Ga naar de inhoud

Koning Charles: vandaag 1 jaar officieel op de troon

Update:
Koning Charles 1 jaar op de troon, en ziek

Een jaar zit Charles III officieel op de troon. Niemand benijdt deze man. De afgelopen 12 maanden waren regenachtig voor deze vorst. Hij strijdt tegen de ziekte kanker en hij is niet de enige in zijn familie. Met slechts hier en daar een paar zonnestralen tussen de buien door, zoals deze week tijdens het bezoek aan de Kroningsrollen.

Gezondheidstoestand van koning slecht, en toch gaat hij door

Koning Charles III, de Prins van Wales werd al koning toen zijn moeder Queen Elizabeth II stierf. Dit was 8 September 2022. Precies een jaar geleden klonk na lange tijd ‘God Save the King’ door de Westminster Abbey. Zaterdag 6 mei 2023 werd hij tot koning gekroond in Westminster Abbey, waar ook de gemalin Camilla koningin werd.

We konden toen alleen nog niet weten wat vandaag de dag allemaal speelt binnen de muren van dit Engelse koningshuis. Onlangs nog zijn de begrafenisplannen nog bijgewerkt. De gezondheidstoestand van de Brits koning is nog steeds kritiek, want de kanker die hij heeft is nog niet genezen.

We weten ook niet wat de komende tijd nog gaat brengen, met daarnaast ook een zieke schoondochter Kate en moeilijke relatie met zijn jongste zoon Harry en schoondochter Meghan.

Liefhebbers van het Engelse Koningshuis houden hun harten vast.

Koning was in het openbaar te zien bij Kroningsrol

De laatste weken heeft Charles III wel alweer een paar bezoeken gebracht. Charles ging met Camilla op bezoek bij kankerpatiënten en hun behandelaars. Ook was hij met Camilla te zien bij de openbaarmaking van de Kroningsrol.

De Kroningsrol is een historisch document dat de details van de kroningsdienst vastlegt voor het nageslacht. Het bevat informatie over de ceremonie, de deelnemers, en andere relevante gegevens die verband houden met de kroning van in dit geval Koning Charles III.

Deze rol maken de autoriteiten na elke kroning en dient als een officieel verslag van het ceremoniële evenement. Leuk weetje: dit jaar is de rol voor het eerst 100% diervriendelijk vervaardigd en online (in het Engels) te bekijken.

Bekijk de ceremonie in dit Instagram-bericht met (Engelstalige) video, en lees daarna verder >>

Prins Harry komt op bezoek

De Britse roddelpers lijkt de koning de laatste weken een beetje met rust te laten, ook met betrekking tot het 1-jarig koningschap. Ze melden wel dat Harry in Engeland is. De Duke is in de UK voor een bijeenkomst van de Invictus Games, de spelen voor gewonde militairen, die 10 jaar geleden door hem zijn opgericht. Het is zeker mogelijk dat Harry zijn vader dit keer opnieuw een bezoek brengt. De koning heeft zelf wel eerst nog een receptie op Buckingham Palace.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

Staatsbezoek Japanse keizer Naruhito

De Japanse keizer Naruhito en zijn vrouw keizerin Masako brengen eind juni een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Buckingham Palace meldt vrijdag dat het keizerlijk paar de uitnodiging van koning Charles en koningin Camilla heeft geaccepteerd.

Dit geeft de royalty-liefhebbers hoop en hopelijk voelt Charles zich tegen die tijd ook aan de betere hand. We gaan voor mooi weer!

Bron: WNL, Vorsten. Hoofdfoto: Max Mumby/Indigo/Getty Images.

Meer over: