begin je dag goed met een glaasje oranjebitter. Dit klassieke Nederlandse drankje wordt traditioneel gedronken op Koningsdag en heeft een lekkere bittere smaak.

2. Oranjebitter cocktail

Maak je oranjebitter net even wat specialer door er een cocktail van te maken. Mix de oranjebitter met tonic en voeg wat ijs en een schijfje sinaasappel toe voor een heerlijk verfrissende cocktail. Over lekkere oranje drankjes gesproken.

3. Oranje smoothie

Een gezonde en lekkere optie voor Koningsdag is een oranje smoothie. Doe sinaasappel, mango en wortel samen in de blender voor een heerlijk frisse en gezonde smoothie. Wat dacht je van een gezonde start van de dag?

4. Oranje smoothie met alcohol

Maak je oranje smoothie net even wat feestelijker door er wat alcohol aan toe te voegen. Mix sinaasappelsap, wodka en triple sec samen voor een heerlijke en verfrissende cocktail.

5. Oranje Hugo

Hugo is een bekende cocktail die meestal gemaakt wordt met vlierbloesemsiroop en Prosecco. Op Koningsdag kun je de vlierbloesemsiroop vervangen door sinaasappelsiroop voor een lekker oranje tintje.

6. Aperol Spritz

Een Aperol Spritz is een heerlijk Italiaans drankje dat perfect past bij Koningsdag. Mix Aperol met Prosecco en voeg wat bruiswater en een schijfje sinaasappel toe voor een heerlijk verfrissend oranje drankje.

7. Sinaasappel Margarita

Een twist op de klassieke Margarita is de Sinaasappel Margarita. Voeg sinaasappelsap toe aan je Margarita voor een heerlijk zoete en frisse smaak. Vergeet niet om leuke cocktailglazen in huis te halen.

8. Oranje limonade

Voor de kids: koop een heerlijke ouderwetste oranje sinaasappel limonade. Schijfje sinaasappel en oranje rietje erbij en klaar ben je. Leukere oranje drankjes voor kids zijn er bijna niet.

9. Oranje Sangria

Een zomerse en fruitige cocktail is de Oranje Sangria. Mix sinaasappelsap, witte wijn, bruiswater en vers fruit samen voor een heerlijke en verfrissende cocktail. Jammie!

10. Koningsdag Punch

Last but not least is de Koningsdag Punch. Mix sinaasappelsap, rum, grenadine en bruiswater samen voor een heerlijk zoete en feestelijke punch die perfect past bij Koningsdag. Haal een grote kan zodat de hele buurt hiervan geniet. Gezellig!

10 oranje hapjes voor Koningsdag

1. Oranje pompoencurry

Krijg je wat mensen te eten? Een heerlijk en exotisch gerecht is oranje pompoencurry. Bak pompoenblokjes samen met currypasta, kokosmelk en kikkererwten voor een heerlijke maaltijd. Aangezien je deze van tevoren kan maken, ben je niet bezig op de dag zelf.

2. Oranje wortelsoep

Een heerlijke soep voor het avondeten is oranje wortelsoep. Blend wortels samen met gember, ui en bouillon voor een smaakvolle soep. Maak hem alvast in de ochtend zodat je in de avond of middag geniet van een heerlijk oranje soepje.

3. Oranje hummus

Hummus is een heerlijke en gezonde dip die je gemakkelijk zelf kunt maken. Voeg wat geraspte wortels of pompoen toe aan je hummus voor een lekker oranje kleurtje. Lekker met komkommer of oranje paprika.

4. Oranje gevulde eieren

Een klassieker op elke feestelijke gelegenheid zijn gevulde eieren. Maak ze extra feestelijk door een beetje paprikapoeder toe te voegen voor een mooie oranje kleur. Serveer ze op een groot bord met daaronder oranje servetjes om het af te maken.

5. Oranje bitterballen

Er is geen populairdere snack dan bitterballen. Steek deze speciaal voor Koningsdag in een oranje jasje. Voeg wat geraspte wortels of pompoen toe aan het bitterballenmengsel voor een lekker oranje tintje. Weer eens wat anders dan een oranje tompouce.

6. Oranje popcorn

Een lekkere snack voor bij de film of tijdens een gezellige avond is oranje popcorn. Voeg een beetje oranje voedingskleurstof toe aan je popcorn voor een lekker oranje tintje. Super leuk toch voor een keertje?

7. Oranje quiche met paprika en feta

Een heerlijke quiche met een oranje tintje is gevuld met paprika, feta en wortels. Voeg wat kerrie toe voor een extra twist. Oranje én smaakvol.

8. Oranje bulgursalade met geroosterde wortel

Een heerlijke salade voor het avondeten is bulgursalade met geroosterde wortel. Rooster wortelblokjes samen met wat komijn en serveer ze met bulgur, peterselie en een dressing van citroensap en olijfolie.

9. Oranje mini quiches

Lekkere hartige snacks zijn mini quiches. Voeg wat wortels en pompoen toe aan het quichemengsel voor een heerlijk oranje hapje. Oranje paprika kan absoluut ook niet ontbreken.

10. Oranje fruit spiesjes

Gezonde en feestelijke snacks zijn oranje fruit spiesjes. Rijg stukjes mango, ananas en sinaasappel aan een spiesje voor een lekker en gezond hapje. Eet smakelijk!

En laten we de oranje tompouce vooral niet vergeten. De klassieker.

Meer over: