Ga naar de inhoud

Sajoer boontjes volgens Indonesisch recept

Update:
sajoer boontjes recept

Een van de meest geliefde en traditionele Indonesische gerechten is Sajoer Boontjes. Een heerlijk gerecht dat zowel voedzaam als smaakvol is. Met een combinatie van verse groenten, kruiden en kokosmelk biedt dit gerecht een explosie van smaken die je smaakpapillen verleidt.

In dit artikel delen we het recept voor Sajoer Boontjes, inclusief ingrediënten, waar je ze kunt vinden, en een stap-voor-stap bereidingswijze.

Waar komt de naam vandaan?

De oorsprong van Sajoer Boontjes (sayur buncis) ligt in de rijke culinaire tradities van de Indonesische archipel. ‘Sajoer’ (of ‘sayur’ in modern Indonesisch) verwijst naar een breed scala aan groentegerechten in de Indonesische keuken, terwijl ‘boontjes’ duidt op de belangrijkste component van dit gerecht: de sperziebonen.

In de Indonesische culinaire traditie wordt Sajoer Boontjes vaak gegeten als onderdeel van een uitgebreide rijsttafel of maaltijd, meestal tijdens de lunch of het avondeten. Sajoer Boontjes, wordt ook wel vanwege zijn pittige saus, sambal goreng boontjes genoemd.

Zet deze ingrediënten op je boodschappenlijst

De ingrediënten voor Sajoer Boontjes zijn over het algemeen verkrijgbaar in Aziatische supermarkten of goed gesorteerde supermarkten met een internationale sectie. Verse groenten zoals sperziebonen, knoflook, ui en rode pepers zijn meestal verkrijgbaar op lokale markten of in supermarkten.

Voor het bereiden van Sajoer Boontjes heb je de volgende ingrediënten nodig:

Ingrediënten (Bahan-Bahan):

  • 400 gram sperziebonen
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper of 2 theelepels sambal
  • 1 theelepel gemalen laos
  • 1 theelepel djahé (gemalen gember)
  • 1 theelepel trassie (terasi), een gefermenteerde garnalenpasta
  • Een scheutje olie
  • 1 eetlepel gula djawa (palmsuiker)
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 100 ml water
  • 1/2 groenten bouillonblokje
  • 165 ml dikke kokosmelk (santen kental)
  • 1 stengel sereh (citroengras)
  • 2 salamblaadjes
  • Zout naar smaak
  • Plantaardige olie (minyak sayur)
  • 1 limoen (jeruk nipis), in partjes gesneden (optioneel, als garnering)

Het toevoegen van rode pepers of 2 theelepels sambal, zorgt voor een pikante kick aan het gerecht. Wil je dit niet? Laat de pepers of de sambal dan weg of maak er 1 theelepel van. Wil je het wel pittig, voeg dan meer toe van deze ingrediënten.

Bereidingswijze

  • Zorg ervoor dat alle ingrediënten gesneden en klaar zijn voordat je begint met koken. Dit helpt om het kookproces soepeler te laten verlopen.
  • Wees voorzichtig bij het hanteren van rode pepers, vooral als je niet gewend bent aan pittig eten. Je kunt de hoeveelheid aanpassen naar jouw smaakvoorkeur.
  • Probeer bij het bakken van de kruidenmix dit niet te laten verbranden, omdat dit een bittere smaak aan het gerecht geeft. Laat de kruiden rustig bloeien in de olie om hun aroma vrij te laten komen.

Dit is het stappenplan:

Het koken of voorkoken van de boontjes is een belangrijke stap in het bereidingsproces van Sajoer Boontjes. Door de boontjes kort voor te koken voordat ze worden toegevoegd aan de saus, zorg je ervoor dat ze perfect gaar zijn en een ideale textuur hebben wanneer je het gerecht serveert.

Bereidingswijze:

  1. Verwijder de uiteinden van de sperziebonen en snijd ze indien nodig in stukjes. Breng in een grote pan water aan de kook en voeg een snufje zout toe. Voeg de gesneden sperziebonen toe aan het kokende water en kook ze ongeveer 6 minuten, of tot ze net gaar zijn maar nog stevig en knapperig. Giet de gekookte bonen af en spoel ze af onder koud stromend water om het kookproces te stoppen. Zet de sperziebonen opzij.
  2. Maak de boemboe (kruidenmix) door de sjalotten, knoflook, rode peper, gemalen laos, djahé, trassie en een scheutje olie in een keukenmachine tot een gladde pasta te pureren.
  3. Verhit een beetje olie in een wok of grote pan op middelhoog vuur. Bak de boemboe gedurende 2-3 minuten tot deze geurig is.
  4. Voeg de gula djawa en ketjap manis toe aan de boemboe en meng alles goed door elkaar. Laat het geheel nog 1-2 minuten sudderen.
  5. Voeg vervolgens 100 ml water toe samen met een 1/2 verkruimeld groentebouillonblokje en de dikke kokosmelk. Roer alles goed door en laat het geheel op matig vuur pruttelen zonder deksel.
  6. Voeg de gekneusde stengel sereh en de salamblaadjes toe aan de saus. Laat het geheel nog enkele minuten sudderen tot de saus iets is ingedikt.
  7. Voeg nu de gekookte sperziebonen toe aan de saus en laat ze nog enkele minuten op laag vuur verwarmen en verder garen. Roer af en toe voor een gelijkmatige verdeling van de saus.
  8. Breng de sajoer boontjes op smaak met zout. Proef en voeg indien nodig extra kruiden of specerijen toe.
  9. Serveer de sajoer boontjes warm, gegarneerd met partjes limoen en eventueel gebakken uitjes. Serveer met cassave of kroepoek als bijgerecht. Geniet van deze smaakvolle Indonesische lekkernij!

Met welke gerechten zijn Sajoer Boontjes te combineren?

Het gerecht past goed bij andere traditionele Indonesische gerechten en wordt vaak geserveerd met gestoomde witte rijst (nasi putih) of gebakken rijst (nasi goreng).

Sajoer Boontjes is te combineren met verschillende andere gerechten om een gevarieerde en smaakvolle maaltijd te creëren. Enkele populaire combinaties zijn:

  1. Gegrilde of gebakken vis: verse vis, zoals gegrilde of gebakken tilapia, snapper of makreel, past goed bij Sajoer Boontjes. De milde smaak van de vis vormt een mooie aanvulling op de rijke en pittige smaken van het gerecht.
  2. Gestoofd vlees (rendang): rendang, een klassiek Indonesisch gerecht van langzaam gestoofd rundvlees in een rijke kruidige saus, vormt een smakelijke combinatie met Sajoer Boontjes. De kruidige en hartige smaak van rendang contrasteert mooi met de romige kokossaus van de Sajoer Boontjes.
  3. Gekruide kip (ayam goreng): gekruide en gefrituurde kip, zoals ayam goreng (Indonesische gefrituurde kip), past goed bij Sajoer Boontjes. De knapperige textuur van de kip en de kruidige smaak vullen de romige saus van de Sajoer Boontjes perfect aan.
  4. Gebakken tofu of tempeh: voor een vegetarische optie kunnen gebakken tofu of tempeh worden geserveerd naast Sajoer Boontjes. Deze eiwitrijke ingrediënten absorberen de smaken van de saus en voegen een heerlijke textuur toe aan de maaltijd.
  5. Gebakken eieren (telur goreng): gebakken eieren zijn een eenvoudige en smakelijke toevoeging aan een maaltijd met Sajoer Boontjes. De romige textuur van het ei vormt een mooie aanvulling op de romige kokossaus van de Sajoer Boontjes.

Geniet van dit eenvoudig recept

Met dit eenvoudige recept geniet je thuis van de heerlijke smaken van de Indonesische keuken. Sajoer Boontjes is niet alleen een smaakvol gerecht, maar ook een gezonde optie boordevol voedingsstoffen. Experimenteer met de kruiden en pas het recept aan naar jouw smaakvoorkeur. Serveer het met gestoomde rijst voor een complete maaltijd die zeker de harten van je familie en vrienden zal veroveren. Selamat makan! (Eet smakelijk!)

Meer over: