Ga naar de inhoud

Ouderwetse kop koffie: zoveel schepjes gebruik je

Update:
filterkoffie hoeveel koffie schepjes en water

Met al die moderne apparaten waar je kant-en-klare koffiecups in doet en die volautomatische bonenapparaten vergeet je gewoon hoe je ook alweer gaat met filterkoffie. Hoe krijg je het lekkerste kopje filterkoffie en hoeveel schepjes koffie gebruik je? Geen zorgen, we helpen je uit de brand!

Hoeveel schepjes koffie en water?

Hoeveel schepjes water en koffie was het ook alweer? Allereerst moet je weten hoeveel koppen koffie je gaat zetten. Vrijwel alle filterkoffie-apparaten geven in het waterreservoir aan tot waar je hem kan vullen voor het aantal koppen dat je wil zetten.

Meestal is dit tussen de 2 en de 10 koppen, afhankelijk van de grootte van het koffiezetapparaat. Staat het aantal koppen niet op het waterreservoir aangegeven? Dan kun je het zelf afmeten door een kopje koffie met water te vullen en het aantal koppen aan het reservoir toe te voegen. Dat is vaak 100 tot 150 milliliter.

Hoeveel schepjes koffie per kop?

Vervolgens plaats je het koffiefilter in het apparaat en doe je hier de gemalen koffie in. Hoeveel scheppen je nodig hebt, is afhankelijk van het aantal koppen dat je gaat zetten.

Vaak is een volle schep (zo’n 7 tot 8 gram) precies genoeg voor 1 kop. Wil je sterke koffie, dan is het aan te raden om 1,5 schep per kop te doen.

Schudt na het vullen van het filter het filter zachtjes heen en weer om de koffie te verdelen. Daarna hoef je alleen nog maar op de ‘aan’ knop te drukken en te wachten tot de koffie uitgedruppeld is!

Koffieschepjes naar sterkte

Naast de standaard verhouding kun je het aantal koffieschepjes volledig aanpassen naar je eigen wensen. Hoe minder koffie je toevoegt bij de genoemde hoeveelheid water, hoe milder de smaak is. Hoe meer koffie je toevoegt, hoe sterker de smaak.

De verhoudingen die je daarvoor gebruikt zijn:

  • Een extra sterke kop koffie 1:14
  • Een sterke kop koffie 1:15
  • Een standaard kop koffie 1:16
  • Een milde kop koffie 1:17
  • Een extra milde kop koffie 1:18

Maakt de koffiesoort nog uit?

Je hebt in de winkel vast gezien dat er verschillende soorten filterkoffie te koop zijn. Er zijn veel verschillende soorten zoals je weet. Het grootste verschil zit hem in de soort koffieboon: de meest voorkomende soorten koffiebonen zijn Arabica en Robusta.

Arabica bevat minder cafeïne dan Robusta en heeft daarom een mildere smaak. Daarnaast kun je op sterkte kopen: dit loopt van mild tot sterk. Natuurlijk kun je ook voor cafeïnevrij gaan. Als laatste heb je de keuze voor biologische koffie (dan zijn er geen chemische of synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt) en fairtrade (de boeren hebben een eerlijke prijs voor de koffie gekregen).

Nu je dit weet is onze tip: Zet tijdens een verjaardag of ander feestje weer lekkere grote pot filterkoffie in plaats van losse kopjes machinekoffie. Dat scheelt je tijd én geld!

Kijk: Juffrouw Patricia legt het je in deze video heel duidelijk uit wat de juiste koffieverhouding is >>

Bronnen: Koffiekompas, Mister Barish.

Hoofdfoto: Masa44’s Images voor Canva.

Meer over: