Ga naar de inhoud

Komt er een visverbod? ‘Hengelen is dierenmishandeling’

Update:
visverbod verbod op hengelen vissen

Het welzijn van dieren krijgt steeds meer aandacht. Ook vissenwelzijn. De hengelsport heeft tijdens de corona een vogelvlucht gemaakt en het hengelen op vissen is populairder dan ooit. Ook op scholen. De zorgen voor het welzijn van vissen is daarmee ook toegenomen.

Omdat er bewijs is dat vissen ook pijn en stress ervaren, pleit de Partij voor de Dieren al jaren voor een verbod op vissen als hobby. Gaat dat totaalverbod er komen?

Toename aanvragen vislessen op scholen pleit voor actie visverbod

Dit jaar zijn vislessen erg in trek bij scholen, zo meldt Sportvisserij Nederland. Er zijn meer aanvragen voor het ‘Vissenschool programma’ binnengekomen dan vorige jaren. Scholen bieden het hun leerlingen veelal aan om ze kennis te laten maken met de onderwaterwereld. Het is ook een makkelijk te organiseren buitenactiviteit voor basisscholen. Er is altijd wel een slootje in de buurt, waar de leerkracht een hengeltje kan uitwerpen met zijn klas.

Plezierige activiteit of tijdverdrijf door dierenmishandeling?

De discussie over de vraag of hengelen als een sport moet worden beschouwd, is een blijvend onderwerp van debat. Sommige mensen zien hengelen als een ontspannende en plezierige activiteit, terwijl anderen het als een vorm van recreatief tijdverdrijf ten koste van dieren beschouwen.

De Partij voor de Dieren stelt daarom een algeheel sportvisverbod voor. Hengelen en viswedstrijden moeten verboden worden. Als een algeheel verbod niet haalbaar is, pleiten ze voor maatregelen om hengelen te ontmoedigen, zoals het verbieden van de populaire vislessen en educatie op basisscholen.

Voelt een vis pijn als hij een haak door zijn lip krijgt?

Voelt een vis pijn als hij een haak door zijn lip krijgt? Ja, vissen ervaren pijn en stress. Het gebruik van haken, het vasthouden van vissen in leefnetten en andere praktijken leiden tot verwondingen en ongemak bij vissen. De kennis over stress en pijnervaring bij vissen is de laatste tijd ook beter onderzocht. De Wageningen Universiteit en de Radboud Universiteit hebben hier ook onderzoek naar gedaan. Uit dat onderzoek bleek dat vissen zich overtuigend anders gedroegen nadat ze bijvoorbeeld schokken toegediend kregen. Ook een onderzoek aan de Universiteit van Liverpool liet resultaten zien die de twijfel over ‘het ervaren van pijn’ door vissen wegnemen. 

Geen visverbod? Dan wel meer kennis en bewustzijn

De Partij voor de Dieren stelt in elk geval nu al voor om het gebruik van weerhaken en leefnetten, die als dieronvriendelijk worden beschouwd, te verbieden. Hun standpunten zijn daarnaast bedoeld om ons kennis en bewustzijn te vergroten over het welzijn van vissen en om maatregelen te nemen om eventuele negatieve gevolgen voor deze dieren zoveel mogelijk te verminderen.

Het is bovenal belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen het plezier dat mensen halen uit bepaalde activiteiten zoals vissen en het welzijn van de dieren.

Bronnen: Sportvisserij Nederland, Partij voor de Dieren.

Meer over: